Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Körtebefőtt

Körtebefőtt
Körtebefőtt
60 perc / előkészület: 40 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (43)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Meg voltam róla győződve, hogy igazi befőttet csak a nagymamák tudnak készíteni.
Aztán rájöttem, hogy ideje nekem is megtanulnom. Egyszer talán én is nagymama leszek. Na, még nem olyan gyorsan. Addig gyakorolnom kell.:)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Mindenféle sült husival finom. Ha télen lekapjuk a polcról, még egy kicsi vörösborral is megpárolhatjuk.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyümölcsöt megmossuk,meghámozzuk felkockázzuk.
  2. Kb. 4 liter vízzel szirpot főzünk, beletesszük a fűszereket, a gyümölcsöt és a citrom levét.
  3. Ezután 20 percig tovább főzzük.
  4. Tiszta befőttes üvegbe szedjük előbb a körtét, majd a levet is ráöntjük.
  5. Szegfűszeg és fahéj jusson minden üvegbe. (7-8 db 7 dl-es üveg kell)
  6. Mindegyik tetejére egy késhegynyi szalicilt teszünk, celofánnal és a tetejével jól lezárjuk.
  7. A teljes kihűlésig dunsztba tesszük (1-2 nap).

  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 89
össznézettség: 103 792
elküldve: 25
receptkönyvben: 481
elkészítve: 28/39
Facebookon megjelent: -

szakács

Bogi   :o)

Mióta szakács: 2010.03.04.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: befőttek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: kompót, fűszerek házilag, télire

egyéb elnevezések

körte télire

Hozzászólások (43)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

edittke01
edittke01 Mon, 2015-08-17 15:34

Én most csináltam a hétvégén körtebefőttet. A Prímában találtam hozzá nagyon finom körtét és úgy voltam vele még ha keveset is de teszek el télre hogy legyen valami nassolni való, vagy süteménybe. :)

Tőzsér Judit
Tőzsér Judit Wed, 2013-09-25 15:25

Amikor tisztítás után darabolom a körtét,már citromsavas vízbe teszem.Így nem barnúl meg egyáltalán. Sőt a citrom leve mellé a szirupba is citromsavat is teszek,hófehér marad.

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Wed, 2013-09-18 16:45

Szia! Na most érek oda, de nem kaptam szalicilt helyette befőzési tartósító szert vettem. Jó az is? Üdv: Ági

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Fri, 2013-09-20 13:38

Szia Ágica ! A befőttekre én mindig Nátriumbenzoátot használok, a savanyúságra használok szalicilt. Biztos jó a befőzési tartósítószer is :)
Akinek tuti nincs szalicilre érzékenysége, csak az eheti a szaliciles dolgokat, mert egyébként veszélyes (ezt jó tudni).

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Fri, 2013-09-20 13:49

A celofánt helyettesítheti nájlonzacskó. Azért érdemes alátenni a kupaknak celofánt, vagy nájlont, mert a tartósítószertől könnyen megrozsdásodhat a kupak, esetleg kis lyuk is keletkezhet rajta.

Még amikor nem volt kupak, akkor nagymamám a celofánra hólyagpapírt rakott. Előbb beáztatta langyos vízbe mindkettőt, attól meglágyult, könnyen lehetett vele bánni. Lekötözte vele az üvegeket, és amint a celofán és a hólyagpapír megszáradt, akkor jó feszes lett az üvegen, légmentesen zárt. A celofánt akkor azért kellett védeni, mert könnyen sérült, pl. a szúnyog is át tudta szúrni, aztán, ha befőtt levegőt kap, könnyen megpenészedik...

Bocsi, hogy ennyit fecsegek :)

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2013-09-18 19:04

Szerintem kihagyhatod csak jól zàródó teteje legyen.Remélem jól fog sikerülni.Jól vagytok?Nőnek a gyerkőcök...?minden jót kívànok bektek.üdv.Bogi

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Thu, 2013-09-19 10:16

Várjál én még a befőttnél tartok! :D Most készültem el vele, mert tegnap elfelejtettem Negrot venni, és akartam egy üveggel, amibe teszek. :) Száraz vagy vizes dunsztba tegyem?

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Fri, 2013-09-20 13:54

Ágicám még egy tipp, ha elfogadod, hogy már ismét írok: Amikor száraz dunsztba rakod a jól lezárt, forró üvegeket, akkor érdemes néhány percig fejtetőre állítgani az üvegeket, így vákuum keletkezik és tuti évekig jó lesz a befőtted :)

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Fri, 2013-09-20 15:26

Igen, olyat tettem bele, sárgásabb is lett a leve egyből, sötétebb. Már alig várom, hogy majd megkóstoljam! :)

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Sat, 2013-09-14 21:40

Szia! :) Maradt pár kiló körtém, kaptunk egy nagy szatíorral, ki is próbálom ezt a receptet! Életem első befőttjei lesznek, szóval szurkolj! Valamikor ezt is el kell kezdeni! ;-) Sőt, olvasgattam itt feljebb, és kipróbálom pár üvegben a mézes Negro tippet is! Üdv: Ági

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Fri, 2013-09-20 13:58

Sárgállik már a negrótól a körte leve? Ha savanykás, kemény a körte, akkor 2-3 szem negrót is lehet bátran beletenni.

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Fri, 2012-04-20 12:41

Szia Bia ! Majd ősszel a körte eltevés idején -próbáld meg- minden üvegbe rakjál 1-1 szem sárga-negrót (méz Negró). Nagyon finom lesz tőle ! Tavaly összességében 650 üveg ezt-azt raktam el, mint pl. cseresznyét "Piroska" málnaszörppel, őszibarackot ananász szörppel, bírsalmát kiwi karikákkal, sárgabarackot mandarin gerezdekkel és még sorolhatnám. (Megsúgom : 3 hónapja nagymama vagyok és nagyon-nagyon boldog !!)

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Thu, 2013-09-19 10:21

Kedves Almamagocska! A nektarinre is lenne tippje? A negrosat kipróbáltam, majd jelzem, hogy milyen lett! ;-) Üdv: Ági

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Fri, 2013-09-20 14:26

Sziiia ! A nektarint is úgy rakom el, ahogyan Bia írta a körténél, csak kevesebb ideig kell főzni, mert lágyabb a gyümölcs szerkezete, állaga. Aztán a forró gyümölcsöt üvegekbe szedem és a jön a millió variánsom, van amibe rakok :

- fahéjat, szegfűszeget, vagy
- 2 evőkanál mézet, vagy
- 2 sárga negrót, vagy
- 1/2 dl narancsszörpöt, vagy
- 1/2 dl bodzaszörpöt, vagy
- 1/2 dl ananászszörp, vagy
- most érik a dió ... üvekekbe 3-4 szem dióbelet, vagy
- megdöntöd az üveget raksz bele héjastól 1 karika narancsot (finom és díszes lesz), vagy
- vegyesen rakom el megfőtt birsalmával a megfőtt nektarint, vagy
- nagyon guszta a körte, barack, bírsalma, mézes negró és az üveg belső oldalára tapasztott,
meghámozott zöld kiwi karika
... és még sorolhatnám (a kiwit, a narancsot, a diót nem kell megfőzni, mert az a forró sziruptól úgyis megpuhul)
Ha ezzel megvagyok, tehát a megfőtt gyümölcs a "kellékekkel" az üvegbe került ráöntöm a forró szirupot, késhegynyi nátriumbenzoát a tetejére, celofán vagy nájlon, majd kupak következik. Fejreállítom, száraz konyharuhákkal körberakom, holnapig ott dunsztolódik és kész.

Tehát: fehér gyümölcshöz sárga szörp. Piros gyümölcshöz piros szörp vagy piros cukorka. Meggyet, cseresznyét meggyfuréval, lila negróval tettem el az idén is. Barackot raktam el rostos baracklében is, attól sűrű, mintha "zavaros" lenne a befőtt, de az azért van, mert eleve rostos a lé. Mindenesetre különleges és finom.

Ha lehetne ide fotót felrakni, akkor tudnék mutatni a kamrám tárházából 1-2 dolgot. Puszi.

Várom a kipróbált eredményt :)

salátasára
salátasára Thu, 2015-09-10 10:25

Kedves Almamagocska!
Javaslom, hogy tedd közkinccsé a befőttjeidet recept formában ,akkor tehetsz hozzá fotót is. Nagyon sokan örülnének neki!!!
Köszi,
Salátasára

becseiagi
Becsei Ágnes / becseiagi Fri, 2013-09-20 16:07

Jaj, de jó! Ezek nagyon jól hangzanak! Köszönöm szépen. Én még csak most kóstolok bele ezekbe a "mutatványokba", de jövőre be akarom indítani a gépezetet rendesen. Most csak kóstolókat csinálok pár üveggel, hogy tudjuk melyik milyen finom. :) Üdv: Ági

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Mon, 2013-09-23 12:04

Szia ! A fenti hozzászólásaimat is olvastad (celofán, dunszt, stb.) ?

Biztos nagyon ügyes vagy, sikered lesz ! Üdv.: A.m.

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2012-08-21 17:00

Kedves Almamagocska!
Köszi a tippet.
Sok szeretettel gratulálok az unokádhoz és köszönöm hogy megosztottad velem az örömödet.
Jó egészséget a családnak.
Üdvözlettel:Bogi

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Tue, 2012-08-21 18:57

Köszönöm szépen a gratulációt :) (újabb örömhírrel szolgálhatok 1 hónapja a nővéremnek iker lányunokái születtek, egy hónaposan már 4 kg-osak és olyan szépek)
Legyen szép minden napod ! :)

timcsi94
timcsi94 Tue, 2012-08-21 15:39

Tündéri konyhaboszi lehetsz! :))) Micsoda ötletek!!!! Remélem megosztod velünk is.! :)

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Tue, 2012-08-21 19:00

Szia Timcsi ! Aranyos vagy :) az idén (januártól idáig babáztam) nem sok minden tettem el:100 üveg kapros uborkát és kb. 80 üveg görögdinnyét. Befőttek még vannak tavalyról, pedig sokat elosztogattam belőle. Szép napot és sok sikert a konyhában :)

Bia
Bogi :o) / Bia Sat, 2012-04-21 17:00

Először is szívből gratulálok és jó egészséget kívánok a családnak. Aranyos vagy hogy mindig megosztod velem ezeket az örömöket így ismeretlenül is.Persze amikor boldog az ember legszivesebben világgá kiabálná:)))
Az ötlet nagyon jó.Látom te aztán ismered minden csínját-bínját a befőzésnek.
Szeretettel üdvözöl:
Bogi:o)

Fonott Kalács
Fonott Kalács / Fonott Kalács Sun, 2011-09-11 14:57

Nagyon édi a story, teljesen oda vagyok tőle! :D De igazad van, mire nagymamák leszünk, addigra meg kell tanulnunk, úgyhogy ma én is nekilátok, és azt a rengeteg gyümölcsöt, ami felhalmozódott a hűtőben, ideje lesz befőzni ;)

Giballa Katalin
Gib.Kat. / Giballa Katalin Mon, 2011-08-08 16:02

Köszönöm a receptet megcsináltam, "spájzolás" előtt alufóliával tekertem be az üvegeket, így hátha nem veszítik el a szép fehér színüket.

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2011-08-08 20:17

Kedves Katalin!
Remélem télen jó étvággyal fogyasztjátok majd.Üdv:Bogi:o)

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2011-01-09 16:48

Bogi olyan jó volt "olvasni" Rólatok:) Big Boss a férjed:)!!!! fantasztikus midníg lesem az Ő receptjeit is. Minket nagyon érdekel Bianka főztje:)
Lehet távolból, de lélekben a szomszédból:)
Mi is üdvözöljük az egész családot, puszi Kriszti

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2011-01-04 10:20

Kedves Krisztina!
Sajnos nem tudom milyen fajta körte volt,egy biztos nyári körte.Keményebb és nagyobb fajta.
A férjem láda számra hozta haza a gyümölcsöket.Morogtam is rá hogy már megint....mert pont amikor mással voltam elfoglalva jött és azt mondta hoztam neked valamit!De most már örülök mert megérte a fáradságot.Jó levenni a polcról és valamilyen sült mellé fogyasztani.A gyerekek is nagyon szeretik.
Puszi.Bogi

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2011-01-09 14:45

Kedves Bogi!
Nagyon szépen köszönöm, majd olyanból csinálom meg a nyáron. Teljesen igazad van, én is jobban szeretem az otthonit leveni a polcról. A gyerekek meg imádnak segítkezni, és nagyon fognak örülni az eggyütt eltett finomságoknak. Nagyon szépen köszönöm.
Puszi Kriszti

Bia
Bogi :o) / Bia Sun, 2011-01-09 15:20

Bizony bizony!Milyen jó hogy van segítségünk.:)Nálunk a meggy magozása is családi körben ment.Versenyeztünk is ki az ügyesebb.Aztán 2 hét alatt elfogyott a szörp:)De jó buli volt!Puszi.Bogi

Kristina
RAW / Kristina Sun, 2011-01-09 15:46

:) Mi is így csináljuk, családi körben....remélem a gyerekekben sok szép emlék fog így elraktározódni .
A finom sütik illata, a bensőséges családi hangulat, és persze a finom ízek. Nekem is van egy 5-éves kisfiam Ákos, nagyon imád enni és segíteni is szeret, még kutyulgat is:) Sofia akinek a képe is fent volt most töltötte be a 4-évét, mindíg velem főzöget, enni annyira nem szeret de a főzés a mindene.
Bence a 13-éves az én drága krumpli-pucolóm:) a 18-éves lányom végre mutat valami érdeklődést a főzés íránt eddig csak lelkes kostolója volt az ételeimnek:) Igen teljesen beleéltem magam a képbe amit a családodról festettél (és köszönöm hogy megosztottad velem) az ilyen emlékeket tartom érdemesnek megőrzni....
Sok szerettel, puszi Krisztina

Bia
Bogi :o) / Bia Sun, 2011-01-09 15:58

Krisztinám!Aranyos vagy!
Én is írok egy kicsit Róluk!Van egy kis 5 évesem Bálint aki nem kifejezettem rajong az ételekért mostanában.Nagyon válogat,de türelmes vagyok mert a nagyfiam,aki 16 éves ugyan ilyen volt,Benjamin, most ő a jobb kezem,mindenben segít főzni is,ha kell igen krumplit pucolni is.A lányom Bianka 10 éves minden áron regisztrálni akar mint szakács de mondtam neki hogy megoldjuk így és lesz receptje neki is.Nagyon boldog lesi a hsz-kat.A kicsikém Balázs 3 éves szeret enni mindent még a szalonnát is.Ha valamilyen tésztát gyúrok rögtön tolja a széket mert ő is szeret gyúrni.Szóval ez a mi "kis" családunk.Emellett apa is nagyon szeret főzni.Ő Big Boss szakács itt a no saltyn.
Krisztina!Tudom messze vagytok de számomra mégis közel.Örülök hogy itt vagy..és minden szépet és jót kívánok nektek.Puszi az egész családnak.Bogi

Kristina
RAW / Kristina Tue, 2011-01-04 06:40

Kedves Bogi!
Nagyon szeretem a körtét, már elmentettem de azt nem tudom milyen fajta körtéből lehet elkészíteni. A fahéj és szegfűszeg nagyon jól hangzik...Köszönöm a segítséget.
Szeretettel Krisztina

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2010-11-02 11:00

Kedves Bogi!Köszi!Ha jövőre nem lesznek ilyen horribilis árak, valóban szeretnék elrakni,mondjuk úgy 10-15 üveget körtéből, sárga és őszibarackból, meggyből,cseresznyéből,almából.Tudom hogy kell, csak mindig lekések valamiért.Vagy már nincs gyümölcs, vagy még üveg nincs, (méhészkedő ismerősnek szoktunk adni rengeteget!), vagy ha minden összejön, akkor drága, vagy éppen akkor nincs mód ezzel foglalkozni, mert más ügy van, és mire másnap elkezdeném, valami megint hiányzik.Hm....Jövőre, remélem jobb termés lesz, és se a tél, se a tavasz nem lesz ilyen szokatlanul goromba hozzánk.Akkor talán menni fog.Köszi a biztatást!! :-))Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2010-11-01 21:17

Kedves Bogi!Ez csodás.Igazán, van hely a spájzban a polcomon, ha esetleg némi többlet keletkezne,: :-) nagyon ügyi vagy, ez az, amire én nem mernék vállalkozni!!Még!! :-) Éva-Anyóca

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-11-02 09:16

Kedves Éva!Én is azt gondoltam hogy ez valami ördönggősség,de egyáltalán nem nehéz.Nagyon szeretem sültek mellé.Próbáld csak ki.Puszi.Bogi

1074
körte 5 kg
cukor 1 kg
fahéjrúd 9 db
szegfűszeg 0 ízlés szerint
szalicil 1 késhegynyi
citromlé 1 citromból nyert