Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Körmös csülökpörkölt bográcsban

Körmös csülökpörkölt bográcsban
Körmös csülökpörkölt bográcsban
215 perc / előkészület: 30 perc főzés: 185 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Csülökpörköltet általában körömmel együtt főzöm, így ízletesebb, "ragacsosabb" lesz a szaftja. Ezen kívül nálunk megoszlanak a vélemények a körömpörkölt vonatkozásában, nem mindenki van elragadtatva tőle, azonban a csülök révén hús is kerül az ételbe, így ki-ki megtalálhatja kedvenc részeit benne. Ez a recept klasszikusan szabad tűzön készül, így bográcsozásra is megfelelő. Azonban nagyon ügyeljünk arra, hogy a főzés során végig kizárólag kis tűzön szabad készíteni, máskülönben leég.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Kisebb-nagyobb társaságoknak tökéletes választás lehet szabadtéri programokhoz, kerti party-hoz. Házi savanyúsággal, friss kenyérrel remek egytálétel, aki mégis körettel fogyasztaná, tálalhat mellé sós burgonyát vagy tarhonyát.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is a körmöket még vásárláskor vágassuk el hatfelé hentesünkkel. Lehetőleg fűrészt használjon a hentes, ne bárdot, így elkerülhetjük később a csontszilánkokat az ételben. Ha nem vagyunk túl gyakorlottak, akkor a legjobb a csülköt is kicsontoztatni a hentessel, a csontját szintén vágassuk három részre.
  2. A hagymát tisztítást követően vágjuk gorombára, majd zsíron tegyük fel pirulni egy lábasban. A zsír mennyiségétől ne ijedjünk meg, a jó alaphoz, és ennyi zöldséghez kell ennyi, ettől nem lesz zsíros az étel. Ebben a stádiumban beletehetjük az edénybe a csülök eldarabolt csontjait is. Amikor aranyszínűre pirult, adjuk hozzá a felkockázott zöldpaprikát. (Először mindenképpen nézzük meg mennyire erős a paprika, ha túlságosan az, távolítsuk el az erejét). Amikor a paprika üveges, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot is, majd pirítsuk addig, amíg a paradicsom szétfő. (5-10 perc.) Ne feledkezzünk meg arról, hogy állandó felügyeletet igényel ez a folyamat ahhoz, hogy ne égessük le az alapot.
  3. Amikor az alap elkészült, kevés vízzel vagy csontlével öntsük fel, és forraljuk össze. Az átmosott körmöket ezután tegyük az alapba, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg köménymaggal, és lassan, kis lángon pároljuk. Ne túl sok lében végezzük a párolást, mindig apránként pótoljuk inkább. A körmöket a levének nem szabad ellepnie. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a körmök bőrös oldala nagyon hamar letapadhat az edény aljára, és pillanatok alatt megég, tönkretéve ezáltal az egész ételt. Köröm főzésénél gyakran kell mozgatnunk az edényt, kevergetnünk az ételt, hogy elkerüljük a leégést.
  4. Amíg a körmök puhulnak, addig kockázzuk fel a csülökhúst. Az optimális méret 2x2 cm, de természetesen eltérhetünk ettől, ha másképpen szeretnénk a húst vágni. Amikor a körmök majdnem teljesen puhára párolódtak, adjuk hozzá a csülökhúst. Pároljuk továbbra is kis lángon az ételt, nem szabad további folyadékot adnunk hozzá addig, amíg a csülök ki nem engedte a levét. Ez nagyon fontos, máskülönben főtt hús lesz belőle.
  5. Ebben a fázisban ízesítsük zúzott fokhagymával, majd fűszerpaprikával az ételt. Gyakori keverés mellett főzzük készre, amíg a csülök hús is megpuhul. Az étel befejezése előtt győződjünk meg afelől, hogy nem főtt-e ki túl sok zsír a körmökből. Ha igen, akkor a felesleges zsírt távolítsuk el kanál segítségével.
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 42
össznézettség: 69 801
elküldve: 4
receptkönyvben: 66
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
nehézség: közepes
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

bográcsos csülökpörkölt, pörkölt csülökből és körömből, csülökpörkölt körömmel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

821
sertéscsülök 1.5 kg
sertésköröm 1.5 kg
vöröshagyma 6 közepes db
zöldpaprika 5 közepes db
paradicsom 3 közepes db
fokhagyma 7 gerezd
köménymag 4 teáskanál
0 ízlés szerint
fekete bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 4 ek
sertészsír 200 g
víz 3 dl