Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókuszos-mandulás koszorú

Kókuszos-mandulás koszorú
Kókuszos-mandulás koszorú
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szerettem volna egy kicsit mást készíteni, a diós, kakaós és egyéb hagyományos ízesítésű kalácson kívül. Így az otthon talált hozzávalókból sütöttem ezt a gyönyörű koszorút. A párom csak ennyit mondott: "a kalácsok között ez a győztes!"... Szóval, ajánlom mindenkinek :-)))

hozzávalók / 10 adag

Tészta

Töltelék

Kenéshez

ajánlat

Aki szereti, egy kevés fahéjat is keverhet a töltelékhez, nekem finom volt nélküle is. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az olvasztott vajon kívül mindent berakunk a kenyérsütőgép üstjébe, majd összegyúratjuk a tésztát (akinek nincs gépe, az kézzel készítse el, majd egy tálban letakarva hagyja megkelni). Gyúrás közben belecsurgatjuk az olvasztott vajat, majd tovább dolgoztatjuk a gépet. Közben a cukrot összekeverjük a kókuszreszelékkel és az őrölt mandulával.
  2. Megvárjuk, míg szépen megkel a tésztánk, kb. 30-40 perc. A megkelt tésztát kinyújtjuk kerek formára, nagyjából 2-3 mm vastagságúra. Megkenjük olvasztott vajjal a teljes felületét, majd megszórjuk a cukros-kókuszos-mandulás töltelékkel.
  3. Ezután ügyesen feltekerjük a tésztát, majd középen, hosszában kettévágjuk egy éles késsel. A két oldalát egymáshoz rakjuk, a végeit összecsippentjük, és óvatosan egymást keresztezve betekerjük a kalácsot, ügyelve arra, hogy a vágott rész, ahol lehet, felülre kerüljön.
  4. Végül a két végénél kicsit összenyomjuk, és egy kerek formájú sütőformába helyezzük. Kicsit hagyjuk letakarva még kelni kb. 20 percet, majd közvetlen sütés előtt kenjük meg meleg cukros-vajas tejjel.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. A frissen sült kalácsot újra megkenjük a megmaradt cukros tejjel, és hagyjuk kihűlni.

Töltelék

  1. A töltelék hozzávalóit jól összekeverjük egy kisebb tálban, és a vajjal megkent tésztára szórjuk.

Kenéshez

  1. A tejbe beletesszük a vajat, cukrot, majd egy kicsit felmelegítjük. Ezután jól elkeverjük, és ezzel kenjük meg a tésztát sütés előtt-után.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 153
elküldve: 3
receptkönyvben: 220
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: 1

szakács

Nihonka

Mióta szakács: 2014.04.26.
340 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kalács koszorú, kókuszos kalács, kókuszos mandulás kalács, kelt kókuszos kalács

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nihonka
Nihonka / Nihonka Sun, 2015-02-01 10:38

Kedves K_Atica01!

Én pont ma sütöttem újra, csak most kókuszos-diós verzióban, és este berakva a hűtőben, ott kelt meg reggelig. Ha előbb írsz, küldtem volna képet, de sajnos még melegen elfogyott:-)
A töltelékkel kapcsolatban, ha összekevered az olvasztott vajjal, akkor krémszerű lesz és így nem jön olyan könnyen ki. Kell egy kis rutin ahhoz, hogy ügyesen megcsavarva betegyük a sütőformába, nekem is ki szokott potyogni egy kevés. Én szeretem akkor is, ha szétnyílik a vágásnál a töltelékes tészta, mert isteni ropogós-karamellesre sül a sütőben, csak jól locsold meg a cukros-vajas tejjel, mielőtt beteszed sülni. Remélem, még el fogod készíteni, sok sikert hozzá!

Nihonka

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Sun, 2015-02-01 18:21

Kedves Nihonka!
Rá jöttem,hogy mi is lehetett a baj a tölteléknél!!!....én naiv,csak megkentem gondolomra olvasztott vajjal a tésztát...valóban össze kell keverni,de mivel?...ugyan is most vettem észre,hogy ott nem írsz vaj-mennyiséget.
De a jövő héten elkészítem újra.
Köszönöm,hogy reagáltál az "észrevételemre".
Üdvözlettel: Katica

Nihonka
Nihonka / Nihonka Tue, 2015-02-03 03:04

Kedves Katica!

Az csak természetes, hogy válaszolok, hiszen nem szeretném, ha újra nem sikerülne.

A " Töltelék" részénél írtam, hogy a vajjal megkent tésztára kell szórni a tölteléket, viszont a töltelék hozzávalóiból kimaradt a kenéshez szükséges olvasztott va, kb. 30g :-(
A töltelék összekeverése nem feltétlenül szükséges, megoldásként ajánlottam, mert így könnyebb dolgozni a megtöltött tésztával.
Sok sikert kívánok az újrasütéshez!!!!

Nihonka

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Sun, 2015-02-01 08:42

Nagyon szép ,gusztusos felvétel!!!
Elkészítettem,de nem úgy sikerült,ahogy szerettem volna....a töltelék teljesen ki jött a szétvágás után...szerintem több vaj kellett volna...a tészta nagyon száraz lett....40 évi házi-asszonyságom szégyene lett...de ígérem ismét neki látok valamikor!!!

224
finomliszt 25 dkg
instant élesztő 3 g
tojássárgája 1 db
tej 1.4 dl
1 csipet
méz 2 ek
vanília kivonat 2 kávéskanál
vaj 30 g
porcukor 4 ek
kókuszreszelék 4 ek
mandula 30 g
vaj 30 g
tej 0.5 dl
vaj 1 ek
porcukor 1 teáskanál