Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kókuszvízzel dagasztott kenyér

Kókuszvízzel dagasztott kenyér
Kókuszvízzel dagasztott kenyér
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hogy őszinte legyek, ajánlom, hogy inkább a Limara pékségéből nézzétek az elkészítési folyamatot, mert ő nagyon pontosan és  részletesen leírja az egészet. AzEszter receptje alapján készítek mostanában házi kókuszvizet. Pont neki álltam egy kenyér elkészítésének, amikor eszembe jutott, hogy még nem ittam meg az aznapi kókuszvizem. Elosztottam magamnak, a páromnak és még maradt egy pohárral. Ez ott figyelt a konyhapulton, és szemeztünk. Na, gondoltam, mi lenne, ha víz helyett őt tenném a kenyérbe. Úgyis lúgosítunk,meg minden :D. Nem  tudom, mennyire lúgosít így, de legalább azt hisszük, hogy tettünk valamit az egészségünkért. Egyébként az ízén sokat nem változtat a kenyérnek. Azt még hozzátenném, hogy én még most tanulom a kenyér sütését, és ezért csak olyan lisztet használok a kenyérsütéshez, ami itthon van. A sima bl55-ös liszttel is nagyon finom ropogós kenyér készült, ha valakinek csak olyan van otthon, nyugodtan próbálja ki azzal. Nekem nincs kenyérsütő-gépem, de nem is szeretnék, viszont így kézzel dagasztok. Ez kb. 15-20 perc állva "gyurmázást" jelent, ami egy jó kis testmozgásnak is megfelel :D

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az összes hozzávalót egy tálban összegyúrjuk, duplájára kelesztjük, közben úgy 20 perc után egy kicsit átgyúrjuk.
  2. Ha duplájára kelt, kivesszük, a kenyeret megformázzuk úgy, hogy a tésztát kilapítjuk, majd a két oldalát középre hajtuk, a fölső részét megint közpre hajtjuk, és az egészet feltekerjük.
  3. Sütőpapírt kivajazunk, lisztezünk, és belehelyezzük a kenyeret.
  4. Megint meleg helyen duplájára kelesztjük.
  5. Egy késsel vagy pengével bevagdaljuk a kenyér tetejét. Még mindíg kelesztjük:).
  6. Közben a sütőt előmelegítjük.
  7. A jénaink tetejét vízzel bespricceljük, és rátesszük a kenyérre. Mehet a sütőbe.
  8. Ha megsült, nagyon-nagyon óvtosan levesszük a jénai tetejét, és kiveszük a megsült kenyeret egy rácsra vagy vágódeszkára.
  9. Bespricceljük a kenyér tetejét vízzel, hogy cserepes legyen a kenyér héjja, és kész..

  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 112
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

mislenbaba

Mióta szakács: 2010.07.02.
31 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

kókuszvizes kenyér, kókuszvízzel készült kenyér házilag

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-02-21 21:47

Igen. Tönkölyliszt. :-p
De had bíztassalak: nem savasít annyira kókuszvízzel! ;-)))
Puszi! ♥

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Mon, 2011-02-21 22:08

Köszi csajok ♥ Azért arra tényleg kíváncsi lennék, hogy ,ha valamibe beleteszem ezt a bizonyos kókuszvizet és megfőzöm, vagy sütöm, akkor is megmarad a lúgosító hatása?

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-02-21 22:14

Meg bizony. :-)
A hús akkor is savasít, ha megsütöd és a brokkoli is lúgosít, ha megfőzöd. Pont ugyanúgy működik.

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Mon, 2011-02-21 22:18

Na akkor ipari méretekben kell készíteni, hogy mindenbe legyen. Most jutott eszembe, reggel a kávéfőzőbe is azt teszek :-D

(csak nehogy a kávéfőzőm bánja)
Köszi. •◘○♦♣♠☺☻

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Mon, 2011-02-21 21:00

Ne aggódj, mindent szépen fokozatosan bevezetsz, az a legjobb. Először az egyik alapanyagot cseréled ki, aztán a másikat is, aztán egyszer csak azt veszed észre, hogy mindent megesznek...:))) Bár nálunk Junior azért nem egykönnyen befolyásolható...:S...

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Mon, 2011-02-21 20:28

Azóta már mindenféle liszt van itthon. Az előbb palacsintát sütöttem tönkölyliszttel, cukor nélkül, egy kis lenmaggal, és őrölt kardamommal. Jó,.. csak én ettem. Akkor még nem volt, csak sima liszt. Most kísérletezgetek mindenféle kenyérrel, hát a siker .....................az még elmarad :-D

705
kókuszvíz 2.7 dl
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 1 dkg
napraforgó olaj 2 ek
burgonyapehely 8 kávéskanál
aszkorbinsav 1 csipet
2 teáskanál
cukor 1 teáskanál
öregtészta 25 dkg
vaj 1 ek