Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Königsbergi húsgombócok 2.

Königsbergi húsgombócok 2.
Königsbergi húsgombócok 2.
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családban nagy kedvenc, gyakran készítem, gyorsan elkészül. Férjem kelet-porosz származású, és bizony, az a véleménye, hogy a régi időkben nem ismerték  az egyszerű  poroszok a kapri-bogyót:
Tehát a mártás anélkül az igazi.

hozzávalók / 4 adag

A gombóchoz

A mártáshoz

ajánlat

Ízletes egytálétel, vízben főtt burgonyával teljes fogás.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst, tojást, sót és az apróra vágott hagymát nagyon jól összedolgozzuk. (előzőleg megpiríthatjuk a hagymát)
  2. A vizet a babérral és az egész hagymával,  feltesszük főni.
  3. Közben a húsmasszából 15-20 kicsi gombócot formázunk. Ha a víz fő, a gombócokat óvatosan beletesszük, kis lángon 15 percig főzzük.
  4. A húsgombócokat egy szűrőre kiszedjük, lecsöpögtetjük.
  5. A vajból és lisztből világos rántást készítünk.
  6. Kb. egy liter hús-vagy zöldséglevessel felengedjük, citromlével és tejszínnel /tejföllel/ jól elhabarjuk, majd a gombócokat visszahelyezzük, újra felfőzzük, ha szükséges, még ízesítjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 579
elküldve: 4
receptkönyvben: 120
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

java46

Mióta szakács: 2010.08.07.
34 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
kalória: átlagos
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

savanyú húsgombócok, Saure Kloppse, Königsberger Kloppse

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Makonda
Makonda Thu, 2011-10-20 14:52

A Königsberger Klopse-t én is készítem, a húsmassához szoktam még egy kanál mustárt hozzáadni és a mártásba mindig kápribogyót teszek, az adja meg a különleges ízét. Probáljátok ki!

evajahnke
java46 / evajahnke Fri, 2011-11-18 12:08

Férjem königsbergi keleti porosz, határozottan tiltakozik a Capri ellen: azt mondja, Poroszországban soha nem termett Capri bogyó, így nem is tettek a szószba. Mustárt szabad a szószba, az is pikáns ízt kölcsönöz.

evajahnke
java46 / evajahnke Sun, 2010-11-21 20:20

Én is köszönöm igazán kedves válaszod. Én is remélem, nem lesz csalódás a fogás. Szeretettel üdvözöllek. evajahnke

evajahnke
java46 / evajahnke Sat, 2010-11-20 20:45

Már megint nem említettem, bocsánat! Tehát: az 1/8 liter víz a húsmasszába tartozik, de ki is lehet hagyni

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Sat, 2010-11-20 19:57

Tetszik az étel, de nem értek néhány dolgot:
az 1/8 liter vízzel mit kell kezdeni? Mert alig több, mint 1 deci vízben hogy fő meg fél kilónyi gombóc?
Milyen hagymát kell tenni a vízbe? Az nem szerepel a hozzávalókban, csak az, amit a hússal kell eldolgozni.
....?

evajahnke
java46 / evajahnke Fri, 2010-11-26 12:02

Sajnálom, hogy az elkészítési leírásban az 1/8 liter vizet nem említettem. Ki is lehet hagyni.

Egyik vízbe sem kell semmilyen hagymát tenni. De, ha nagyon szeretnél, a húslevesbe (én mindig zöldséglevest használok), tehetsz egy fej vöröshagymát. Az csak javítja, testesebbé teszi az ízeket!

577
darált sertéshús 250 g
darált marhahús 250 g
zöldség alaplé 2 l
víz 1.25 dl
babérlevél 1 db
tojás 2 db
1 teáskanál
vöröshagyma 2 közepes fej
alaplé 1 l
babérlevél 1 db
vaj 40 g
finomliszt 3 evőkanál
citromlé 1 fél citromból nyert
fehérbor 50 ml
habtejszín 200 ml