Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kolbászos gombaleves csipetkével

Kolbászos gombaleves csipetkével
Kolbászos gombaleves csipetkével
65 perc / előkészület: 15 perc főzés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon leveses vagyok, a  férjem meg nagyon szereti a húsos dolgokat. A kolbász és a szalonna finom ízt ad a levesnek, és így mindenki szívesen eszi. Míg én inkább a gomba, a férjem a kolbász és a szalonna miatt szereti nagyon. Kiadós leves!

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A csipetkéhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalonnát kis kockákra vágjuk, a hagymát apróra daraboljuk, a kolbászt vékonyra felkarikázzuk, a gombát "egészben" felszeleteljük, a babérlevelet széttörjük.
  2. A szalonnakockákat abban a lábosban, amiben a leves fog főni, zsírjára sütjük. Ha kész, akkor a sült szalonnakockákat kivesszük a kisült zsírból, és félretesszük. 
  3. A felaprózott hagymát a szalonna zsírjában üvegesre fonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és egy kicsit pirítjuk együtt, kavargatás mellett. Ezután rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan összekavarjuk, és öntünk hozzá egy kis vizet, nehogy odaégjen a paprika. Hozzáadjuk a gombaszeleteket, és 1-2 percig kavargatjuk. 
  4. Ezután megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet, visszatesszük bele a félrerakott szalonnakockákat és elkavarjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk. Beledobjuk a babérlevelet is. Felforraljuk, és ha felforrt, takarék lángon főzzük, amíg a szalonna, kolbász, gomba meg nem puhul.
  5. Míg fő a leves, elkészítjük a csipetkét. A tojást felverjük, teszünk hozzá kb. 3 ek vizet és összekavarjuk. A lisztet adagolva adjuk hozzá, hogy jól lehessen simára keverni. Annyi lisztre van szükség, hogy a masszát csipkedni lehessen, de ne legyen túl kemény, viszont túl lágy sem. Ha már olyan szilárd, hogy nem ragad annyira, hogy ne lehessen borsónyi darabokat csipegetni belőle, akkor elkezdünk kis golyókat csípni, majd formálni belőle. A golyók kb. akkorák legyenek, mint két borsószem. Liszetezett felületre csipkedjük öket, hogy nehogy összeragadjanak. Ha az összeset elkészítettük, akkor ha a levesben minden megfőtt, akkor a csipetkéinket beledobjuk a levesbe és újra felforraljuk, majd közepes lángon kb. 15 percig főzzük, amíg a csipetkék megpuhulnak. 
  6. Ha a csipetke is megfőtt, puha, akkor a 4 ek lisztet simára keverjük kb. 1 dl hideg vízzel, és hozzákeverjük a tejfölt is. Ehhez lassanként adagolunk a forró levesből, hogy a tejfölt nehogy összekapja, és mikor már kellően meleg, akkor hozzáöntjük a leveshez, és felforraljuk. Ha felforrt, akkor készen is vagyunk.

  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 14 175
elküldve: 3
receptkönyvben: 192
elkészítve: 11/19
Facebookon megjelent: -

szakács

WhiteMagic

Mióta szakács: 2011.01.27.
29 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

egyéb elnevezések

kolbászos-szalonnás-tejfölös gombaleves, gombaleves gazdagon, gombaleves csipetkével

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

754
kolozsvári szalonna 20 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
kolbász 15 dkg
gomba 25 dkg
kakukkfű 1 tk
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 2 teáskanál
babérlevél 1 db
finomliszt 4 csapott ek
tejföl 175 g
víz 1.5 l
tojás 1 db
finomliszt 10 dkg
víz 3 ek