Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókuszkrémes mandulatorta

Kókuszkrémes mandulatorta
Kókuszkrémes mandulatorta
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hónapokkal ezelőtt találtam Delia Smith (Ő a britek első híres tévés szakácsa, aki évtizedekkel ezelőtt szinte népnevelő szándékkal vezetett műsort a BBC-n, s ezzel máig tartó hullámot indított el. Sokan "tanultak" tőle főzni, s úgy tűnik, nem felejtették el, mert nemcsak a tévés szakácskodás maradt divatos, hanem ő maga is töretlen népszerűségnek örvend.) How to Cook című művében egy bizonyos friss kókusztorta receptet. Eszméletlen jól néz ki a torta, és azóta várok, feltűnjön a házban egy elhasználandó kókuszdió.
A rebarbarás farmon Jann a saját pénzéből vett egy szép kerek darabot, s megígértem, a hétvégén sütök belőle egy finom tortát. Azonban ő nem bírt addig várni, s egy lyukat már korábban ütött rajta, csak a tej kedvéért. Ez lett a kókuszdió veszte - néhány nap alatt a kis lyukon beszivárgó levegő egész penészkolóniát eredményezett, ezért szomorúan szembesültem vele, hogy most se készül friss kókusztorta.
Azonban a mascarponét és a fromage frais-t már beszereztem, s azokat se lehet a végtelenségig tartogatni. Így aztán megpróbáltam alkotni valamit a kókusztorta alapján, az otthon fellehető hozzávalók felhasználásával. Ez lett a végeredmény - semmi nem veszett kárba! De azért várjatok továbbra is türelmesen a friss kókusztortára...

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

ajánlat

Otthon nem tudom, mennyire szerezhető be fromage frais (még itt, Angliában sem könnyű), szerintem lehet helyette használni tejszínnel vagy joghurttal elkevert túrót, esetleg zsíros (görög) joghurtot, vagy krémtúrót.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a tojást, a margarint, a cukrot és a vaníliaaromát alaposan elkeverjük.
  2. Hozzászitáljuk a sütőporos lisztet, ezt is hozzámixeljük a robotgéppel. A joghurttal lazítjuk a textúrát.
  3. Két kivajazott, 20 cm-es, kerek tortaformába osztjuk a tésztát, és 170 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük őket. (Ha nincs két forma, egymás után is lehet a két fél adagot sütni, vagy próbálkozni méretesebb formával, akkor a torta nagyobb kerületű, de laposabb lesz.)
  4. Míg sül az alap, a zselatint feloldjuk a forró vízben a használati utasítás szerint.
  5. A krémet összeállítjuk a hozzávalókból, legvégül a kihűlt zselatint keverjük bele, majd hűtőbe tesszük. (Ha van elég hely és idő, érdemes nagyobb, laposabb edénybe tenni, úgy hamarabb hűl, szilárdul.)
  6. Mikor a tésztalapok kihűltek, mindkettőt vízszintesen félbevágjuk, s a négy lapot megkenjük a zselészerűre szilárdult krémmel. A torta oldalát is beborítjuk.
  7. Végül a tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal. Néhány óra hűtőben "érlelés" után az igazi.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 19 218
elküldve: 1
receptkönyvben: 267
elkészítve: 4/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kókuszos mandulatorta, mandulás kókusztorta

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gerbo78
gerbo78 Wed, 2011-12-14 23:29

Kedves Durcsó,
Nagyon szuper torta ez, kisebbik fiam szülinapi tortája vált belőle. Nem volt túl tartós, amit bóknak vettem, pillanatok alatt eltüntette a család (többen voltunk ;) ) Köszönjük. :) Edi

durcs
Durcsó / durcs Fri, 2011-12-16 15:30

Kedves Edi, nagyon örülök, hogy ízlett a srácoknak is! :) Üdv, Durcsó

kiscsilla
kiscsilla Wed, 2010-09-15 09:04

Felkeltette az erdeklődésemet és el szeretném készíteni, viszont a lap sütésénél merülnek fel kérdések. Kötelező módon külön kell sütni? Nem lehet egybe es utólag vágni? Csak 24 cm-es tortaformám van, mit javasolnál ebben az esetben? Én 3 lap 2 réteg krém felállással már elégedett lennék:)válaszodat előre is köszönöm, Csilla

durcs
Durcsó / durcs Wed, 2010-09-15 15:07

Kedves Kiscsilla! Örülök, hogy tetszik :) Nem muszáj külön sütni, szerintem nyugodtan süsd a 24-es formában, csak úgy ugye laposabb lesz. De ez nem gond, majd meglátod, hogy 2 vagy 3 rétegbe tudod vágni a lapos, nagyobb átmérőjű tortát. Sok sikert hozzá, remélem, ízleni fog! :) üdv, durcsó

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-05-07 07:11

Mostanában találtam a Lidlben talán "krémtúró" névre hallgató kis kannás dologra, ami tökéletesen
hasonlít (hacsak nem annak felel meg) az itt leírt fromage fraishez. Csak a neve, egyébként, egyáltalán nem emlékeztet a túróra, sokkal inkább egy sűrű joghurt és ízét tekintve mascarponéhoz hasonlít, alacsony kalóriájú készítmény.
Próbáljátok meg ezzel.

durcs
Durcsó / durcs Thu, 2010-05-06 15:40

Kedves Maria,
teljesen sima natúr joghurtot használhatsz a tésztába fromage frais helyett. Az ajánlatban írtam, hogy a krémhez túrót kevernék ki tejszínnel vagy zsíros (görög) joghurttal, ha nem lenne fromage frais a közelben. Ami pedig e furcsa nevű hozzávalót illeti, most már rá lehet kattintani a hozzávalók között és akkor megjelenik a nosalty-s adatlapja! Sok sikert a tortához! üdv, durcs

640
margarin 175 g
cukor 175 g
tojás 3 db
vaníliaaroma 1 teáskanál
finomliszt 175 g
sütőpor 1 csomag
joghurt 1 ek
vaj 2 ek
mascarpone 250 g
fromage frais 150 g
kókuszreszelék 40 g
vaníliaaroma 1 teáskanál
cukor 2 ek
zselatin 3 teáskanál
víz 1.5 dl
mandulapehely 50 g