Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kölesfelfújt túróval

Kölesfelfújt túróval
Kölesfelfújt túróval
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A köles nagyon könnyen emészthető, salaktalanító és lúgosító hatású. Gluténmentes, ezért lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Túróval párosítva puha, könnyű felfújtat kapunk.

hozzávalók / 6 adag

  • 125 g hántolt köles (legegyszerűbb a konyhakész főzőtasakosat használni)
  • 250 g félzsíros túró
  • 4 tojás
  • csipet só
  • 200 g cukor (vagy nyírfacukor, édesítőszer)
  • 1 bourbon vaníliás cukor
  • 50 g mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dl tej
  • 2 dl víz
  • szelet vaj (20 g)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tej és a víz keverékében puhára főzzük a kölest, majd a lángot elzárva fedő alatt hagyjuk, hogy a köles beszívja az összes nedvességet. Ha főzőtasakosat használunk, akkor öntsük ki a zacskóból, és úgy főzzük meg.
  2. A tojások sárgáját habosra keverjük a sóval, cukorral és a citromhéjjal. Beledolgozzuk az áttört túrót és a beáztatott mazsolát is. A langyosra hűlt kölesben elkeverjük a vajat, és a kettőt összekeverjük.
  3. Végül keményre verjük a tojások fehérjét, és óvatosan a köleses keverékbe forgatjuk.
  4. Kivajazott, lisztezett tepsibe vagy sütőtálba simítjuk a masszát, és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt pirosra sütjük (végezzünk tűpróbát!).
  5. Vanília- vagy csokiöntettel kínáljuk, de gyümölcsszósszal is nagyon finom.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20×28 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 37 821
elküldve: 45
receptkönyvben: 546
elkészítve: 54/64
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

kölesfelfújt, túrós kölesfelfújt, édes kölesfelfújt

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

H.Mónika
H.Mónika Mon, 2019-02-25 00:18

Kedves Klivi! Nem tudom, látod-e ha valaki bejegyzést ír egy ilyen régi recepthez, de bízom benne. Elkészítettem ezt a sütidet (is), nagyon-nagyon finom! Kicsit kevesebb cukrot használtam, mint ahogy írtad. Most este 11 óra van és bár nagyon figyelek mikor, mit eszem, de ezt nem bírtam nem megkóstolni. Rossz döntés volt, mert a létező összes önfegyelem morzsámat össze kellett söprögetni, hogy ott tudjam hagyni a konyhát. Egyébként az összes sütidet imádom, amit egyszer elkészítettem, azt biztosan újra sütöm. Köszi, hogy sütögetsz és hogy ezt megosztod velünk!

Ilke1
Ilke1 Tue, 2016-09-27 17:38

Többször elkészítettem, nagyon finom, de ajánlanám, hogy először kevesebb cukrot tegyetek bele, mert nekem a 70 gr elég volt úgy, hogy fele eritrit, fele barna nádcukor. Persze ízlés kérdése. :-)

demene
demene Thu, 2015-05-07 20:51

Nagyon jól néz ki, először a tükörképet csokis aljnak néztem:)
Ez az adag mekkora formába elég?

Dafkeee
Dafkeee Wed, 2014-02-26 17:27

szuper recept, köszönöm szépen! A fiúk is jóízűen ették, pedig a rizs-kochért nem rajonganak. :)

Orsy20
Orsy21 / Orsy20 Sat, 2013-10-19 18:38

Kedves klivi!

Megcsináltam éés isteni finom lett!!:) Én most gyümölcscukorral készítettem el, abból 13 dkg-ot tettem bele:) Köszönöm a receptet, az biztos hogy sokszor fogom csinálni!!

afonyka
afonyka Sat, 2013-08-17 12:21

Én voltam a menzán mindig az egyetlen aki utálta a rizskoch-ot. Na de ez... valami isteni! Volt itthon köles, nekem meg kellett egy liszt és cukormentes édesség. Megcsináltam, elsöprő sikert arattam.

Pista39
Pista39 Fri, 2013-07-26 16:49

Kedves Klivi!
Áfonyás tojásfehérje habbal is kiváló!
;)

DGabi
DGabi Sat, 2013-05-25 16:31

Kedves Klivi! Köszi a receptet, megcsináltam (már 2x) és nagyon finom lett! Én egy kicsit "feltúrbóztam", mert raktam bele 2 Merci étcsokit összedarabolva. Próbáld ki így is :-) Gabi

nyihaj
nyihaj / nyihaj Sat, 2013-05-18 08:12

Nagyon finom!!! Tegnap este megcsináltam, melegítve is kitűnő. Én csak 12 dkg cukrot tettem bele, de ez ízlés kérdése :) Tasakos kölest még sose láttam, így hagyományos, zacskós csomagolásból kimérve főztem, ezt én hideg vízzel alaposan át szoktam öblíteni, így a köles kevésbé "illatos" főzés közben. Biztos többször el fogom majd készíteni! Köszönet a receptért!