Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Köményes sodort kelt kalács

Köményes sodort kelt kalács
Köményes sodort kelt kalács
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet egy Észak-magyarországi ismerősömtől kaptam, még sok más többivel együtt. Mos ezt készítettem el, és a mai nap kétszer egymás után. Nagyon ízlett a családnak, így mindenki kedvére újra sütöttem. Nagyon örültem, hogy ízlik még az unokáknak is, és nem is keresték az édeset már. Így igazi öröm készíteni bármit is, mikor ízlik és kapós mindenki számára....:)

 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Bármilyen alkalomra tudom ajánlani, mivel finom és laktató harapnivaló.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet kelesztőtálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, ebbe morzsoljuk az élesztőt, bele a sót, cukrot, margarint vagy zsírt.
  2. Ráöntjük a meleg tej felét, 5 percig állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a többi tejet és addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától. Majd kétszeresére kelesztjük, kb. 1 óra.
  3. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, átgyúrjuk és tojás nagyságú darabokat vágunk belőle.
  4. Ujjnyi vastag kukacokat sodrunk és kissé csavarunk rajta, majd félbehajtjuk és enyhén zsírozott, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, de ne szorosan. Két tepsibe fér bele.   
  5. Végül mikor az egész tésztánk elfogyott, 1 felvert tojással megkenjük, köménnyel vagy mákkal megszórjuk, reszelt sajttal is, és megsózzuk. Így hagyjuk még fél órát kelni.
  6. Majd előmelegített sütőben, 200 fokon 30 perc alatt megsütjük, és amikor kihűlt tálcára szedjük ki.   
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 39x36 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 229
elküldve: 4
receptkönyvben: 63
elkészítve: 3/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabimami58

Mióta szakács: 2012.04.06.
139 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
kalória: magas
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kelt sós kalács, köményes kis kalácsok, sodort kalácskák

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

611
finomliszt 60 dkg
élesztő 3 dkg
2 tk
cukor 1 teáskanál
tojássárgája 1 db
margarin 6 dkg
tej 3.5 dl
sertészsír 1 ek
tojás 1 db
sajt 15 dkg
köménymag 1 ek
0 ízlés szerint