Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Körtés-banános croissant

Körtés-banános croissant
Körtés-banános croissant
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Akartam valami érdekes készíteni az otthonról hozott finom körtéimmel. Utánakerestem, nem volt találat körtés croissant-ra. Azután elgondolkoztam, hogy ha nem lesz elég a körtém, vajon mivel dobom fel, mivel egészítem ki? Először pudingra gondoltam, de aztán eszembe jutott, hogy a sütőben megsülve a banán kellőképpen édes lehet. Végül emellett döntöttem. Amúgy sokkal több tölteléket is lehet bele rakni, bármennyit elbír. Finom, puha, foszlós croissant-ok lettek. A tészra receptjét Limara oldalán találtam. Szokás szerint a híg hozzávalókkal nem bántam elég csínján, ezért először folyékony lett, de később több liszttel helyre tudtam rázni a dolgot. A különbség annyi, hogy én azért mégiscsak kissé hajtogattam is a tésztát annak ellenére, hogy ez hajtogatás nélkül készülő express croissant.
Sajnos nagyon pici helyen dolgozom, így mivel 20-30 centire vagyok kényszerítve, nem tudtam elég hosszú háromszögeket kivágni ahhoz, hogy sokszor csavart croissant készüljön. Ennek ellenére a végeredmény nagyon tetszett. Egy picit talán még lehet édesebb, de ha valakinek erre van szüksége, akkor a tölteléket készítse édesebbre.

hozzávalók / 5 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A körtét és a banánt kis darabokra vágjuk, elkeverjük a citromlével és a mézzel és félretesszük, amíg elkészül a tészta.
  2. A tejet megmelegítjük, hogy éppen langyos legyen. Belemorzsoljuk az élesztőt és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk, addig egy dagasztótálban előkészítjük a többi hozzávalót a vaj kivételével. Ha kész az élesztő, a tálba öntjük, tésztát gyúrunk, légmentesen lezárjuk és 1 órára meleg helyre tesszük, ahol meg fog kelni.
  3. A hideg vajat nagylyukú reszelőn lereszeljük és 7 részre osztjuk.
  4. Fogjuk a megkelt tésztát és 1/8 résznyit veszünk belőle. Lisztezett deszkán pici kör formájúvá nyújtjuk (nem kell, hogy nagy legyen, nekem 10 centisek voltak a körök), rárakunk, vagyis eloszlatunk rajta 1 rész vajat. Fogjuk a következő nyolcad résznyi tésztát, nyújtjuk, az előző, vajjal beszórt tészta tetejére rakjuk. Ezt is megszórjuk vajjal. Így teszünk minden 8-ad résznyi tésztával és 7-ed résznyi vajjal. A tetejére nem kell vaj.
  5. Én ezután kissé kinyújtottam a tésztát (ne felejtsük alatta, felette lisztezni...), majd 4-be hajtottam, kinyújtottam és még egyszer megismételtem a műveletet. Akinek van nagy helye, az ezután 1-ben is nyújthatja a tésztát (nekem nem volt, ezért 3 körben oldottam meg), vágjon belőle 10-12 hosszú háromszöget. Mindegyik háromszög alsó részéhez helyezzünk a töltelékből, majd csavarjuk fel, a csúcsa felé, hogy ott érjen véget a történet. 1 tojást felverünk és megkenjük vele a croissant-ok tetejét.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Langyos sütőbe helyezzük és ezután kapcsoljuk a sütőt 180 fokra, hogy odabent még kicsit nőni tudjanak. Nekem a felmelegedéstől számítva úgy 15 perc alatt sültek meg, a következő adagoknál (amig addig lefedve pihentek és növögettek) úgy 20 percre volt szükség (Limara másképp írja a sütést és 15 perc alatt sültek meg neki).
     
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 467
elküldve: 0
receptkönyvben: 81
elkészítve: 0/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Angelocska

Mióta szakács: 2012.06.03.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: perec, kifli, édes leveles, bagel, buci, briós, hamburger-buci, pita, zsemle, burek

egyéb elnevezések

körtés croissant, banános croissant, croissant

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

628
finomliszt 35 dkg
friss élesztő 25 g
tej 1 dl
joghurt 75 g
cukor 2 ek
1 kk
tojás 1 db
teavaj 125 g
tojás 1 db
körte 3 közepes db
banán 1 db
citromlé 2 ek
méz 3 ek