Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Konyakos fügedzsem

Konyakos fügedzsem
Konyakos fügedzsem
255 perc / előkészület: 45 perc főzés: 210 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Annyira finom lett a múltkor készített fügelekvár, hogy elhatároztam még egy adaggal készítek. Ezúttal egy kis konyakkal nyakon öntve főztem a fügét, és hagytam benne nagyobb gyümölcsdarabokat is. Nem kell megijedni, a konyak egyáltalán nem tolakodó, mégis különleges ízt kölcsönöz a dzsemnek.

hozzávalók / 12 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fügéket egyesével alaposan megmossuk, a szárukat levágjuk.
  2. A megszárított gyümölcsöket felnyolcadoljuk.
  3. A felvágott fügét a rézüstbe (vagy lekvárfőzésre használt edénybe tesszük), ráöntjük a tetejére a cukrot, a konyakot, letakarjuk és az éjszakára állni hagyjuk.
  4. Másnap közepesnél kicsit mérsékeltebb lángon, 3-4 órán keresztül főzzük. Ha túl sok lenne a leve, merjünk le belőle (én most úgy fél liternyit mertem le), majd a tűzről lehúzva botmixerrel kissé pépesítjük körülbelül a felét, a többit darabosan hagyjuk.
  5. Tegyük vissza a tűzhelyre, várjuk meg, míg egy-kettőt rottyan.
  6. A kész lekvárt sterilizált üvegekbe merjük, befőttes fóliát feszítünk a tetejük alá, rácsavarjuk a fedőket, befőttes gumit teszünk az üvegek nyakára és mehetnek is a száraz dunsztba egy-másfél napra, vagy amíg ki nem hűlnek. (10 db 375 ml-es üvegnyi lekvár lett belőle)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 27 784
elküldve: 1
receptkönyvben: 164
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Walter

Mióta szakács: 2008.03.14.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Fügedzsem konyakkal, fügejam konyakkal, konyakos fügejam, alkoholos fügedzsem, fügedzsem alkohollal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ebertmagdi
ebertmagdi Tue, 2011-08-30 21:17

Ennek a receptnek nagyon örülök, mert az idén sok füge termett. Gondoltam valami igazi jó kis recept kellene nekem hogy mit is készíthetnék télire is belőle. Hát megpróbálom és remélem jó véleménnyel leszek róla.

628
füge 5 kg
cukor 1 kg
konyak 250 ml