Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kolozsvári túrós szelet

Kolozsvári túrós szelet
Kolozsvári túrós szelet
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kolozsváron ettem ehhez hasonlót, és annyira ízlett, hogy ihletet kaptam. Elkészítettem hát kisebb variálásokkal. Ha újra sütöm, az alsó lapot megkenem lekvárral is. A család nagy kedvence volt....egy nap alatt elfogyott .

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A kakaós mázhoz

A krémhez

A gyümölcskocsonyához

ajánlat

Bármilyen gyümölcs megfelelő a tetejére, és a cola színe is az ízlésünkre van bízva.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához először gőz fölött összemelegítjük a mézet, az egész tojásokat, a porcukrot, a vajat, majd hozzáadjuk a liszthez és a szódabikarbónához. Összegyúrjuk, és két lapot sütünk belőle, de úgy, hogy az egyik lap vékonyabb legyen kissé. (Ezt kenjünk be majd kakaós mázzal.)
  2. A Krémhez a túrót a tejszínnel (nem kell fölverni), a lecsöpögtetett tejföllel és többi hozzávalóval (kivéve a zselatin) botmixer segítségével egyneműsítjük. Érdemes jó sokáig mixelni, hogy könnyű, krémes állaga legyen. Majd mikor már jónak látjuk, hozzáadunk a felolvasztott zselatinhoz egy kevés krémet, majd a krémhez adhatjuk a zselatint.
  3. A kakaós mázhoz a hozzávalókat összemelegítjük, majd a vékonyabb lapot megkenjük vele (már melegen is lehet). (Én megszurkáltam villával is, hogy igya be jól.) Állni hagyjuk.
  4. A vastagabb lapot bevonjuk a krém felével, majd erre helyezzük a kakaós, mázas lapot, majd rá a krém második fele. Várunk vele, hogy megdermedjen, ha kell hűtőbe is tehetjük, hogy dermedjen a zselatin.
  5. Végül felszeletelt gyümölccsel beborítjuk, ráöntjük az összefőzött gyümölcskocsonyát. (Pudingpor összefőzve a kólával, langyos állapotában borítjuk a sütire, folyamatos kevergetést igényel, mert különben csomósan hűl ki.)
  6. Másnap szeletelhető!

  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 276
elküldve: 1
receptkönyvben: 277
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Nusy

Mióta szakács: 2011.08.13.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

gyümölcsös-túrós sütemény, túrós finomság kólás zselétetővel

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nusy20
Nusy / Nusy20 Mon, 2011-08-29 19:48

Hát igen, igazán másnap lesz a legjobb!!! Addig várni kell türelemmel!! :)

bajnok
bajnok Mon, 2011-08-29 15:42

Sziasztok! Olyan kemény a tészta, hogy ölni lehetne vele. Mit rontottam el? Vagy puhul még?

Nusy20
Nusy / Nusy20 Thu, 2011-08-25 11:27

Bizony.."Sajnos" túl finom, és nehéz abba hagyni a bűnözést!!
Tegnap készítettem el a kakaós változatát, amikor is 2 evk kakaót tettem a tésztába, a krémbe pedig két Burgon Vaníliás cukrot.
A tetejére meggyet szórtam, és 1 csokipudingot felfőztem 2,5 dl meggykólával, és ezzel borítottam be. Mondanom sem kell, nem maradt bizonyítékom, mivel elfogyott!!

469
finomliszt 40 dkg
szódabikarbóna 1 kk
vaj 5 dkg
méz 2 ek
porcukor 20 dkg
tojás 2 db
cukrozatlan kakaópor 2 ek
porcukor 2 ek
tej 2 ek
vaj 1 ek
tehéntúró 50 dkg
méz 1 ek
porcukor 1 ek
citromhéj 1 citromból nyert
habtejszín 1 dl
tejföl 450 g
zselatin 1 ek
vaníliás pudingpor 1 tasak
szénsavas narancsos üdítőital 2.5 dl
porcukor 2 ek
narancs 2 közepes db