Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Körtekrémes-karamellás torta

Körtekrémes-karamellás torta
Körtekrémes-karamellás torta
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húgom születésnapjára született ez a recept!!:):)

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A tortaforma előkészítéséhez

A körtekrémhez

A karamellkrémhez

A karamellöntethez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgáját a cukorral, vaníliás cukorral, olajjal és a langyos vízzel összekeverjük. Ebbe beleszórjuk a sütőporos, kakaós lisztet, és jól eldolgozzuk. A tojások fehérjéből kemény habot verünk, majd óvatosan a lisztes masszába forgatjuk. Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon tűpróbáig sütjük.
  2. A körtekrémhez a körtéket meghámozzuk, majd a vízben a cukorral, vaníliás cukorral és citromlével felfőzzük. Mikor megpuhult kissé, akkor levesszük a tűzről, és turmixgépben összeturmixoljuk. Ehhez a krémhez kézi habverővel hozzákeverjük a zselatin felét. A tejszínből a maradék zselatinnal, és a habfixálóval kemény habot verünk. Egy keveset kiveszünk belőle a torta díszítéséhez. A maradékhoz keverjük a már teljesen kihűlt körtét.
  3. A karamellpudingból félreteszünk egy kanállal. A többiből pudingot főzünk a karamellkrémhez. Hagyjuk kihűlni. Ha hűlés közben nagyon sűrűsödne, akkor egy kis tejjel lehet lazítani.
  4. A karamellöntethez a cukrot feltesszük karamellizálni. Mikor már aranybarna a színe, akkor hozzátesszük a vajat. A félretett pudingport elkeverjük a tejben, majd ezt a cukorra öntjük. Addig melegítjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad benne, és kissé besűrűsödik.
  5. A tészta tetejére kerül a körtés krém, majd erre öntjük a karamellkrémet. Betesszük a hűtőbe. Mikor kicsit megdermedt, akkor az egész tortát bekenjük a megmaradt tejszínhabbal, és meglocsoljuk a karamellöntettel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 16 302
elküldve: 19
receptkönyvben: 338
elkészítve: 16/23
Facebookon megjelent: -

szakács

Kingus

Mióta szakács: 2012.08.01.
28 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
receptverseny: 2. Haas Receptverseny
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

tejszínes torta körtekrémmel, karamelltorta gyümölcskrémmel, piskótatorta körtezselével

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tobzoska
tobzoska Mon, 2019-07-22 11:17

Ez a legkedvencebb tortám! Kezdő szakácsként először nagyon nehéznek láttam, de sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint hittem, és isteni finom lett! Annak a körtekrémnek az illata parfüm lehetne!

Szeva50
Szeva / Szeva50 Mon, 2013-09-02 08:44

Nagyon finom, üdítő volt a torta. Egyszerűsítettem: Mindig van körtepüré (oldalamon) a polcon, és adtam hozzá 1-2 ek. lemon curdot. (A mit kezdjek vele citromokból szoktam készíteni.) A tetejére nem tettem habot, hanem fehér marcipánt reszeltem rá tálalás előtt. A csokoládé tilalom miatt pedig mandulás lett az alap. Szóval tökéletes párosítás mandula-körte-karamell-marcipán. Köszönöm az ötletet! Éva

theodelinda
Kingus / theodelinda Mon, 2013-09-02 09:38

Szia! Nagyon örülök, hogy tetszett a receptem! Igazán jól hangzanak a változtatásaid, ezt az ízkombinációt én is ki fogom próbálni :) :) ! Jó sütögetést! Kinga

zizilezi
zizilezi Sat, 2013-08-17 14:27

Ez isteni finom! Könnyű, és a tészta is lágy!
Sajnos nekem a puding nem akart sűrűsödni, így tettem bele egy pici zselatin port, így olyan jól megkötött, hogy gyönyörűen lehetett a tetejére rátenni a tejszínt. Hulala helyett pedig cukrászhabot használtam, nálam az jobban bevált. Biztos nem esik össze. :) De nem is lenne rá ideje! :)

theodelinda
Kingus / theodelinda Sun, 2013-08-18 08:36

Köszi szépen! Örülök, hogy a kis változtatásokkal is ízlett a sütemény, és ilyen gyorsan elfogyott :) ! További jó sütögetést! Kinga

itka
itka Sat, 2013-07-13 14:32

Nagyon "finomnak" néz ki, ezért úgy döntöttem ma megsütöm. Remélem sikerülni fog!

theodelinda
Kingus / theodelinda Sun, 2013-08-18 08:34

Szió! Nagyon örülök, hogy tetszik a recept! Remélem sikerült megsütni és ízlett :) ! Kinga

kelemen erzsebet
kelemen erzsebet Fri, 2012-10-19 12:53

Mai nap van rá alkalom, hogy szülinapra elkészítsem. Már a hűtőben várja az esti premiert, nagyon jól néz ki. A krémek is nagyon finomak voltak úgy külön-külön is. Remélem az összhatás is ilyen lesz. Annyit változtattam rajta, hogy a díszítésre szánt tejszínt belekevertem a karamell pudingba, mert egyébként nem tudtam volna szépen elkenni a körtehabon. Nem vált kárára! Ugyanolyan légiesen könnyű krém lett, mint a körtehab. A díszítést meg 2 dl külön felvert Hulalával oldottam meg.
Remélem sikere lesz!

theodelinda
Kingus / theodelinda Sun, 2012-10-21 08:01

Nagyon örülök, hogy neki fogtál ennek a receptnek! Jól hangzik, hogy a két krémet összekeverted, biztos fincsi lett ezzel a változattal is :):)!! További jó sütögetést!!

noroti27
noroti27 Thu, 2012-09-27 13:23

Szia, most készítettem el. Viszonylag egyszerű és a kis nyalakodások alapján nagyon nagyon finom is lesz. De nekem egy dolog nem sikerült. Mégpedig a pudingra rákenni a tejszínt. Látom, hogy kivitelezhető, mivel neked sikerül. De hogy? :)

theodelinda
Kingus / theodelinda Thu, 2012-09-27 17:44

Örülök, hogy nekifogtál :)! Hát azzal kicsit én is megbajlódtam, hogy ne maszatoljam el a puding tetejét. Ahol meg sikerült, ott tettem még rá habot :)! Egyébként én egy teljesen egyszerű késsel kentem. Remélem azért sikerül, és az íze biztos kárpótolni fog :)!!!

noroti27
noroti27 Thu, 2012-09-27 19:32

Igen, tényleg nagyon finom lett! Majd legközelebb megpróbálom ügyesebben:) Köszi! Ja és a tészta az egyszerűen Isteni, minden tortához ezt fogom alkalmazni amihez illik! :)

theodelinda
Kingus / theodelinda Thu, 2012-09-27 21:56

Biztos vagyok benne, hogy következő alkalommal a krém kenése is jobban fog menni!!! És igaz, ez egy díjnyertes tészta, én rengeteg sütihez használom :)!! További jó sütögetést Neked:)!

.Méhecske.
Méhecske / .Méhecske. Tue, 2012-09-18 13:59

Ránéztem, és el vagyok ájulva, annyira guszta....!!
Bele kellene harapnom...!
Gratulálok, nagyon szép, és biztos annál is finomabb!

theodelinda
Kingus / theodelinda Tue, 2012-09-18 14:41

Jajj, hát nagyon örülök, hogy ennyire tetszik :):)!!! És köszi szépen!! Tényleg fincsi, érdemes megsütni :):)

902
finomliszt 12 dkg
cukor 10 dkg
tojás 3 db
cukrozatlan kakaópor 1 ek
napraforgó olaj 0.5 dl
víz 0.5 dl
vaníliás cukor 1 csomag
sütőpor 0.5 csomag
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
körte 4 nagy db
víz 1 dl
cukor 2 ek
vaníliás cukor 1 csomag
citromlé 1 kk
növényi habtejszín 500 ml
zselatin 20 g
habfixáló 1 csomag
karamellás pudingpor 1 csomag
cukor 3 ek
tej 0.5 l
cukor 3 ek
tej 2 dl
vaj 0.5 ek
karamellás pudingpor 1 ek