Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókuszos szaloncukor

Kókuszos szaloncukor
Kókuszos szaloncukor
60 perc / előkészület: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (45)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Beálltam a kézműves szaloncukorkészítők sorába. Idén először kerülnek házi cukorkák a fára. Kellemes érzés.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Aki idegenkedne a rózsavíztől, persze elhagyható, de mivel pont ez teszi különlegessé az ízét, nem éri meg "kifelejteni" belőle.
Kb. 50 db szaloncukor lesz a fenti mennyiségből.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kókuszreszeléket tálba tesszük.
  2. Hozzászitáljuk a porcukrot.
  3. Hozzáadjuk a rózsavizet.
  4. További kevés ásványvíz adagolásával összedolgozzuk.
  5. Fóliába csomagolva egy-két órára hűtőbe tesszük.
  6. Majd szaloncukor formákat gyártunk belőle.
  7. A csokoládét gőz felett megolvasztjuk és megmártjuk benne a cukrokat. Sütőpapírra, vagy rácsra téve hagyjuk megdermedni rajtuk a csokibevonatot.
  8. Csinos karácsonyi papírba csomagoljuk a cukrokat.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 65 431
elküldve: 17
receptkönyvben: 1 059
elkészítve: 34/53
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
diéta: gluténmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

kókuszos-rózsavizes szaloncukor, kókuszos szaloncukor házilag, házi készítésű kókuszos szaloncukor

Hozzászólások (45)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hgabcsi
hgabcsi Sun, 2013-12-15 21:26

Szia!
Nekem miután a hűtőből kivettem, szétporlott. Mit lehetne vele csinálni?
Köszi a segítséget!

myldy
myldy Thu, 2013-01-10 11:52

Én is beálltam a szaloncukor készitők sorába,és nem bántam meg! A te recepteddel kezdtem,de szerintem ez hagyomány lessz nálunk. Sőt! Férjem szerint év közben is készithetnék nagyobb mennyiséget belőle...:) Köszi és üdv. Ildikó

Klári91
Klári91 Fri, 2012-12-21 20:36

Mindenképpen ásványvizet kell használni? Valaki próbálta már sima csapvizzel?

moncsicsi83
moncsicsi83 Fri, 2012-12-21 16:33

Rózsavíz nélkül is jó lehet? Itt Szegeden ahol néztem, nem találtam... :((

petra
Petra / petra Sun, 2012-12-23 17:24

Persze, anélkül is jó, a rózsavíz csak egy kis pluszt ad neki:-)

Pocakmocak
Pocakmocak Wed, 2012-12-12 01:36

Azt szeretném kérdezni, hogy a cukrot le lehet -e cserélni mézre?? Akkor is működne a recept?

petra
Petra / petra Wed, 2012-12-12 11:46

Szerintem igen, de a mézet nagyon óvatosan adagolnám, nehogy az egész egy ragacsos, kezelhetetlen massza legyen!

szteri
szteri / szteri Wed, 2012-12-05 21:03

Kedves Petra!
Elsö nekifutasra, siman sikerültek a szaloncukrok (5-6 evökanal viz hozzaadasaval). Olyan boldog vagyok, es nagyon finomak is :D Elkeszitettem meg a karamelles szaloncukrot is, az is jo lett!! Most kezdem öket csomagolni... szep adventi keszülödest! Szteri

petra
Petra / petra Thu, 2012-12-06 10:49

Kedves Szteri,
Nagyon örülök! Neked is szép adventet és jó készülődést kívánok!
Üdv
Petra

ritka
ritka Thu, 2012-04-05 17:48

másodszor készítem el, de most mértem is. az általam használt 200g-os bolti kókuszreszelék 1dl vizet és 3-5 teáskanálnyi rózsalekvárt vett fel. ha, nem sikerült volna rendesen összeállítani, akkor bonbonformában bonbonként készítettem volna el. :) a csoki úgy is összetartja
finom, köszönjük

aannddii79
aannddii79 Fri, 2011-12-23 23:27

Sziasztok! Köszönöm a receptet, annyit tennék hozzá, hogy nekem a massza elég szétesős volt még a hűtő után is, így a kész golyókat tettem még a spájzba pár órára sütőpapíron (láttam egy másik helyen) és úgy szikkadtak még pár órát. Így már gond nélkül tudtam mártani, majd vissza a sütőpapírra dermedni.
Nagyon finom lett, biztos gyártok majd belőle "mini Bounty"-t is. Kellemes Ünnepeket!

nagymeme
nagymeme Tue, 2011-12-20 10:55

Én is elkészítettem ezt a receptet, nagyon szuper lett!! Köszönöm szépen, a kislányom kedvence a kókuszos, azt hiszem Bounty csoki helyett is ilyet fogok készíteni máskor!

goan973
Annus G / goan973 Sat, 2011-12-17 21:26

tavaly is csináltam, akkor sikerült, most meg szétesik...lehet, hogy túl sok vizet raktam hozzá...akkor kinyomkodom belőle...talán az segít...

jutkacsutka
jutkacsutka Sat, 2011-12-10 23:21

Én most álltam neki a készítésének...egy tucat mézeskalács után:-s
De hogy mi lessz ebből?!
Nekem olyan darabos mint a homok...nem fog széthullani?
reggelig benthagyom a hűtőbe...mert már hulla vagyok...
egyébként egyesével kell összegyúrni a cukrokat?Nem lehet úgy mint a nudlit?sodorni egy hosszú "kukacot"és darabolni?aztán max.utána igazgatni majd,hogy nagyjából kinézzen valahogy...Hmmm?

petra
Petra / petra Mon, 2011-12-12 23:36

Sodorni sajnos nem lehet, viszont azért össze kell állnia a tésztának, abból lehet majd csipkedni-formázni.

rozsaszinparduc
rozsaszinparduc Tue, 2011-12-20 20:10

Sziasztok, szia Petra!

Sajnos nekem sem állt össze a "töltelék", hiába dolgoztam össze, amennyire tudtam és hiába hagytam a hűtőben tovább. Nem tudnád megírni, hogy mégis mennyi vizet szoktál hozzáadni? Csak mert a többi összetevő ugye adott, abban nem tévedhettem. Próbáltam kevesebb, majd több vízzel is. Azt hiszem, ma már nem próbálkozom vele többet, de holnap akkor is megpróbálom újra. Addig hátha válaszol nekem valaki, aki már megcsinálta sikeresen.

petra
Petra / petra Tue, 2011-12-20 21:18

szia,
Azért nincs is vízmennyiség feltüntetve, mert tényleg nagyon kevés kell belőle hozzá, olyan 1-2 evőkanálnyi.
Remélem, hogy holnap, újult erővel nekiállva sikerrel jársz! Érdemes az alábbi kommenteket is végigfutni Pl. Panda hozzászólása, hátha ez is egy kis plusz segítség.
Drukkolok!
Petra

petra
Petra / petra Fri, 2011-12-02 21:17

szia,
Budapesten Ázisa Bt., Culinaris biztos, vagy egyéb kisebb gourmet üzletek, sajnos hypermarketekben még nem láttam. Remélem sikerül beszerezned.
üdv
Petra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-12-14 19:54

Koszi szepen az isteni receptet. Nagyon jok lettek. Sziv alakura csinaltam oket ... osszeallt egybol es nagyon finom ... kicsit a hutos reszel nem voltam kibekulve mert nagyon megkemenyedett a hutoben es utana szet nyomkodtam es ugy raktam ossze megint ... de eloszor is osszeallt a meg a hutos akciom utan is osszeallt ... most meg mar csokiba burkol varjak a vegzetuket :D Nagyon szepen koszonom megegyszer.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-12-11 11:27

nekem nem áll össze :(.

zsofla
zsofla Thu, 2010-11-04 15:40

Én arra gondoltam,hogy víz helyett tejet adok hozzá. Vajon úgy is működne?

eperszeletke
eperszeletke Sun, 2010-10-03 18:50

ezt a neten találtam: rózsavíz készítése:
Erős illatú rózsa szirmokat szedjünk. Majd tegyük egy fazékba és addig töltsük fel vízzel, hogy éppen ellepje a szirmokat. Főzzük, amíg elkezd forrni.
Majd leszűrjük és már tölthetjük is (jól zárható) üvegekbe.
Létezik egy másik készítési módszer, amikor 1 csésze rózsaszirmot kétszerannyi forralt vízbe teszünk és üvegedényben 2 napig állni hagyjuk. Gyakran kell kevergetni. Ezután hűtőben tárolva akár 3hónapig is eláll.

Idén karácsonykor biztos, hogy házi készítésű szaloncukor lesz nálunk, mert a boltiakban ki tudja mi van, megbízhatatlanok és egy vagyon

Panda
Panda Sat, 2009-12-26 23:49

Hát nekifutottam újra és sikerült!!! Éljen! Mondhatni tökéletes lett!!:-))))))) És milyen egyszerüüü!! A lényeg szerintem, hogy nagyon kevés vizet kell hozzáadni és azt is lassan, közben pedig "nyomkodni" kell az anyagot.... Én még hütöbe sem tettem és tényleg nagyszerü lett! A formázásnal pedig pont olyan érzésem volt, mintha "nem tapadós" hóból készítenék golyókat, csak éppen hideg nem volt, de a kezem melegétöl állt össze.... :-))
Szóval köszönöm az ötletet! Ja! Ajándékba is adok, olyan jól sikerült!
:-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-12-24 11:54

:o( köszönöm szépen a nagyon gyors választ!

petra
Petra / petra Tue, 2009-12-22 21:31

sajnálom:-( és egyben nem értem, hisz nekem sikerült (ahogy fotón is látszik)
annyit tudok javasolni, hogy még dolgoztasd a masszát egy kicsit tovább (ha bírod még szuflával..)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-12-22 21:19

Szia! én is rózsavíz nélkül csináltam és szintén szénsavmentes vízzel és nekem sem akar összeállni :o( viszont ha több vizet teszek hozzá akkor már szinte facsarni lehet majd belőle :o(

petra
Petra / petra Wed, 2009-12-16 23:55

és neked is boldog, remélhetőleg s.k. készített kókuszos szaloncukrokkal díszített karácsonyfát, és karácsonyt kívánok!

Panda
Panda Wed, 2009-12-16 23:44

Köszönöm Petra a gyors választ!!Persze, bubimentes vizet raktam bele. Hát akkor gyúrom/gyüröm tovább.... :-)))
Idén karácsonykor márpedig saját készítésü szaloncukrot fogunk csemegézni! :-))
Boldog Karácsonyt!

petra
Petra / petra Wed, 2009-12-16 23:36

szia Panda!
rózsavíz nélkül is működnie kell! adj hozzá még vizet (ugye sima/ mentes vizet tettél bele, nem savasat?!), és azért nem olyan állagra kell számítani, mint pl. egy kalácstészta esetében..
Jól meg kell dolgozni vele, kemény karizom erősítő.
De jó lesz az, további víz hozzáadásával!
sok sikert!

Panda
Panda Wed, 2009-12-16 23:13

Szomorú vagyok, de rettenetesen! :-(((((( A rózsavíz tartja össze a masszát talán? Mert azt én nem tettem bele, csak ásványvizet. Szétesik, málik....... szörnyü bukás az elsö szaloncukor próbálkozásom.... :-((((((((((((((((( Miért??????

petra
Petra / petra Sat, 2009-12-12 17:01

Bp-en (Culinaris, Ázsia Bt) biztosan van!
hogy vidéken hol, nem tudom sajnos

petra
Petra / petra Fri, 2009-12-11 20:47

nálam is szobahőmérsékleten várják a karácsonyt, az étkezőasztalon:-)

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2009-12-11 18:49

Bocs, hogy közbeszólok: ezek a típusú szaloncukrok nagyjából bármeddig eltarthatóak szobahömérsékleten is.

Zit
Zit / Zit Fri, 2009-12-11 18:16

Sziasztok! Az a "hűvös hely" hűtőt jelent? Mert nekünk nincs speizunk... :-( Szobahőmérsékleten nem tartható el?

petra
Petra / petra Fri, 2009-12-11 17:16

szerintem itt inkább az jelenti a veszélyt, hogy el ne fogyjon szentestéig..
elállni, úgy gondolom eláll, mindenképpen:-))

dinsztagi
dinsztagi Fri, 2009-12-11 16:49

Szia Petra.
Azt szeretném kérdezni , hogy mennyire elálló ez az sk. gyártott szaloncukor? Hűvös helyen eláll heteket.(legalább 2-3 hetet)?Vagy pár nap alatt el kell fogynia?

666
kókuszreszelék 15 dkg
porcukor 15 dkg
rózsavíz 1 teáskanál
ásványvíz 10 ml
étcsokoládé 20 dkg