Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Konfitált császárhús

Konfitált császárhús
Konfitált császárhús
375 perc / előkészület: 15 perc sütés: 360 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Úgy kezdődött, hogy a férjem hazaállított 2,5 kg gyönyörű bőrös császárhússal, hét elején. Teljes kétségbeesés, a fagyasztott húst én nem szeretem, szerintem kiolvad, aminek nem kellene.
Ilyenkor csak ketten vagyunk, a gyerekeim más városban tanulnak, csak hétvégén jönnek haza, de akkor hozzák a párjukat is. Így rögtön leszünk hatan, + egy jó étvágyú kutyus.:)

Nem tudtam mit kezdeni ennyi hússal...isteni szikra, konfitálunk. Eszembejutott gyerekkorom sülthusija, amit egy zsírosbödönből varázsoltak elő és nagyon szerettem. Talán ez sem lesz olyan rossz, kipróbálom.
Amikor együtt voltunk mind, kihalásztam a dermedt zsírból és átpirítottam. Nagy sikere volt.
 


hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Hidegen, melegen is nagyon finom. Bármilyen köret illik hozzá, lightosabb és férfiasabb is.
Én, itt a képen rácsos burgonyát, sült savanyúkáposztát és házi savanyúságot adtam, de volt hagymás törtburgonya is köretként.
És... nem fogyózók! A zsírját ki ne hagyjátok!:)
Ha tovább szeretnénk eltartani, szűrjük le a pecsenyelevet és csak zsírjában tároljuk, hogy mindenhol ellepje. Így több hétig is eláll, hűtőben még tovább. A zsírból kivéve teljesen olyan, mintha frissen sütöttük volna. A zsírja isteni kenyérre kenve is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst megmossuk, a bőréről eltávolítjuk a szőrt (pörkölés, borotválás, epilálás - nekem villanytűzhelyem van...:)
  2. Leitatjuk a nedvességet, nagyobb darabokra vágjuk (kb. 6x 12 nálam 12 db), de egyben is maradhat, ha találunk megfelelő méretű edényt.
  3. Bedörzsöljük sóval, őrölt borssal. Beletesszük egy megfelelő méretű, mély tűzálló edénybe. Közétesszük a negyedelt hagymákat, a félbevágott paprikát, a megtisztított fokhagyma gerezdeket. Megszórjuk  egészborssal, köménymaggal, a babérleveleket rátesszük.
  4. Feltöltjük olvasztott zsírral, hogy teljesen ellepje, + 2 cm-nyire befedje.
  5. Sütőbe tesszük és 15-20 percig 150 fokon sütjük, majd leállítva 70-75 fokra, sütjük még 5-5,5 órát. (Közben nyugodtan végezzünk nagy bevásárlást, álljunk neki takarítani vagy bármit.:))
  6. Akkor jó, ha a kést beleszúrva lecsúszik arról. Átszűrjük, hagyjuk saját zsírjában kihűlni, így napokig eláll, vagy kiszedjük a zsírból és hirtelen 220 fokos sütőben megpirítjuk. Azonnal tálalhatjuk.

  • sütési hőfok: 75°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x30x8 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 14 884
elküldve: 2
receptkönyvben: 130
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

lassan sült császárhús, konfitált sertéshús

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

animoni
animoni / animoni Fri, 2010-11-05 09:22

Szia!

Igen,IGEN! Ott az a krumpli! Kérlek,kérlek tudnál küldeni egy fényképet ennek a fajta krumplinak a szeletelőjéről!!! Tudom, hogy ennek egy speciális fajta kell és azt is tudom, hogy nekünk is van ilyenünk valahol, de mivel kis koromba ettem ilyet utoljára, csak a krumplira emlékszem, hogy így nézett ki!!!
email: animoni@vipmail.hu

Köszönöm!
Üdv:animoni

Geleva
Geleva / Geleva Fri, 2010-11-05 10:55

Kedves animoni!
Persze, hogy átküldöm! Haza megyek, lefényképezem és küldöm a megadott mailre. Remélem még nem lesz késő.
Én hullámgyalunak hívom, annyi a titka, hogy minden húzásnál elfordítjuk 90 fokkal. Ettől lesz rácsos. Az enyémben két szintre lehet tenni a betétet, a szélesebb részen olyan hullámosat is tudok készíteni, ami nem lyukas, csak hullámos. Ujjakra nagyon kell vigyázni, könnyen meg van a baj.
Üdv.: G. Éva

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Fri, 2010-11-05 09:05

Gratulálok az ételhez! Látod, ez a legjobb példája annak, hogy nem csak a csúcskonyhákon kell az ilyesmit alkalmazni, bár megjegyzem, ők is a régi öregektől vették át...:D Juci

Geleva
Geleva / Geleva Fri, 2010-11-05 10:42

Kedves Juci!
Köszönöm az elismerést. Igazad van, az öregektől tanulni nem szégyen, hanem bölcsesség! Jó lenne, ha még az alapanyagok minőségét is örökölhetnénk...az lenne az igazi! A tápos műhúsra, a fóliás zöldségekre gondolok, amit az üzletekben lehet kapni. A házi, takarmánnyal etetett állatok húsa és a kis göcsörtös, sáros, isteni ízű zöldségek helyett. Az már nem lesz a régi...sajnos.
Üdv.:G. Éva

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Fri, 2010-11-05 09:03

Nálunk ezt hívják lesütött húsnak. Gyerekkoromban, disznóvágáskor rendszeresen készítettük, így tartósítottuk a húst,és az én kedvemért a sült kolbászt is. Ez még a hűtőládák térhódítása előtt volt. (Idén tavasszal készített anyukám - nosztalgiából és mert persze nagyon szeretjük;), tegnap ez volt az ebédem:) amint a példa is mutatja, hónapokig eltartható így a hús, a kolbász. A lényeg, hogy kellő mennyiségű zsírral öntsük le, és az légmentesen zárja az alsó húsos réteget. Hűvös helyen kell tárolni. Így töpörtyűt is tettünk el....tavasszal öntött salátával igazi csemege volt:)
Tündér

Geleva
Geleva / Geleva Fri, 2010-11-05 10:31

Szia Tündér! Ez így igaz, a régi ízek feledhetetlenek. Bár azt nem tudom, hogy mennyi ideig abálták zsírban régen, de az íz hasonlóan finom.
És a töpörtyű, hmmm..., most, hogy említetted nagyon megkívántam.:) Ez lesz a következő akcióm!:)
Üdv.: G. Éva

2246
sertéshús 2.5 kg
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 2 fej
zöldpaprika 1 közepes db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
köménymag 1 teáskanál
bors 1 ek
babérlevél 2 db
mangalica zsír 100 dkg