Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Köles desszert

Köles desszert
Köles desszert
60 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük a kölest, és néhány éve nagyon ízlett a köleses országtorta ízvilága, gondoltam én is csinálok valamilyen egyszerűbb verziót. Gyümölcstorta formában akartam kisütni és azt megtölteni, csakhogy a kölesfelfújt fele a tepsiben ragadt kiborításnál, de nem szoktam nagyon elkeseredni ilyen esetekben. Gondolkoztam gyorsan valami mentőötleten, így lett belőle ez a kelyhes/poharas desszert. Legközelebb lehet egy kis mazsolával is megbolondítom. 

hozzávalók / 6 adag

A kölesfelfújthoz

A pudinghoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először egy kölesfelfújtat készítünk. Ehhez megmosunk 20 dkg kölest, és dupla mennyiségű tejjel, pici sóval, ízlés szerint cukorral megfőzzük. Tehetünk bele egy pici vanília aromát is. Ha nagyon fő el a tej, akkor pótolhatjuk, illetve ha az elején egy kis vizet is teszünk a tej mellé, hamarabb megfő a kölesünk.
  2. Ha megfőtt, fedővel letakarva néhány percig pihentetjük, majd félrerakjuk hűlni.
  3. Az 5 tojást szétválasztjuk. Ha a köles már langyos, hozzákeverjük a tojások sárgáját. Ilyenkor a tojássárgákhoz keverhetünk még cukrot, ha nem érezzük elég édesnek a kölest (én jobban szeretem, ha összefő vele a cukor).
  4. A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan ezt a is a többihez forgatjuk.
  5. Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt vagy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  6. Míg hűl a köles felfújt, elkészítjük 4-5 dl tejjel a csomagon leírtak szerint a pudingot, és felhasználásig a hűtőbe tesszük.
  7. Ha kicsit kihűlt a kölesfelfújt összevágjuk/ törjük, és kelyhekbe, poharakba tesszük. Alulra kölesmorzsa, ezt meglocsolgatjuk baracklekvárral, erre megint kölesmorzsa, majd a végén szép kis halmokat kanalazunk a tetejére a pudingból (én zárásként még megszórtam morzsával és egy pici lekvárral díszítettem).
  • sütési hőfok: 165°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 12 395
elküldve: 3
receptkönyvben: 144
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

agnyeszkaa

Mióta szakács: 2014.05.04.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: felfújtak
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

poharas köles desszert, pudingos kölesdesszert, poharas desszert pudinggal és kölesfelfújttal

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fannika29
Fannika29 Sat, 2014-07-05 21:13

Nagyon jó ötlet! Mivel én is lisztérzékenységben szenvedem, megpróbáljuk elkészíteni! :)

verjudit
verjudit Tue, 2014-06-24 10:34

Csoda finom, nagyon egyszerű és egészségesnek is mondható recept! Köszönet érte! Többedszer készítem, mindig sikeres!!

spindi
spindi Fri, 2014-05-16 14:23

Ez egy remek recept, tökéletes arányokkal, jó leírással és ami a legfontosabb, nagyon finom végeredménnyel. Legfeljebb annyi róható fel, hogy a "főcímből" kimaradt a 30 percnyi sütésre figyelmeztetés.

461
köles 20 dkg
tej 1 l
vaníliaaroma 1 kávéskanál
cukor 2 púpozott ek
1 csipet
tojás 5 db
sárgabaracklekvár 10 teáskanál
margarin 1 ek
zsemlemorzsa 1 ek
tej 5 dl
vaníliás pudingpor 1 tasak
cukor 4 csapott ek