Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókuszos-ananászos muffin

Kókuszos-ananászos muffin
Kókuszos-ananászos muffin
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mindig is imádtam a kókusz - ananász kombinációt, ebből született meg ez a muffinnak az alapja kb. négy éve. Azóta kicsit átalakítottam, és bevontam csokimázzal.
Valójában a kókusz íze dominál a tésztában, az ananásztól nagyon kellemes állagú lesz a tészta.
Ha ízlés szerint rumaromával, vagy az ananászkonzerv levét lecserélve, fehér rummal ízesítjük, illetve ha nem szeretjük, és elhagyjuk a csokimázat, akkor igazi Pina Colada élményben lesz részünk.
Az igazi a légkeveréses sütés, főleg mivel abban kicsit hamarabb is elkészül, kisebb kapszli használatával már 20 perc után is lehet tűpróbát vágezni. Sajnos nekem csak gázos sütőm van, ami imádja alulról megégetni a sütiket. Ennek kiküszöbölésére én vizet teszek alul egy tepsibe, és gőz fölött sütöm 180°C-on.  Ennek egyetlen hártánya, hogy nagyon párásodik a konyha, viszont a süti csodás lesz, ha elkészül.
A tészta mennyisége nagy kapszlikhoz van méretezve, így a kisebb kapszli esetén 12 helyett akár 18 db muffin is süthető.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A csokoládémázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat a cukorral egy nagy tálban fél percre betesszük a mikróba, hogy megolvadjon.
  2. A liszten és a sütőporon kívüli összetevőket hozzákeverjük a megolvadt vajas-cukros péphez, és botmixerrel pépesre keverjük, végül beleszórjuk a lisztet és a sütőpor, majd homogénre keverjük.
  3. 12-es muffinfromába tesszük nagy kapszlikkal (3,5x7 cm), és megsütjük.
  4. A csokimázhoz a kakaót a cukkorral összekeverjük egy nyeles lábasban (jó, ha teflonos), majd hozzáadjuk a vizet, és kicsit összekeverjük.
  5. Kis lángon folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg a cukor teljesen el nem olvad, és sűrű krémes masszát kapunk, majd belekeverjük a vajat, és ezzel addig melegítjük, míg szép fényes mázat nem kapunk  (5-10 perc alatt kész).
  6. A kész mázat még melegen rákenjük a langyos muffinokra szilikonecsettel, vagy ha az nincs, akkor kanállal.
 

  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 551
elküldve: 3
receptkönyvben: 92
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

mewick

Mióta szakács: 2011.04.30.
18 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: muffin
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Pina Colada muffin, ananászos muffin kókusszal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

timeska
timeska Wed, 2012-09-19 21:29

Ez egy fantasztikusan jó recept, köszönet érte! Én nyírfacukorral csináltam és egy kis szódabikarbóna-ecet kombóval, mert így szép magas is lett-és hihetetlenül finom:) Az első olyan kókuszos süti ami azt az ízt adta amit vártam. Szerintem lényeges, hogy meg kell várni míg teljesen kihűl, akkor jönnek ki jól az ízek.

szneki
Szneki / szneki Sat, 2011-05-28 17:22

Kedves Mewick!
elmentettem a receptedet,nagyon jól hangzik,imádom a pina colada-t is!sorstársak vagyunk sütő ügyileg,nekem is gázsütőm van,de most egy nagyon jó ötletet olvastam tőled!Eddig mindig egy plusz tepsit tettem alulra,és a párom ígérget jó ideje valami pala táblát...Aztán jövőre remélem konyhaújítás lesz,és tűzhelycsere...Hányszor odaégett a sütim....
Kérdés:ezzel a technikával mennyi idő alatt sül pl ez a süti?vagy úgy egyáltalán,több idő vagy ugyanannyi?
Köszi a választ:Zsuzsi

mewick
mewick / mewick Tue, 2011-05-31 09:33

Kedves Zsuzsi!

Én ezzel a technikával 180°C-on a 12-es muffin formánál 30 percnél tű-próbázom a sütit, és ha kell (nedvesebb a tészta, mert mondjuk gyümölcs van benne) akkor 5 max 10 percet még ráhagyok. Nem tapasztaltam, hogy a vizes-edény miatt hosszabb lenne a sütés a víz nélküli gázos sütéshez képest.
Volt légkeveréses villanysütőm is, na abban 20 perc is bőven elég volt ennyi muffinnak :)
Persze a biztonság kedvéért a gázsütő gyári tepsijét bent hagyom legalul és abba töltöm a vizet, de mostanában inkább beleteszek egy másik edényt és azt töltöm fel vízzel.
Azért arra feltétlenül figyelj, hogy a sütőből kijövő vízgőz ki tudjon menni a lakásból, mert eléggé bepárásítja. Plusz a ha csapvízzel töltöd fel akkor eléggé vízköves lesz az edény, így célszerű olyat használni amiért nem kár.

Üdv Viki

631
finomliszt 26 dkg
cukor 15 dkg
kókuszreszelék 10 dkg
ananászkonzerv 340 g
vaj 12 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 1 csomag
tojás 2 db
fehér rum 1 ek
cukrozatlan kakaópor 3 ek
cukor 4 ek
víz 5 evőkanál
vaj 2 dkg