Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kompromisszum krémes Gabystól

Kompromisszum krémes Gabystól
Kompromisszum krémes Gabystól
75 perc / előkészület: 40 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A férjem imádja a krémest. Én csak a francia krémest. A párom szereti a leveles tésztát a tetején. Én nem. Mindig leszedegettem a tetejét, és átpasszoltam a tányérjára. Ő szereti a karamellásat, nekem meg túl édes. Ő azt mondta problémás vagyok a krémesek tekintetében, szerintem meg nem.:)

De legalább a csokis dolgokban egyetértettünk. Így született meg ez a krémes.:) 

Nem állítom, hogy fél óra alatt elkészül. De nem is egy nagy ördöngösség elkészíteni. Kb. jó óra alatt kész lettem vele, az időt nem nagyon szoktam nézni, és a költséget is csak saccoltam.

A leveles tésztát valójában csak a párom miatt teszem rá. Szívem szerint vastagabb  piskóta aljat csinálnék, vékonyabb piskóta lenne a teteje. De ennek a sütinek szerinte dupla haszna van, mert a maradék leveles tésztából ezzel a lendülettel megsütöm a favorizált kedvencét is.

Viszont cserébe, mint a reklámban, "és csak mosogat, és csak mosogat"... :D

hozzávalók / 7 adag

A piskótához

A tetejéhez

A csokimázhoz

A krémhez

ajánlat

Frissen is finom, de szerintem másnap (1 éjszakát hagyom állni a hűtőbe, na jó néha 1 kockát szoktam adni) finomabb. A leveles tészta kellemesen felpuhul addigra.  

A türelmetlenkedőket "lekenyerezem" a masnikkal.:))

Szólj hozzá!

elkészítés

Elsőre megsütjük a piskótát:

  1. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük.
  2. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a sárgáját, rászitáljuk a lisztet, kakaót, óvatosan összekeverjük.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, elsimítjuk, és tűpróbáig sütjük.
  4. Ha megsült, papírral együtt kivesszük a tepsiből, félretesszük hűlni.

Teteje:

  1. Másik sütőpapírt szabunk a tepsibe.
  2. Kinyújtunk kevés liszttel 1 lap leveles tésztát. Kivesszük a tepsiből a sütőpapírt, arra rátesszük a leveles tésztát, és a papíron kicsit túlnyújtva kinyújtjuk. Kb. 1-2 mm lesz. Megszurkáljuk több helyen, és 5-10 perc alatt készre sütjük. Ne várjuk meg, hogy a teteje megpiruljon. Ha már megemelkedett rendesen, és az alját picit felhajtva pirosodik (tapintásra kicsit kemény) készen van. Hagyjuk benne a tepsibe.

Készítsük el a csokimázat:

  1. Kevés vízzel keverjük el a kakaót cukorral. Addig főzzük össze, míg a cukor elolvad. Zárjuk el a gázt, keverjük el benne a vajat. Ne legyen túl sűrű, kenhetően folyósnak kell lennie. 
  2. A leveles tésztát fordítsuk meg. Az alja lesz a teteje, és a csokikrémmel megkenjük. Az összeset használjuk fel. Tegyük be hűtőbe. Ha teljesen megdermedt, olyan kockákra vágjuk, amilyen méretű krémeseket szeretnénk. Vegyük ki a tepsiből, és papírral együtt tegyük vissza a hűtőbe.

Krém:

  1. A tojásokat válasszuk ketté. Nagyobb lábasba tegyük a sárgájukat, a lisztet és 125 g cukrot és a 2 zacskó vaníliás cukrot. Kevés hideg tejjel keverjük el. Az 1 l tejet kicsi adagonként adjuk hozzá kevergetve, hogy csomómentes legyen.
  2. Takarékon állandóan keverve sűrűre főzzük. Levesszük a gázról.
  3. A tojások fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a vaníliás krémhez. Visszatesszük a gázra, és óvatosan alulról felfelé kevergetve kb. 2-3 perc alatt "összefőzzük".

Összeállítás:

  1. A kész piskótalapot kettévágjuk. Beletesszük a tepsibe az egyik lapot, megkenjük a vaníliáskrém felével, rátesszük a másik lapot, és a maradék krémet elsimítjuk rajta. Kb. 30 percet hagyjuk hűlni.
  2. A hulalát kemény habbá verjük, a teljesen kihűlt krémre egyenletesen rásimítjuk, a tetejére rátesszük (enyhén nyomjuk bele) a csokis kocka lapokat. 
  3. A tepsi krémesünket kb. 1-2 órára tegyük vissza a hűtőbe. A csokitetők mentén éles késsel vágjuk kockákra (nekem 15 db lett).
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 26x36 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 029
elküldve: 5
receptkönyvben: 96
elkészítve: 1/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Gabys

Mióta szakács: 2012.08.10.
138 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: Valentin-nap, vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csokis krémes, piskótás leveles krémes, vegyes krémes

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-11-27 09:45

Kedves Gabys!

A süti neve is figyelem felhívó, egyből idekattintottam,...a süti guszta, a történet nagyon tetszik, nevettem, mintha csak én a férjem és a krémes esete lenne..:-O

Más is tépelődik ilyen "nagyon nehéz gondokkal". :-o

Viszont a megoldás óriási, nagyon tetszik, megéri vele a munka , nem beszélve a végeredményről, ami dupla élvezet: a süti isteni finom, a férj meg csak mosogat, mosogat....:-D :-D
Nagyon jó tetszik , mentettem.
Ezért a sütiért, hátha az én férjem is fog mosogatni....:-o

Éva-Anyóca

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2012-11-27 11:51

Kedves Évi,
nem fogod elhinni, de eszembe jutottál a sztori részénél:) Felrémlett amit írtál a katonasággal kapcsolatban. Nem állítom, hogy kitörő örömmel mosogat, néha felsóhajtott, még mindig vaaaaan???:D Remélem a Te párod is besegít majd. Ha nem is az elsőnél, de a másodiknál, tudva hogy egy nagyon finom süti lesz a jutalma a mosogatásért:) Szép hetet kívánok Neked: Gabi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-11-27 12:56

Kedves Gabys!

Akkorát nevettem, hogy a könnyem is kicsordult!!!! :-O Köszi! :-O
Hát hallod, ha már megcsinálom neki, nekik,( néha ő édesebb szájú, mint a gyerekek, és ez komoly!!! :-O ) ,- akkor legalább ennyit vállaljon be....na nem? :-O
/ A kiskatona, azaz anno olajbogyó, mert a filmsorozatban így hívta őket Karády,( Usztics Mátyás alakította), - tuti hogy fog mosogatni, ( bár már nem mondhatni kiskatonának, talán kissé öregedőnek :-o), - mert ezt a finomságot megcsinálom az ünnepekre, és akkor nem fog tudni nemet mondani, - na hát ugye egy kicsit furfangosnak is kell ám itt lenni,hmmm...:-o

Fantasztikus lett a napom!!!!!, eddig csak úgy voltam, tettem a dolgaim, de most ezerrel felgyorsultam, látod mit tesz a jókedv, és gyorsan befejezem az ebéd készítését!
Puszi, de nagy érte!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-D :-D
Éva-Anyóca

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2012-11-27 13:54

Örülök, a jókedvednek:) Tapasztalatból tudom, máris jobb úgy főzni, mint amikor morcos és nyűgös vagyok. Még az ezerszer elkészített étel is más. Jó étvágyat a biztosan finom ebédhez:)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-11-27 14:25

Köszönöm. :-o

" Csak" karfiol leves innen,NS., és egy szintén itt talált más módon elkészített burgonyafőzelék,- mint ahogy én szoktam.
Nem nagy menüsor, de szeretjük.:-o
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-11-28 11:33

Kedves Gabys!

Köszönöm, nekünk ízlett, és el is fogyott, :-o....- és valóban, tényleg nem lehet mindig rántott csirkét enni.:-o
Ebből kifolyólag: ma paradicsomleves lesz, és krumplis tészta, ezek is innen:-O :-O
Nagyon szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-11-28 12:12

Ez sem rossz:) Bár érdekes krumplis tésztát csak akkor főzők, ha van hozzá kovászos uborka (bogaraim egyike...), és ugye, jelenleg már nincs. Tehát ilyenkor nem csinálok már..A tojásos nokedlivel is így vagyok, csakis és kizárólag fejes salátával. Lehet, hogy tényleg problémás vagyok:)))
Szép napot Neked is:) Gabi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2012-11-29 23:06

Dehogy!! :-O

Igen, ezek az olyan ételek, amihez tényleg direkte az a bizonyos savanyú illik, de hát ha tényleg nem lehet rántott csirke minden nap, akkor variálunk, sok a főzelék féle, meg tészta féle, és mivel igen csak hó vége van, muszáj volt ezt az alapanyag összetételt variálni, és most nem akartam kísérletezgetni, a régi recik beváltak.......és jó ehhez a télire letett savanyú uborka is, igaz cefetül fogy, de ez van.....végül is azt jelenti, hogy finomra sikerült.:-O
Szép pénteket kívánok!
Éva-Anyóca

895
tojás 6 db
cukor 12 dkg
finomliszt 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 dkg
leveles tészta 1 csomag
cukor 2 ek
cukrozatlan kakaópor 2 ek
víz 1 ek
vaj 3 dkg
tej 1 l
tojás 4 db
vaníliás cukor 2 csomag
finomliszt 130 g
cukor 250 g
növényi habtejszín 5 dl