Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókusztejes mákosguba vanília sodóval

Kókusztejes mákosguba vanília sodóval
Kókusztejes mákosguba vanília sodóval
40 perc / előkészület: 25 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy baráti beszélgetés során gyerekkorunk kedvenc, és persze ma már vicces történetei jöttek szóba. Ebből az “időutazásból” természetesen nem maradhatott ki az iskolai menza nosztalgikus megemlítése sem. Így jött az ötlet, hogy a klasszikus vasárnapi húsleves+rántott hús menü helyett, a régi iskolai menzák hangulatát idéző ételsort állítok össze, de azért, hogy valami csavar mégis legyen a történetben, ezen ételeket a mai kornak megfelelően, kicsit “újratöltve” (by Matrix) készítettem el.

Az ebéd konyakos meggyleves és kókusztejes mákosguba, vanília sodóval lett.

hozzávalók / 6 adag

A gubához

A vanília sodóhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kifliket felkarikázzuk (6-8 db), és egy vajjal kikent mély tálba tesszük.
  2. Fél liter kókusztejet, és fél liter 2,8% tejet, 40 g vajjal, 3 tojássárgájával és a vaníliával (ha megengedhetjük, használjuk vanília rudat, de helyettesíthetjük vanília aromával is) egy edényben felforraljuk.
  3. A kifliket megforgatjuk a felforralt és ízesített tejben, ha szaftosabban szeretjük, meglocsolhatjuk még a tetejét 2-3 kanállal.
  4. A mákot megdaráljuk a porcukorral együtt, és a tejbe áztatott kifliket megszórjuk mákkal.
  5. A kész gubát egy tepsibe tesszük, és előmelegített 180 C-os sütőben kb. 15 perc alatt megpirítjuk.
  6. Végül elkészítjük a vaníliasodót: 3 tojássárgáját elkeverünk 10 dkg cukorral, 1 ek liszttel, a vanília kivonattal. Lassan felengedjük 5 dl tejjel, és lassú tűzön folyamatosan kevergetve krémmé főzzük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 22 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 16 472
elküldve: 4
receptkönyvben: 99
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi by Andrea

Mióta szakács: 2012.09.17.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

mákos guba, mákos guba vanília sodóval, mákos guba vaníliamártással

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

950
kifli 8 db
kókusztej 5 dl
tej 5 dl
vaj 40 g
tojássárgája 3 db
vanília 1 db
mák 20 dkg
porcukor 20 dkg
vaj 1 ek
tojássárgája 3 db
cukor 10 dkg
finomliszt 1 evőkanál
vanília kivonat 1 ek
tej 5 dl