Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Команмелна - háromrétegű mari palacsinta

Команмелна - háromrétegű mari palacsinta
Команмелна - háromrétegű mari palacsinta
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept egy oroszországi kisebb finnugor nép, a marik (külső nevükön cseremiszek) egyik legtradicionálisabb étele. A receptet a népcsoport egyik tagjának, kedves lektoromnak köszönhetem.  Az érdeklődésem onnan indult, hogy a palacsintát, e méltán híres ételt milyen sokféleképpen készítik a világ különféle pontjain. A recept egy kisebb sorozat egyik darabja: a finnugor világ palacsintái. A motivációt annak megkísérlése jelentette, hogy a fizikailag távoli, nyelvileg viszont leginkább közeli rokon népek gasztronómiájának sajátosságait közelebb hozzam a sütés-főzés szerelmeseinek.

hozzávalók / 4 adag

Az első réteghez

A második réteghez

A harmadik réteghez

Szólj hozzá!

elkészítés

Az első réteghez

  1. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót (ízlés szerint). Közepébe mélyedést készítünk, ide kerül egy egész tojás és néhány evőkanál víz. Kemény tésztává gyúrjuk (lepényéhez hasonló állagúra), szükség szerint adunk hozzá még vizet. A tésztát kb. 8 egyenlő részre osztjuk, ezeket néhány mm vastagságúra, kör alakúra nyújtjuk.
  2. Tradicionálisan kemencében készülő étel, városi körülmények között alul-felül sütéses sütőben magas hőfokon készíthető. A teflonedényt néhány kanál olajjal kikenjük, kb. 220 fokon a palacsinták mindkét oldalát átsütjük. Ezután az egyik oldalra helyezzük a második réteget.

A második réteghez

  1. A zablisztet a kefirrel vagy aludttejjel és a tejföllel simára keverjük, kicsit állni hagyjuk. A kisült lepények egyik oldalát megkenjük vele, tovább sütjük, míg a második réteg kissé megszilárdul. Erre kenjük a palacsinta harmadik rétegét.

A harmadik réteghez

  1. A harmadik réteghez valókat sütés előtt 8-10 órával összekeverjük, beáztatjuk a tejfölbe a zablisztet/zabpelyhet. Ha túl kemény lenne, tejjel lazíthatjuk. A megszilárdult második rétegre kenjük, a háromrétegű lepényt tovább sütjük.
  2. A kész palacsintákat olvasztott vajjal megkenjük. Ízlés szerint tejföllel, kefirrel, aludttejjel fogyasztjuk.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 396
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

SzAgiFU

Mióta szakács: 2020.05.08.
3 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
mikor: tízórai, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
konyha: orosz
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

lepény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

568
finomliszt 240 g
tojás 1 db
0 ízlés szerint
víz 1.5 dl
napraforgó olaj 2 teáskanál
zabpehelyliszt 40 g
kefir 120 g
tejföl 80 g
zabpehelyliszt 120 g
tejföl 200 g