Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kölesfasírt ahogy patlıcan készíti

Kölesfasírt ahogy patlıcan készíti
Kölesfasírt ahogy patlıcan készíti
55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mostanában sok főzeléket eszem, s mivel a diétám megköveteli a gabonát, így fasírtot gyártok belőle, mivel a főzelék mellé odaszórt marék rizs vagy köles furcsán venné ki magát.
Ilyen állapotában viszont főzelék mellé kiváló, de csak úgy magában is igen finom, olyan vega-hurka szerű ízvilága van. Valódi ízorgia!:)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Főzelékekhez ajánlom feltét gyanánt, vagy csak magában nassolni.:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát megpucoljuk, tetszés szerinti formára fölaprítjuk. Magas falú serpenyőben felolvasztjuk a kókuszzsírt, hozzálöttyintjük az olajat, majd beletessszük a hagymát, időnként kavargatva üvegesre pirítjuk.
  2. Amíg a hagyma pirul, a kölest egy edényben többször átmossuk, hogy a könnyebb szennyeződések felússzanak a víz tetejére, majd kis lyukú szűrőben folyóvízzel is átöblítjük, lecsepegtetjük.
  3. A hagyma megpirult, ráöntjük a megmosott kölest, és pár percig, pirítjuk, forgatjuk, kevergetjük az olajban. Felöntjük a vízzel (kettővel indítunk, s ha úgy ítéljük meg, hogy még nem főtt meg egészen, viszont a vizet már fölszívta, hozzáöntünk még egy csészével, nem baj, ha a végén még marad egy kics plusz víz, úgy is kerül bele még ez-az, ami majd felszívja). Ízesítjük leveskockával vagy vegamixxel - ez esetben sózni kell. Elkeverjük, lefedve főni hagyjuk, időnként rákukkolunk, hogyan áll, megfőtt-e, kell-e még víz hozzá...
  4. Másik száraz serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot és a lenmagot, ha épp van kedvünk a napraforgót is, de azt külön, mivel nem egyforma időre van szüségük, de most nem kívántam bajlódni vele. Finom illata lesz, de vigyázzunk, hogy meg ne égjen. Utána átöntjük egy hideg tányérra, hogy hamarabb kihűljön. Ha ezen kötelességének, s a mi akaratunknak eleget tett, a kávédarálón megdaráljuk a pirított szezámmagot, lenmagot, a fele napraforgó magot, majd egy tálba gyűjtögetjük az őrleményeket. Közben ránézünk a kölesre, kész-e már. Ha még van egy kis időnk, a shiitake gombafejekkel is megtiszteljük a kávédarálót. S ha nincs lisztünk belőle, csak zabpelyhünk, egy adagot abből is megőrlünk.
  5. Előmelegítjük a gázsütőt 4-5 fokozatra. Előkerítünk egy nagyobb keverőtálat, a megfőtt kölest átöntjük bele, hozzákeverjük az őrleményeket és a egészben hagyott fél csésze napraforgó magot. Fakanállal - tekintve hogy forró - alaposan összedolgozzuk a kölest a "fűszerekkel". Annyi zabpehelylisztet adunk hozzá, hogy a végén nehezen keverhető, ragacsos állagot kapjunk.
  6. Kiolajozzuk, vagy kókuszzsírral kikenjük a tepsit, beleöntjük a keveréket, és szépen elegyengetjük benne, ez nekem most olyan 1,5-2 centi vastag lett.
  7. Az előmelegített sütőbe a középső rácsra tesszük a tepsit. Készre sütjük, hogy megpiruljon az oldala és a teteje is, s beleszúrt villa ne legyen már ragacsos.
  8. Hagyjuk kicsit hűlni, és felkockázva tálaljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • tepsi mérete: 36x20x6 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 679
elküldve: 6
receptkönyvben: 138
elkészítve: 5/9
Facebookon megjelent: -

szakács

patlıcan

Mióta szakács: 2012.10.28.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gabonafasírt, vega fasírt, magos fasírt kölessel, reform főzelékfeltét

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsima
zsima Fri, 2013-02-08 22:12

Nagyon köszönöm és gratulálok ehhez a remekhez.:)
Ennél táplálóbb, egészségesebb ételt nem kívánhatnánk.
Kedvencemmé vált, karácsonykor is ez volt a menü..:)
Kicsit hosszadalmas az elkészítés - számomra -, de megéri.

inszki
patlıcan / inszki Thu, 2012-11-29 00:45

Köszönöm a Hozzászólásodat, csak bátorítani tudlak! Mindenképpen érdemes kipróbálni. Egyénileg variálható. Az olajos magvakat lehet cserélgetni, pl. napraforgó mag helyett akár pirított héj nélküli tökmagot, stb. Lehet gombapor nélkül is, vagy akár igazi gombával dúsítani, de akár reszelt sárgarépával, stb. Csak a képzelet szab határt, avagy "recept után szabadon..." :)

315
köles 1 bögre
víz 5 dl
vöröshagyma 3 közepes fej
leveskocka 2 db
kókuszzsír 1 ek
olívaolaj 1 ek
szezámmag 3 ek
lenmag 2 ek
napraforgómag 3 dkg
shiitake gomba 5 db
zabpehelyliszt 2 evőkanál
kókuszzsír 1 ek