Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Könnyű kapros - túrós pite

Könnyű kapros - túrós pite
Könnyű kapros - túrós pite
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon sokáig számomra az ehetetlen kategóriába tartozott a kapor. Egyedül a tökfőzelékben tudtam elképzelni, hogy magamhoz vegyem. Aztán jött egy pillanat, amikor teljesen rákattantam. Akkor jutott eszembe ez a süti, amire úgy emlékeztem, hogy gyermekkoromban szerettem, de azóta nem ettem. A nagymamám volt az egyetlen a családban, aki ezt a sütit sütötte, de ekkor Ő már nem élt sajnos. Így elkezdtem a neten keresgélni. Megdöbbentő volt számomra az a gigantikus mennyiségű túró, amit a neten található receptek írtak ehhez a süteményhez. Teljes mértékben irreálisnak, feleslegesnek és értelmetlennek tűnt egy közepes méretű tepsinyi kelt tésztához 70 dkg-1 kg közti mennyiségű túrót felhasználni. Egyébként sem vagyok híve az esztelenségeknek és a fenhéjázó pazarlásnak, így gondoltam, akkor ismét neki kell látnom a kísérletezésnek és megoldani a számomra reális 25 dkg túróból ezt a süteményt. Sikerült is, és nagyon-nagyon finom lett a végeredmény, pont olyan, mint amilyenre gyermekkoromból emlékeztem! Bátran ajánlom mindenkinek!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

A klasszikus ízek kedvelőinek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tölteléket előző este elkészítjük, mégpedig úgy, hogy az áttört túrót összekeverjük a kétféle cukorral, a 2 tojássárgájával, a tejföllel, a búzadarával és a kaporral. A tojás fehérjéket félretesszük a hűtőbe.
  2. A tésztához az élesztőt  1 evőkanálnyi cukorral elkevert 1 dl langyos tejben felfuttatjuk, majd hozzáöntjük a liszthez. Hozzáadjuk  a zsiradékot, a maradék 2 evőkanálnyi cukrot, a tojássárgáját, majd lágy tésztát dagasztunk belőle, amit lefedve, langyos helyen a duplájára kelesztünk (kb 1 óra).
  3. A tepsit kizsírozzuk-lisztezzük, a sütőt előmelegítjük,  a tésztát lisztezett deszkán a tepsi méreténél kicsit nagyobbra nyújtjuk,  és a tepsibe helyezzük úgy, hogy  legyen egy kis pereme is.
  4. Elővesszük a bekevert töltelékünket és a 3 tojásfehérjét.
  5. A  3 fehérjéből jó kemény habot verünk, amit óvatosan beleforgatunk a kapros-túrós masszába. Az így kapott töltelékünket rákenjük a tepsibe helyezett tésztára, és az egészet kisütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x25 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 15 170
elküldve: 10
receptkönyvben: 266
elkészítve: 16/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Tmea

Mióta szakács: 2010.11.23.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
szezon: nyár
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós pite, kapros-túrós pite

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Balogh Anita
Balogh Anita Sat, 2014-08-16 14:31

Dédanyám halála óta, 12 éve nem ettem kapros-túros pitét. Mindig ő sütött ilyesmit. Ez a recept viszont annyira megtetszett, hogy már sül is a pite. :)

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2014-08-17 06:56

Jaj, ne is mondd, nekem is csak és kizárólag a nagymamám sütött mindig ilyen sütit gyerekkoromban! Aztán nem tanultam meg tőle időben sajnos, mert mire fiatal lány lettem megutáltam valahogy a kaprot. Aztán nemrégiben jutott eszembe, hogy ezt mennyire szerettem, és nekiláttam kutakodni az emlékeimben, hogy is volt, mikor mama nekiállt kapros túrós sütit sütni...Remélem ízlett a végeredmény neked is! :-)

Hoborc
Hoborc Sat, 2014-08-16 13:23

Szuper könnyű és az íze pont tökéletes! Köszi!!!!!!!!!!!!!

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2014-08-17 06:52

Örülök, hogy neked is ez a véleményed! Ez az íz tényleg tökéletes, én is nagyon szeretem. :-)

ppp123
ppp123 Sat, 2013-06-15 14:46

Nekem ez a kapros süti ízlett a legjobban, a nosalty-ról! Ezer köszönet a receptért! Mentettem!

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2013-06-15 19:41

Nagyon szívesen! Örülök, hogy örömet tudtam szerezni vele!!! :-)
Szeretettel
Tímea

b.bettus
b.bettus Fri, 2012-08-10 11:30

Kedves Tímea!

Tökéletes ez a recept, isteni finom lett a süti, nagyon gyorsan elfogyott :) Biztos, hogy el fogom még készíteni.
Köszönöm

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2012-08-10 13:39

Örülök, hogy neked is ízlett! Nálunk is hamar lába kél...:-)
Minden jót, és sok finomat!! :-))
Tímea

szilvi49
szilvi49 Fri, 2012-06-29 11:33

Egy kérdés, a túróba nem tesztek semmi sót? csak cukrot? de ennek nem sósnak kellene lennie a kapor miatt?

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2012-06-29 14:13

Nem, ez egy édes süti. Nem kell bele só.
Van neki sós változata is, asszem itt is van olyan recept az oldalon, biztos megtalálod, ha keresed.
Üdv
Tímea

Lacci Bácsi
Kreatívlaci / Lacci Bácsi Sun, 2012-06-17 09:44

Kedves Tmea !
Köszönöm ezt a receptet ,elkészítettem és nagyon jól sikerűlt .Hozzáteszem egyedűl álló ,mondhatnám öreg legény vagyok , de ha egy kicsit is kreatívabbak lennének férfi társaim ,ők is el tudnák készíteni .Igaz én megdupláztam a recetben szereplő mennyiségeket ,mert vendégeket várok .
Üdv :Lacci Bácsi .

Tmea
Tmea / Tmea Sun, 2012-06-17 21:03

Kedves Lacci Bácsi!
Köszönöm szépen a kedves visszajelzést!
Legutóbb én is dupla adagot sütöttem belőle, bár én nem vártam vendégeket, csak ez az adag a mi négytagú családunkban pillanatok alatt elfogyott.
Nagyon örülök, hogy jól sikerült, valóban nem egy nagy ördöngösség, nem kell különösebb szakértelem az elkészítéséhez. Én nagyon sokáig nem mertem semmi keltnek nekilátni, mert nem voltak túl jó tapasztalataim kelt süti ügyben. Aztán azt mondta egyszer a barátnőm, hogy kelt sütit sütni a legegyszerűbb dolog a világon. Na így mertem ennek nekiugrani, mert ez az egyik nagy-nagy kedvencem gyerekkorom óta. Azóta aztán már bőszen merek kelteket is sütni. Úgyhogy én is csak biztatni tudom igen tisztelt férfi társaidat, hogy tessék csak bátran nekilátni, pláne most így kaporszezonban!!!! :-)
Sok szép (és finom!) minden jót kívánok!
Tímea

Tmea
Tmea / Tmea Tue, 2011-11-15 11:53

Az esküvőmön egyetlen kikötésem volt a menüvel kapcsolatban; NEM AKAROK cukrászsüteményt meglátni!!! Csak és kizárólag olyan süteményeket vagyok hajlandó elfogadni, amelyeket idős nénik sütöttek. Miután a templomkertben volt a vacsora, - állófogadás jellegű - ezért ez a kérés nem volt megoldhatatlan...
Nagyon szeretem a házisütiket...sajnos.
Szép ez a kép amit feltettél! Pilisszentiván? Már nem is vagy olyan messze tőlünk...:-))

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-11-14 13:35

Örülök, hogy pótolhattam a hiányt! Remélem neked is úgy fog ízleni, mint nékünk!
Üdv
Tímea

730
finomliszt 25 dkg
tojássárgája 1 db
tej 1.5 dl
élesztő 1 dkg
cukor 3 ek
mangalica zsír 5 dkg
tehéntúró 25 dkg
tejföl 175 ml
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
kapor 1 csokor
tojás 2 db
tojásfehérje 1 db
búzadara 2 púpozott ek