Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kökénylikőr

Kökénylikőr
Kökénylikőr
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A környékünkön rengeteg kökénybokor van, viszont mivel a kökényszedés szinte mindig véráldozatot követel (iszonyú tövisei vannak), továbbá mire megcsípte a dér már igen hideg is van, nem szívesen szedek annyit, amiből lekvárt is lehetne csinálni. A hatalmas magjai miatt amúgy is nehéz bánni vele.

Az évek során több, a neten keringő kökénylikőr receptet is kipróbáltam, de mind szinte ihatatlanul szirupos, édes.

Érdekesség, hogy szinte mindegy, milyen fajta alkoholból készül, ugyanolyan lesz az íze. Lehetetlenség megkülönböztetni a ginnel, vodkával vagy natúr szesszel készültet. Valamiért az én szívem mégis a gin felé húz.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Karácsonyi ajándék is lehet belőle, de koktélokhoz is felhasználhatjuk.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szedjünk bő fél kg kökényt, amikor már megcsípte a dér! (Egy praktikus tanács enyhe őszre, ha valaki karácsonyi ajándékba szánná, de csak nem csípi meg a dér a kökényt, akkor le kell szedni, és betenni pár órára a mélyhűtőbe. Dér helyett tökéletesen működik.)
  2. Mossuk át a kökényt szűrőben, majd rakjuk nagy, jól záródó befőttes üvegbe, és tegyünk hozzá 30 dkg cukrot, majd öntsük le az alkohollal. Az üveget tegyük naptól elzárt, hűvös helyre.
  3. Az üveget minden nap fordítsuk meg, rázogassuk meg. A cukor idővel (kb 2-3 hét) feloldódik. Ezt csináljuk 2 hónapig. Az ital idővel egyre sötétebb lesz. Ha már jónak tűnik, néha lehet belőle merni egy kis kóstolót.
  4. Ha letelt a 2 hónap szűrjük le, és tegyük szép üvegbe ezt a rubintvörös, kissé fanyar italt! Remek személytelen karácsonyi ajándék! :) Van, aki ilyenkor felhasználja a kökényt, de szerintem a hatalmas magjai miatt nem igen jó semmire.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 193
elküldve: 0
receptkönyvben: 17
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Rontó

Mióta szakács: 2014.07.27.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, buli receptek, karácsonyi gasztroajándék, szilveszter, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

likőr, gyümölcslikőr, kökényes likőr

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

265
gin 7 dl
kökény 55 dkg
cukor 30 dkg