Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Köményes-zelleres paradicsomleves

Köményes-zelleres paradicsomleves
Köményes-zelleres paradicsomleves
55 perc / előkészület: 10 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a hagyományosan ízesített paradicsomlevest anyukámtól tanultam, mely nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető, és amely a hétköznapokon gyakran került és kerül még ma is az asztalra.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát apróra felkockázzuk. A zellerszárakat kb. félcentis darabokra vágjuk.
  2. Egy fazékban olívaolajat hevítünk, amire rádobjuk a hagymát és a zellert, amit rögtön megsózunk, ételízesítőzünk, cukrozunk és a köménymagot is rászórjuk. Kis lángon lefedve puhára dinszteljük a zöldséget.
  3. A sűrített paradicsomot rátesszük a zellerre, egy pár percig kavargatjuk, kissé "megkapatjuk" a paradicsomot, így finomabb ízű lesz, ha egy kicsit megpörkölődik a paradicsom, majd felöntjük 1,5 l vízzel.
  4. A tetejére rászórjuk a friss, feldarabolt zellerzöldet, és lassú tűzön felforraljuk a levest.
  5. Amíg a levesünk felforr, addig a rizst megfőzzük.
  6. Tálaláskor 1-2 ek rizsre rámerjük a levest, melegen fogyasztjuk. Ha valaki édesebben szereti, tehet hozzá több cukrot.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 834
elküldve: 1
receptkönyvben: 129
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Monique

Mióta szakács: 2013.04.06.
73 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

klasszikus köményes-zelleres paradicsomleves, halványító zelleres paradicsomleves, paradicsomleves rizzsel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mónika Kiss
Monique / Mónika Kiss Thu, 2013-07-18 23:38

Kedves Lopiccolo!
Nyugodtan csinálhatod cukor és só nélkül, sőt friss vagy tavalyról maradt paradicsomléből is. De ugyanakkor javaslom, hogy keress magadnak egy másik receptoldalt, ahol az egészségre kevésbé ártalmas ételek receptjei között válogathatsz. Ez nem az a hely, legalábbis ritkán találni itt ilyet. Egyébként meg mindig könnyebb kritizálni más főztjét. Mutatsd meg Te mit tudsz! Vettem a fáradtságot és megnéztem az elmentett receptkönyvedet, ahol egyetlen saját receptet sem találtam, ellenben rengeteg elmentett cukros édességet igen, amit ha mind meg is ettél, akkor az általad fentebb leírtak alapján, Te máris kezelésre szorulsz :)

Lopiccolo
Lopiccolo Thu, 2013-07-18 14:02

Szia!
Az a bajom a folyamatosan olvasható receptekkel, hogy valahol mindig ott szerepel a tk, kk ízfokozó (ezt hívom én knorr, meg maggileveseknek..)1x2xes változatban.
Ezt nyugodtan kihagyhatod belőle, annyi finom zöldséget teszel bele, hogy ezzel a műporral kiveszed a valós, fincsi igazi ízét. Nem igaz, hogy azt fokozni kellene! és most nyáron igazán jobb lenne sűrített paradicsom nélkül... vagy legfeljebb még tavalyi megmaradt befőttléből.
és ne haragudj, de a cukorral is bajom van! Ha nem muszáj, azt ki kell hagyni.. ezért jobb, ha kis tálkába az ízlés világát akceptálva mellé teszed, minél kevesebb, annál jobb! a cukor eteti a ráksejteket..lubickolnak benne...

351
sűrített paradicsom 50 dkg
halványító zeller 0.5 csomag
zellerlevél 5 db
vöröshagyma 1 közepes db
köménymag 1 teáskanál
0.5 teáskanál
ételízesítő 1 teáskanál
nádcukor 2 ek
víz 15 dl
rizs 20 dkg
olívaolaj 2 ek