Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kopetka

Kopetka
Kopetka
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hétvégenként közösen szoktunk főzni a kollégiumban. Most a lengyeleken volt a sor, ők diktálták a tennivalókat, mi kuktáskodtunk. Az étel, amit végül közösen készítettünk, lengyelül kopetka névre hallgat, de él bennem a gyanú, hogy nagyon közeli rokonságban áll a mi dödöllénkkel. Na igen, ilyen szerencsés történelemmel mindenkinek volt lehetősége kitapasztalni, hogy a krumpliból mi minden készülhet.
Ez is, akárcsak a dödölle, igazi szegényember (esetleg kollégista) étele. Viszont nagyon laktató, nagyon finom és könnyen elkészíthető, így ideális alanya egy-egy nagy létszámú baráti összejövetelnek, télen-nyáron.


hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Tálaláskor kínálhatunk mellé fokhagymás tejfölt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és puhára főzzük. Ha elkészült, leszűrjük, és áttörjük, félretesszük hűlni.
  2. A hagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük, hozzátesszük a kockára vágott szalonnát, és azt is készre sütjük. Az egészet félretesszük.
  3. Ha kihűlt a krumplimassza, belekeverjük a lisztet és a tojásokat (liszt-, tojás- és természetesen krumplifüggő, hogy mennyire áll össze). Akkor jó a masszánk, ha nudliszerű az állaga. Sózzuk, borsozzuk.
  4. A kész masszából, lisztezett munkafelületen enyhén lapos rudakat formázunk, majd kb 3-4 centi széles nudlikat vágunk le belőle. Ezeket lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük.
  5. Ha elkészült, összekeverjük a hagymás szalonnával, tepsibe tesszük, és 10 percig sütjük, hogy a nudli egy kis színt kapjon.
  6. Melegen tálaljuk.


  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 47 484
elküldve: 10
receptkönyvben: 578
elkészítve: 8/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
konyha: lengyel
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

lengyel dödölle

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zsókamama
Zsókamama Mon, 2012-02-27 21:43

Kedves Dacota!
Lengyelországon belül is vidékenként változik a kopytki (patácskák) elkészítési módja.Én,amikor ott laktam délen,a sziléziai részen,egyszrű köretnek készítettük.Az áttört krumplit a liszttel összekevertem,majd forró zsiradékban kopogósra sütöttem. Ha ugyanebből a masszából lapított
pogácsákat készítesz,azt forró vízben kifőzve újabb étel kapsz(főleg szaftos húsokhoz,szószhoz)
Ezt én sziléziai galuskának ismerem.Fogyasztható knédli gyanánt,szintén a lengyel székelykáposzta--bygosz--mellé.Ezt anyósom főzte nekem,mert nagyon szerettem.Zsókamama

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-02-27 22:51

Kedves Zsókamama,
Igen, az én barátaim is nagyon sok változatát ismerték ennek az alaptésztának. De hát nálunk is készül belőle gombóc, galuska, krokett...a krumpli-kiszt keverék mindenre jó! :)
Szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

lona
Lona / lona Sun, 2010-03-28 23:35

Ma elkészitettem,persze kisebb adagból ,isteni finom lett köszi a receptet.

666
burgonya 4 kg
tojás 6 db
finomliszt 60 dkg
vöröshagyma 5 nagy fej
bacon 50 dkg
mangalica zsír 5 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint