Könnyű és puha túrógombóc recept

Könnyű és puha túrógombóc
Könnyű és puha túrógombóc
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az az igazság, hogy annyira tökéletes lett ez a túrógombóc, hogy még én magam is meglepődtem rajta. Nem esett szét főzés közben, szépen egyben maradt, viszont eszméletlenül puha és könnyű lett! Én kicsit édesebben szeretem, de aki nem, az hagyja el belőle a cukrot, viszont a panko morzsát nem érdemes, mert sokkal ropogósabb és finomabb, mint a hagyományos zsemlemorzsa. Az is fontos eleme a receptnek, hogy én nem a boltban kapható félzsíros túrót használtam hozzá, hanem az igazi, piacokon beszerezhető zsíros változatot. Ennek az állaga is más, nem morzsálódik, nem fűrészporos.

hozzávalók / 6 adag

A gombóchoz

A morzsához

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

túrógombóc házi túróból, túrógombóc panko morzsában
Szólj hozzá!

elkészítés

A gombóchoz

  1. A vajat robotgéppel habosra verjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, és alaposan eldolgozzuk.
  2. A túrót finom szitán áttörjük, és hozzáadjuk a tojásokhoz, majd jól elkeverjük.
  3. Ezután kevés sóval, cukorral ízesítjük, és hozzáadjuk a sütőport is, aztán jöhet egy újabb keverés.
  4. A pankot mozsárban vagy zacskóban egy sodrófával apróra törjük, és több részletben hozzáadjuk a túróhoz. Nekem pont 6 deka elég volt, de az a lényeg, hogy puha, de már formázható állagú legyen a massza.
  5. Vizes kézzel gombócokat formázunk (ebből a mennyiségből nekem 18 db jött ki) a túróból, és kistányérra vagy tálcára pakoljuk őket, majd 20 percre a hűtőbe tesszük, hogy szépen megkeményedjenek.
  6. A hűtőben pihentetett gombócokat egyszer átgyúrjuk, hogy szép gömb alakú legyen, mert mérsékelten lobogó, sós vízbe tesszük. Miután feljött a gombóc a víz tetejére, utána még egy-két percig főzzük, majd kivesszük, és beledobjuk a pirított morzsába, és megforgatjuk benne, hogy teljesen bevonja.

A morzsához

  1. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, és hozzáadjuk a kicsit áttört pankot.
  2. Közepes lángon folyamatosan kevergetve pirítjuk, és vigyázzunk, mert nagyon hamar elkezd barnulni, így hamar oda is kaphat, úgyhogy legyünk résen!

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 278
össznézettség: 288 155
elküldve: 48
receptkönyvben: 1 714
elkészítve: 106/106
Facebookon megjelent: -

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
252 recept
hirdetés

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

FyN018
FyN018 p, 2015-11-20 19:04

Kedves ízHUSZÁR! A panko helyettesíthető zabkorpával? Köszönöm.

Nosalty.hu
Nosalty.hu p, 2015-10-09 02:16

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.10.08. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu cs, 2015-10-08 02:06

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.10.07. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

eragal
eragal / eragal szo, 2015-08-29 19:15

Isteni lett és elronthatatlannak érzem a receptet. Igaz, még soha nem készítettem ezelőtt túrógombócot, így se viszonyítási alapom, se tapasztalatom.

qawsedr
qawsedr k, 2015-08-04 12:47

A búzadarával készült gombócot be szoktam keverni előző este, és hűtőben tartom, Ennek a pankoval készült változatnak sem ártana vajon ez?

Nosalty.hu
Nosalty.hu p, 2015-07-24 02:53

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.07.23. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

műszakács
műszakács k, 2014-12-23 06:47

Szerintem a Naprendszer legjobb túrógombóca az ősembertől napjainkig.Fehér kenyér morzsával készítettem, 5*-os lett.Nem győztem dicsekedni.
Egy Michelin-csillagot adnék érte Neked.

terranova56
terranova56 v, 2014-11-09 17:43

Ez a panko kicsit túl lett lihegve, szerintem. Én zsemlemorzsát szoktam készíteni, és tényleg zsemléből készítem, és ha van benne kis száraz kenyér, akkor mi van?

edinan
edinan sze, 2014-08-13 19:16

Sziasztok. Nagyon finom, csak fözes utan egy habos massza lett belöle, nem golyok. Lehet, hogy tulföztem?

KatalinM
KatalinM szo, 2014-08-09 17:44

Koni08! Nem kell a túrót átszitálni, elég ha villával jól összetöröd és alaposan összedolgozod a többi alapanyaggal. A pankó helyett pedig tökéletes a búzadara (8dkg fél kiló túróhoz); a vaj és sütőpor szükségtelen, 3 tojás sárgája a masszához, a fehérjék felvert habját a végén óvatosan beleforgatni. Kifőzés előtt a hűtőben szoktam pihentetni 2-3 órát. Egy citrom reszelt héja benne csodát művel. Garantáltan könnyű, puha túrógombóc a végeredmény!

gamica
gamica h, 2016-04-18 17:27

"Imádom" az ilyen előrevivő hozzászólásokat! Bizonyára a Te túrógombócod is isteni, de ez most nem a Te verziód. Nekem az a segítség, ha valaki az eredetit készíti el, és arról mond véleményt, hiszen itt ez lenne a cél.

Koni08
Koni08 szo, 2014-08-09 17:50

Koszi! mi is daraval es szitalas nelkul szoktuk, csak azert vagyok kivancsi, hogy a szitalasos trukk mennyiben valtoztat rajta :) viszont a citromos otlet nagyon jo. muszaj mindezen dolgokat, amiket ma tanultam, kiprobalni egy zsenialis turogomboc formajaban. az eredmenyrol beszamolok;)

Koni08
Koni08 szo, 2014-08-09 17:06

Sziasztok! nekem a turo atszitalasaval kapcsolatban lenne kerdesem. Milyen szita v. szu
ro kell ehhez? barmelyikre is gondolok, szinte lehetetlennek erzem azokon atnyomni.Valaki linkeljen be egy ehhez valot!koszonom szepen

evacili
evacili szo, 2014-08-09 22:06

Én krumplinyomón szoktam átnyomni. Mint a gesztenyemasszát.

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid szo, 2014-08-09 17:44

Szia,

Minél finomabb, annál jobb, de igazából az a lényeg, hogy ne maradjanak benne nagy darabok. Beleteszed egy szitába a túrót, majd kanállal elkezded átnyomkodni rajta. Menni fog, hidd el! :)

ízHUSZÁR

Koni08
Koni08 szo, 2014-08-09 17:46

biztos?:) ertem en, csak soha nem hasznalok szitat, igy nem tudom, hogy abbol vannak-e kulonbozo meretek :) de akkor majd kinezek valami megfelelo meretut :D koszi a biztatast!:)

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid szo, 2014-08-09 17:46

Én már láttam szupermarketben is, szóval nem lehetetlen beszerezni. Ha itt mégsem sikerülne, akkor a delikátesz boltokban biztos találsz.

ízHUSZÁR

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria k, 2014-08-05 21:10

Nem kell tragikusan venni, csak egy kis logika kell hozzá, hogy mi is készítsünk pankót.Nem kell más mint finom fehér kenyér maradék, a héját levágod és a sütőben alacsony fokon megszárítod. Végül a diódarálón ledarálod, majd átszitálod.!!!!
Szerintem ugyanolyan jó lesz.

Sári Tiborné
Sári Tiborné sze, 2014-07-16 23:07

nagyon szeretjük a tú gombócot, ezt a receptet is kifogom próbálni, csak egy a bökkenő, nem tudom milyen a panko?- -mi buzadarával készitjük!

378