Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Korhelyleves egyszerűen és olcsón

Korhelyleves egyszerűen és olcsón
Korhelyleves egyszerűen és olcsón
50 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Soha nem voltam az a fajta, aki az osztálykirándulásokon sutyiban iszogatott a többiekkel, na persze olyan sem voltam, aki a többieket beárulta. Egyszerűen kimaradtam a buliból, és kész. De a szállásadók mintha csak megneszelték volna, hogy iddogálás lesz, másnap ebédre korhelylevest kaptunk. Isteni volt, imádtam, repetáztam is belőle, de anyukám soha nem főzött, én pedig amíg gyerek voltam, eszemben se volt megpróbálkozni vele.

Most ez az emlék eszembe jutott, mivel szilveszter után mindenki emlegeti, hogy káposztalevest kell (-ett volna) enni, attól jobban lettünk volna. Úgyhogy nekigyürkőztem, hogy végre elkészítsem ezt a híres, másnaposság-űző korhelylevest. Nem tévesztendő össze a káposztalevessel, a korhelylevest savanyú káposztából csinálják, a másikat meg simából.

Kicsit féltem, hogy a páromnak nem fog ízleni, mert minden újdonságot nehezen fogad (ő soha nem találkozott még ezzel a levessel, pedig párszor már ráfért volna), de már az illatából érezte, hogy ez jó lesz, és aztán bekanalazta az egészet, és ő is imádta.

Hogy mi alapján készítettem el? Ahány recept fenn volt a Nosaltyn, annyiféle verzió, és egyik sem hasonlít a másikra, sőt még a régi magyar receptes könyvemben lévő recept is teljesen extrém, úgyhogy önállósítottam magam. És sikerült! Mivel nincs benne csülök meg szalonna meg ilyesmi, ezért ez az olcsóbbik, gyorsabb változtat, fincsi vecsési káposztából készült, mert közel lakunk hozzá, így nálunk ez egy mindennapos termék a hentesek polcain.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Megkockáztatnám egyszer, hogy bográcsban főzöm meg, szerintem ez olyan fajta kaja, amit simán meg lehetne úgy is csinálni, és mivel hihetetlenül olcsón el lehet készíteni, nem gond a nagy tételben való főzése. Egyszer majd kipróbálom, de addig csak feltételezem, hogy jó lehet.

Pikáns, kellemesen csípős íze van, de férfiaknak ajánlom hozzá az erőspaprikát, persze csak tálalás után saját maguk adagjába.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Megpucoljuk, felaprítjuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy nagy fazékban felolvasztjuk a zsírt, és mikor elég forró, beleszórjuk a hagymát, és megdinszteljük.
  2. Felkarikázzuk a kolbászt, és beleszórjuk a fazékba, pirítjuk kicsit, majd közben hozzáadjuk a sót, borsot, pirospaprikát, babért. Sok helyen olvastam, hogy köménymagot is raknak bele, hát szégyen, nem szégyen, nálam az soha nincsen otthon, viszont karácsonyra kaptam szárított zellerkockát, abból szórtam bele kicsit, és jó lett az íze.
  3. Ne legyünk lusták, aprítsuk fel kicsit a káposztát, mert eredeti állapotában nagyon hosszúak a szálak, hacsak nem akarjuk villával enni, mint a spagettit, idegesítő lesz, mikor a fele lelóg a kanálról. A fazékban szépen mindent összepirítunk, aztán hozzáadjuk a káposztát. Megforgatjuk, hogy jól átvegye a piros színt és az ízeket, majd felöntjük az egészet 2 liter vízzel.
  4. Fedő alatt nagy lángon kb. fél óráig kell főzni. Ha felforrt és az íze is kellemes, kis lángra vesszük. Bögrébe kikanalazunk valamennyi levet, hozzáadjuk a két ek. tejfölt, és alaposan összekeverjük egy villával vagy habverővel. Ezt visszaöntjük a levesbe, ízlés szerint nyugodtan lehet több tejfölt is belerakni, de szerintem ezt inkább mindenki maga tegye meg a tálalás után. Elkeverjük, kicsit még főzzük, aztán kész.
  5. Kenyérrel, tejföllel tálaljuk.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 72 489
elküldve: 10
receptkönyvben: 169
elkészítve: 20/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Fonott Kalács

Mióta szakács: 2011.02.19.
68 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: leves
adag: 5 főre
alkalom: újév

egyéb elnevezések

korhelyleves, savanyú káposztaleves, kolbásszal gazdagított káposztaleves

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

witch
witch / witch Fri, 2014-02-28 00:19

Igen, nagyon finom volt, a parommal majdnem osszevesztunk rajta. :o)
Koszi megegyszer!
udv:witch

witch
witch / witch Sat, 2014-01-25 00:47

Haha, jot nevettem a kaposzta apritason, na fulon vagyok csipve! En nem vagdosom, csak dobom az etelbe es tenyleg villaval lehetne enni. :o)
Koszi a receptet, elkeszitettem, mert tenyleg egyszeru es olcso!
udv:witch

389
savanyú káposzta 600 g
lecsókolbász 50 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 5 gerezd
mangalica zsír 3 ek
fűszerpaprika 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
babérlevél 3 db
tejföl 2 ek
víz 2 l