Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Könnyed eper rakottas

Könnyed eper rakottas
Könnyed eper rakottas
40 perc / előkészület: 25 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kétféle krémmel próbáltam újat vinni ebbe a réteges édességbe, minél "light-osabban" .
Az eperszezon egybeesik nálam a diéta idejével. Szerencsére a kettő nem zárja ki egymást. :-) Minimális cukorral (vagy édesítővel; bevallom, előítéletekkel vagyok a mesterséges cukorpótlókkal szemben a steviát meg ki kellene próbálni...ha ismeritek, nagyon örülnék, ha megosztanátok tapasztalataitokat! ). A babapiskótát el is lehet hagyni, de ez most gyermekkényeztetőnek készült.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az epret megmossuk, néhány szép szemet felezünk, a többit felkockázzuk.
  2. A pudingot szokásos módon (de nagyon kevés cukorral) elkészítjük, időnként megkeverve hűlni hagyjuk.
  3. Az epres joghurtot a zselatinnal összekeverjük.
  4. A pudingba és a joghurtos krémbe is eperdarabokat keverünk.
  5. Egy mélyebb desszertestál alját lazán kirakjuk tejbe forgatott babapiskótával. Ráöntjük a joghurtos krém nagy részét.
  6. Néhány babapiskóta-darab következik, eperkockákkal megszórva, majd a pudingos réteg.
  7. Tetejére csurgatjuk a maradék joghurtos krémet.
  8. Eperszemekkel, citromfűvel és babapiskótával díszíthetjük.
  9. 1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 898
elküldve: 0
receptkönyvben: 152
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

tenger

Mióta szakács: 2011.02.27.
56 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

epres-babapiskótás desszert, epres rakott édesség

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tenger
tenger / tenger Sun, 2013-08-04 14:18

Kedves Fancsol!

Igen, szedhető lesz. A jobb oldali képen egy nagy szelet látható. Azért érdemes mindkét oldalról megtámogatva, óvatosan kiemelni. Ha jól emlékszem, az edényből kifordítottam egyben egy nagy tányérra és úgy szeleteltem, de nem 100 %...

Jó étvágyat hozzá, finom hűs. :-)

Üdv,

t

Fancsol
Fancsol Thu, 2013-08-01 20:39

Kedves tenger! Nagyon tetszik ez a recept, de lenne egy kerdesem: a sutemeny kemeny szedheto allagu lesz a hutestol??
Nagyon koszonom a receptet,ki fogom probalni! Udv: Fancsol :)

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Fri, 2011-05-20 12:07

"A xilitol viszont nem igazán cukor, cukor-alkohol a pontosabb megnevezése, a képlete pedig C5H12O5. Természetes anyag, olyan értelemben, hogy található gyümölcsökben és zöldségekben. Leginkább kukorica rostból vonják ki. De mi az, amit érdemes róla tudni? Igaz, amit híresztelnek róla, hogy édes, mint a cukor, de csak kétharmad annyi kalória van benne. Jó hír a fogyózóknak. Lassabban bomlik, mint a cukor, tehát jó a diabéteszben szenvedőknek is. Kísérletekkel bizonyították, hogy aki cukor helyett xilitolt fogyaszt, annak kevesebb lyukas foga lesz. Éppen ezért az elmúlt néhány évben számtalan termékbe építették be, rágógumiktól kezdve száj illatósítón át süteményekig bezárva. Finn kutatók azt állítják, hogy megakadályozza a csontritkulást (osteoporosis), sőt visszafordítja (bones). Ennek a megállapításnak az a szépséghibája, hogy a finnek „fedezték” fel és forgalmazzák gőzerővel. Ez azonban mind semmi! Tanulmányok bizonyítják, hogy xilites rágógumi rágása megakadályozza a fülgyulladást (otitis media), tisztíja a középfület és persze az orrot is, illetve baktérium mentesen tartja. Csodát tesz a terhes- és szoptatóanyákkal. Ráadásul abszolút biztonságos. Hónapokon át lehet napi 40 dkg-ot fogyasztani mindenfajta mellékhatás nélkül. De itt álljunk meg, mert a kép azért nem ennyire rózsás.

Mivel a cukor-alkoholok a szervezetben nem bomlanak le tökéletesen, ezért hashajtó hatása van, aminek foka az egyéntől függ. Más szavakkal van, aki hasmenést kap tőle. Napi 65 gramm elfogyasztása a gyerekek 25 százalékánál okoz hasmenést. Kutyákkal való kísérlet kimutatta, hogy 100 mg xilit/kutya kg, tehát egy 20 kg-os kutya esetében napi 2 gramm alacsony vércukrot (hypoglycaemia) váltott ki, ami bizony életveszélyes is lehet. Az alacsony vércukorszint szédüléssel, zavarodottsággal, eszméletvesztéssel majd halállal jár, esetünkben a xilit elfogyasztása után 30 perccel. Ugyancsak kutyák esetében 1 gramm xilit/kutya kg, májkárosodást okozott."

Tehát jók ezek az "új találmányok", csak rohadtul ismeretlenek még, tehát nem lehetünk biztosak benne, hogy igazán egészségesek lennének. A cukorral semmi baj sincs, csak a mennyiségekre kéne figyelni. Mint a kajában. Egészségtelen étel nincs, csak nem megfelelő mennyiség.

deakanett
deakanett / deakanett Fri, 2011-05-20 05:20

Kedves tenger!
Szívesen ajánlom a xillitet, ugyanis az természetes édesítő (főleg a kukorica csövéből vonják ki). Ízében megegyezik a kristálycukorral, tehát a kalkulálással sem lehet probléma. Ugyanaz a mennyiség kell ebből is és emmi mellékíze nincs. Nekem nem kellett a szervezetemet (a páromét sem) hozzászokatni, nem volt kezdetben sem hashajtó hatása. Mellesleg olcsóbb is mint a Stevia.
Üdv.:A.

aliante
aliante Thu, 2011-05-19 22:52

 Szia tenger!

Használok steviát, nyírfacukrot és xillitet is. Bátran merem ajánlani mindhármat. Igaz az utóbbi kettőben akad némi kalória, de töredéke, mint a cukornak, és mindkettő jótékony hatású a szervezetre (ezek ízben is sokkal közelebb állnak a cukorhoz, viszont lassan kell szoktatni hozzá a szervezetet, mert hirtelen nagy dózisban sajnos sűrűbb mosdólátogatást idéz elő azoknál, akik nem szoktak még hozzá). A stevia főzéshez nagyon jó, nekem kávéba, teába nem annyira ízlik, mert olyan, mintha nem az egész korty lenne édes, csak lenyelés után (érdekes), azokhoz én mézet használok.
Remélem segítettem.
Üdv!
aliante

tenger
tenger / tenger Thu, 2011-05-19 15:52

Kedves Morzsa! Köszönöm az adagolási tanácsot, ki fogom próbálni!
Szép napot!

sütimorzsa
sütimorzsa Thu, 2011-05-19 15:22

Kedves tenger! Én csak pár hónapja kezdtem a steviát használni, de elégedett vagyok vele. A cukor egy részét váltom ki vele. Tablettás kiszerelésben vettem ,mert az tűnt a legegyszerűbben adagolhatónak.Krémekbe pudingokba használom ,de sütemények tésztájába is tettem már. Ha a tésztába kell folyadék, abban oldom fel.Egy ek. cukor= 2 édesítő. Nekem így bevált.Bírja a főzést sütést egyaránt.Egyetlen gond az ,hogy drága.Viszont egészséges és még lúgosító hatású is.Mellékíze nincs. Próbáld ki bátran! üdv

264
eper 60 dkg
babapiskóta 125 g
gyümölcsjoghurt 4 dl
zselatinfix 0.5 csomag
tejszínízű pudingpor 1 csomag
tej 5 dl
porcukor 3 ek