Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókuszkrémmel töltött karamellszószos torta

Kókuszkrémmel töltött karamellszószos torta
Kókuszkrémmel töltött karamellszószos torta
70 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Páromnak tegnap volt a névnapja (József), és egyik kedvencével szerettem volna meglepni. Ez a raffaello. Viszont mindenfajta tortát szeret (no és persze ezt szövegezni is lehet). Így jött az ötlet, hogy a kettőt vegyítsem. Ennek eredménye lett ez a sütemény, igaz, kissé változtattam a hagyományos recepteken. A karamell nagyon jól kiegészíti a rafaello krémjét, az étcsoki miatt pedig hasonlít a bounty ízére. A tejszín pedig csak "hab a tortán".:)

Mivel mindenkinek nagyon ízlett és gyorsan elfogyott, gondoltam benevezek vele a versenyre, illetve megosztom másokkal abban a reményben, hogy sokan kipróbálják.

hozzávalók / 12 adag

A piskótához

A krémhez

A karamellszószhoz

ajánlat

A piskótát lehet kevesebb tojásból is készíteni, attól függően milyen magas tortát szeretnénk. (Én azért csináltam 8-ból, mert így a piskótát 3 felé tudtam vágni és szép vastagok lettek a lapok.) Díszítésnek Hulalát használtam, mert ehhez nem kell habfixáló sem és könnyen lehet vele dolgozni. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük.
  2. A szokott módon 8 tojásból piskótát készítünk: a tojásfehérjéket egy ek. cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a többi cukorral habosra keverjük, majd fokozatosan hozzáöntjük a fehérjéhez a szódabikarbónás liszttel együtt, ügyelve, hogy ne törjön szét a hab, miközben összekeverjük. Tortaformában tűpróbáig sütjük. 
  3. Miközben sül a piskóta, elkészítjük a rafaello-krémet: 1,5 dl vizet felforralunk és lezárjuk. Belekeverünk 20 dkg porcukrot, 25 dkg margarint, 2 cs (vagy egy nagy) kókuszreszeléket és 10 dkg tejport. Picit állni hagyjuk, míg a piskóta is kihűl. Hűtőbe is betehetjük, de csak rövid időre, mert ha kezd dermedni, nehéz lesz rákenni a piskótalapra.
  4. Az alsó piskótalapot megkenjük a krém felével, majd rászórunk apróra darált földimogyorót. Erre jöhet a csoki: kevés étolajjal gőz fölött megolvasztjuk először az étcsoki felét, majd gyorsan (mielőtt visszadermedne a csoki) rákenjük a mogyorós krémünkre.
  5. Ráhelyezzük a következő lapot, amelyre ugyanígy rátesszük a maradék krémet-mogyorót-csokit. 
  6. Ezt befedjük a 3. tortalappal.
  7. Nekiláthatunk a karamell-szósznak: a szósz hozzávalóit felforraljuk, majd amikor a cukor teljesen feloldódott, folyamatos keverés mellett tovább forraljuk, amíg karamellizálódni kezd. (kb. 8-10 perc)
  8. Óvatosan a tortára öntjük. Nem baj, ha egy kicsit lefolyik a szélén, de a tetején szép egyenletes legyen. Itt is sietni kell egy kicsit, mert kb. 15 perc alatt megszilárdul és utána nem lehet kenni.
  9. Végül a tejszínt habbá verjük és bevonjuk vele a torta oldalát (ha lefolyna a karamell, ezt is eltakarjuk), illetve díszítjük is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 745
elküldve: 5
receptkönyvben: 86
elkészítve: 4/6
Facebookon megjelent: -

szakács

P.Angéla

Mióta szakács: 2013.03.20.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

karamellás torta, földimogyorós kókuszos torta, csokikrémes torta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Sat, 2014-01-25 09:43

Gyönyörű, izgalmas! Ma este megsütöm a férjem szülinapára. Jaj, hogy fogja imádni!

696
tojás 8 db
finomliszt 8 evőkanál
cukor 8 ek
szódabikarbóna 1 késhegynyi
víz 1.5 dl
porcukor 20 dkg
margarin 25 dkg
kókuszreszelék 20 dkg
tejpor 10 dkg
földimogyoró 10 dkg
étcsokoládé 10 dkg
napraforgó olaj 1 ek
barna cukor 6 dkg
sűrített tej 10 dkg
margarin 10 dkg
méz 1 ek
vaníliás cukor 0.5 csomag
tejszínhab 3 ek