Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Köleslepény

Köleslepény
Köleslepény
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valamelyik reggel a édesapám a konyhában egy egészen borzasztó színű és állagú, meghatározhatatlan ételszerűséget kanalazott nagy serényen. Te mit csinálsz?-kérdeztem. Lúgosítok! - jött a boldog válasz. - Paradicsomlé meg kovászos uborka lé és köles. Kérsz?
Hát, inkább nem kértem. Én borzasztóan örülök, hogy lúgosít, -bár fogalmam nincs róla, honnan szed ilyen dolgokat, biztos nem a netről, mert még a gépet sem tudja bekapcsolni - de hát gondoltam, ha ezt a módszert választja, úgy jár, mint mikor az ember lánya az első fogyókúránál üres fejessaláta leveleket rágcsál - két perc alatt megundorodik az egésztől. És igaz ugyan, hogy valószínűleg matrózmúltjának köszönhetően emberi fogyaztásra teljesen alkalmatlan dolgokkal is elvan egy darabig, de gondoltam, ha már ilyen szépen magától nekiállt a lúgosításnak, rásegítek kicsit.
Mivel a lepények iránti olthatatlan szerelmem valószínűleg tőle származik, kerestem, és itt találtam is egy remek köleslepény receptet. Kicsit átdolgoztam, és mennyei lett!
Természetesen sima liszttel is elkészíthető, de a zab javára írható, hogy tele van rostokkal, és nagyon tömít.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Kenyér helyett, vagy bor mellé rágcsálni, szinte bármivel kínálható, de szerintem akkor a legkitűnőbb, ha jó vastagon bedörzsöljük fokhagymával, és csurgatunk rá egy kis olajat (olíva, dió, tökmag, stb..).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kölest hármszoros vízben (pont 9 dl) puhára főzzük.
  2. Megvárjuk, míg langyosra hűl.
  3. Hozzákeverjük a liszet, a sót és a római köményt, majd hozzáöntjük a langyos vizet.
  4. Homogén tésztává gyúrjuk össze. (Nem egyszerű, eleinte ragad mindenhová. Akkor jó, ha nagyjából minden morzsikát leszed a kezünkről és a dagasztó edény faláról, de nem totál kemény.)
  5. Golflabdánál picit nagyobb golyókat formázunk belőle, és lisztezett munkafelületen palacsinta vastagságúra (illetve vékonyságúra) nyújtjuk őket.
  6. Száraz serpenyőben, vagy palacsintasütőben (lehetőleg nem teflonos, hanem öntött vas) először az egyik, majd a másik felét sütjük meg. Akkor jó, ha teljesen roppanós és száraz, és mindét oldala barna foltos.
  7. Tálalásig konyharuhával takarjuk le. Ebből a mennyiségből 20 db lepénykém lett.

  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 7
össznézettség: 54 666
elküldve: 18
receptkönyvben: 563
elkészítve: 11/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

egyéb elnevezések

köleslepény zabpehelyliszttel, kenyérlepény kölesből és zabpehelylisztből, római köményes köleslepény

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

finomatfőznék
finomatfőznék Wed, 2015-10-21 15:30

Szeretném megköszönni a receptet! Ezt formáltam saját ízlésére. Ezzel helyettesítjük a kenyeret, ezt haszáljuk wrap-ként, sok zöldséggel. Hálás vagyok, magamtól nem jutott volna eszembe! :)

kecs.k
kecs.k Sun, 2014-06-15 13:29

elkészítettem, és valóban isteni finom fokhagymával!!! ((: nagyon jó recept, köszönöm!! :)

szilvi76
Szilvi6 / szilvi76 Wed, 2013-01-23 14:24

Nagyon szeretjük az indiai konyhát, ezt a lepényt ki fogom próbálni valamelyik curry-vel :)
Remélem olyan finom, mint amilyen jól néz ki.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2013-01-23 14:30

Kedves Szilvi,
Köszönöm :) De arra készülj, hogy ez egy keményebb típusú lepény, nem olyan, mint a naan. :)
De mint az indiai konyha nagy rajongója, úgy gondolom, tökéletes a curryhez.
Szép napot!
Üdv,
nóra

bmbe
Bejja / bmbe Mon, 2011-07-04 10:14

Látom, a hozzászólók közül még senki sem készítette el...
Tegnap nekiálltam...
Sajnos, öntöttvas serpenyőm nincs. Így beáldoztam egy régebbi Fissler edényt. Már az első adagnál füstölt :-(
Gondoltam, kipróbálom a nem ajánlott teflonban... abban sem jutottam sokra. Öntöttem alá egy kis olívaolajat... Nagyon finom lett...csak épp szenesre égett a szél, míg a közepe nem akart pirulni...
Aztán jött a megmentő ötlet!
Nagyon régen kaptam drága Anyósomtól egy Tefal kőgrillt... Na, ezt lehalásztam a kamra legfelső polcáról, leporoltam... meglepődtem, hogy még működik és elkezdtem rajta sütni a lepénykéket.
Nagyon jóízűek lettek!! És nem égett rá! És olyan jól szétvált a közepe, hogy ma megtöltögettük, mint a gyrost.
Ha valaki próbálta öntöttvas edényben és abban nem égett meg, akkor én is beszerzem... Addig viszont megteszi a kőgrill!
Szóval.. nagyon finom a lepény, csak az elkészítéséhez kell egy kis gyakorlat :-))
Köszönöm a receptet! :-))

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-08-09 12:17

Nem mellesleg varázslatos a kép. Olyan nagyon nyári... :-)
Itt meg 15 fok. :-(
Brrrr...

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-08-09 13:26

Jaj, köszönöm, úgy örülök, hogy tetszik! Annak pláne, hogy még ph-szinten is versenyképes :D
A kép meg...hát igen, ezt imádom az itthon főzésben: nem egy szocreál beütésű, neonnal világított panelkonyha stílusú hodály, ahol akkor is képtelenség lenne igazán guszta ételfotót csinálni, ha nem kéne az ételt védeni a 10 koleszostól, hanem a szép kis kertünk, meg a tájjellegű konyha, és idő arra, hogy esetleg még dekoráljak is :D
puszillak!

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-08-09 12:16

AzEszter azt mondja, hogy tökéletes lúgósító recept, olyannyira, hogy bekerült a "muszáj valamikor kipróbálni listára". Dobogós. :-D
Szívböl gratulálok Nórám!
Ölellek!
Eszter

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Thu, 2010-08-05 21:29

Nóra, ez tök szuper kis recept! El is mentem! A lúgosításról AzEszter oldalán alaposan lehet tájékozódni, hisz ismeritek!:) Mindennek alaposan jár utána! Pusz: Mrs Smith

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2010-08-06 00:09

kedves Mrs Smith!
Tudom tudom, nekem is Ő a lúgosító mesterem :) Kíváncsi is vagyok, mit mond, a zabbal meg olajjal fokhagymával együtt hasznos-e a dolog..:) örülök hogy teszik
puszi:
Nóra

uborkafa
uborkafa Thu, 2010-08-05 19:27

Kedves Daota!

Én ehhez a lúgosításhoz nem értek, és nem is nagyon szeretnék, de a kovászos uborka leve az savas, a benne lévő tejsavtól, ezért a vért biztosan nem tudja lúgosítani.
"A természetes tejsavas konzerválás azokhoz a zöldségekhez használjuk, amelyek nehezen eltarthatók. Itt a hozzáadott 2-4 % só felpuhítja a héját, és vizet von ki a sejtekből. A kivont sejtnedvből a jelenlevő tejsav baktériumok a cukorból tejsavat képeznek és ezzel az eljárással hosszú ideig tudjuk konzerválni a zöldséget így az uborkát is."

Idézet forrása: http://www.noinetcafe.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=74...

Egyébként összefutott a számban a nyál a vastagon leolajozott és fokhagymával bekent résznél:(

Üdvözlettel

uborkafa

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Fri, 2010-08-06 00:08

Kedves Uborkafa!
Én sem értek a lúgosításhoz különösebben, a biológiával komolyabb kapcsolatom harmadik gimnázium óta nem volt, bölcsész vagyok, és ha a ph szót meghallom, csak görcs áll a gyomromba, hogy úristen, felelni kell. Viccet félretéve, tényleg én sem sokat értek hozzá, amit mégis, azt AzEszternek köszönhetően, az utánaolvasásokból okoskodtam ki, de egyben biztos vagyok: a köles még főtt állapotában is lúgosít.
A sztori mezőbe írt ubokaleves borzalom meg apukám ötlete volt, pont azért kerestem neki receptet, hogy ha már a ph-val törődik, akkor az legyen eredményes :)
Amúgy ph ide vagy-oda, a lepény isteni lett, és örülök, hogy tetszik neked is
Szép napot
Üdvözlettel:
Nóra

629
köles 25 dkg
zabpehelyliszt 70 dkg
víz 3 dl
2.5 tk
római kömény 1 ek