Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókuszos-mákos szelet

Kókuszos-mákos szelet
Kókuszos-mákos szelet
65 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fiaim ovis idejükben szülinapon voltak, mikor értük mentem, mindenféle finomsággal kínáltak, mesélték, melyik milyen féle. Ennél a sütinél felfigyeltem a mákra, s látványa amúgyis csalogatott krémes lévén...első falat után receptet kértem :-).

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

ajánlat

Akinek fontos, hogy az alaptészta magasabb legyen, annak ajánlok kisebb sütőformát, pl.30X23X5 cm-s, ugyanis én szándékosan sütöm nagyba, hogy vekony legyen ez esetben az alap-hab. (Talán a sütési idő is növekszik enyhe pár perccel - legyen halvány rózsaszín a teteje)


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a  tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Óvatosan hozzákavarjuk a kókuszreszeléket és mákot.
  2. Kikent vagy papírral bélelt tepsibe osztjuk, hogy egyenletes legyen, halvány rózsaszínre sütjük!
  3. A krémhez a megmaradt tojássárgáját egy hőálló edényben habossá kavarjuk a kristálycukorral.
  4. Hozzáadjuk a fele lisztet, 2 ek tejjel tovább kavarjuk, újra lisztet és a maradék tejet, vigyázva, hogy csomómentes maradjon. Állandó kavarással pépesre főzzük. (Ne ijesszen el, ha első fővésében elkezd csomósodni. Ilyen esetben húzzuk lejjebb a tüzet, és ajánlatos mixerrel folytatni a főzést, míg pépessé válik.)
  5. Amint kihűlt, hozzákeverjük a kockára vágott margarint és a vaníliás cukrot.
  6. Rákenjük a tésztára, majd tetejét kirakjuk a keksz írásával lefelé.
  7. A glazúrt olyan mennyiségben készítjük, ahogyan szeretnénk díszíteni a tésztát. (Néha kevesebb adagot készítek, és cirkásan ráfolydogáltatom.)
  8. Pár órát hűtőbe rakjuk, hogy a keksz megpuhuljon.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35X25X6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 26 481
elküldve: 5
receptkönyvben: 432
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Yve

Mióta szakács: 2011.04.19.
30 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

krémes kókuszos-mákos sütemény, kekszes mákos süti csokibevonattal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Finimini
Finimini / Finimini Sat, 2016-12-03 18:58

Imádom az olyan sütiket, ahol a tojásfehérjéből készül az alap és a sárgája a krémbe megy! A legfinomabb krém készül így. Csináltam már datolya tortát így és kinder bueno szeletet! Holnap megsütöm ezt is is - előre is tudom, hogy isteni finom lesz. Köszi Yve!

sonce85
Sonce / sonce85 Mon, 2012-08-13 10:37

Kedves Yve!

Megsütöttem a szülinapomra,és nagyon jól sikerült. Én a krémbe is tettem egy picit kókuszt,aki mer az nyer alapon :-)
Nagyon finom lett,biztos,hogy máskor is szerepelni fog az étlapunkon :-)

Köszi,hogy megosztottad velünk :-)

Yve
Yve / Yve Mon, 2012-08-13 12:45

Kedves Sonce85!
Nagyon orulok sikerednek, s elkepzelem az eredmenyt a kremmel kapcsolatban is...mmmm!
ISTEN eltessen sokaig jo egeszsegben!

rolvisa
Olgis / rolvisa Sun, 2012-03-18 18:14

Biztosan kipróbálom.Minden kókuszos kedvenc a családban.
A margarint és cukrot nem kell kikeverni habosra, mielőtt a főzött krémhez adjuk?
Millyen kekszet ajánlsz, nálunk Magyarországon nem biztos , hogy olyan van , mint nálatok Erdélyben.
Háztartási, vagy omlós?(zsíros)
Üdv.Olgis.

Yve
Yve / Yve Mon, 2012-03-19 05:32

Kedves Rolvisa!
A margarint CSAK a legvegen kavarjuk a kremhez, mikor mar teljesen hideg. A tojassargajat viszont ki lehet nyugodtan keverni a cukorral fozes elott, talan idovel hagytam el en is ezt a lepest - eppen az ido megtakaritasa miatt :P :-) (bar igazan nem kerne sokat belole)
Nem volt infom, hogy feletek letezik-e Piknic keksz, a Petit Beurre-ben biztos voltam. Probalgattam masfele kekszekkel is, pl. kokuszossal - Coconitos; de errol sem tudom ismert-e feletek, ezert maradtam inkabb a haztartasinal. Omlossal nem probaltam soha, de nem ronthat izen (ez is - az is megpuhul a kremben levo margarintol) - szerintem.
Remelem segithettem.
Vidam hetet neked, szia.

Efuka
Efuka Tue, 2011-11-08 11:34

ez nagyon finom suti, en ugy ismerem, hogy Piknik kekszes! :) erdemes kiprobalni!

Yve
Yve / Yve Mon, 2012-03-19 05:38

Szia Efuka!
Igen, talan ez az eredeti recept, Piknic kekszes, de egy idoben eltunt felenk. Most ujra lattam a boltok polcain, de legalabb kiprobaltuk masfelekkel is :)
Nekunk is egyik kedvencunk, fokent az igazi hazi kremert.
Minden jot! Yve

463
tojásfehérje 7 db
cukor 7 ek
kókuszreszelék 100 g
mák 50 g
tojássárgája 7 db
cukor 200 g
tej 200 ml
finomliszt 4 evőkanál
margarin 200 g
vaníliás cukor 2 csomag
háztartási keksz 140 g
tortabevonó 10 dkg