Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Körtés muffin mogyorókrémmel

Körtés muffin mogyorókrémmel
Körtés muffin mogyorókrémmel
45 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valahol a nyár és az ősz határán, főleg most ebben az észrevétlen átmenetben számomra a körte az egyik első jele annak, hogy visszavonhatatlanul elhaladt a nyár. A nagy gyümölcsevések ideje azonban nem marad el, a körte is csak egy a a kora őszi termések között, ami pótolhatja vitaminvágyunk és a diófa alatti gyümölcsözéseket.
A Bakonyban mindig később érik minden, nagymamámék kertje magasságában az első körtének azonban eljött az ideje. Bár az első szemeket még gyenge napon hagytuk érni a teraszon. A fán beért édesebbek még váratnak magukra. A Zsuzsi-körték édesanyámról kapták nevüket, akit gyerekkorában gyakran találtak meg a fa alatt, ha érkezett a szeptember vége.
Addig is ezek a első őszi körték kiválóak egy egyszerű, bolondos receptre.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A körtepálinka helyettesíthető más gyümölcsös pálinkával, magam is cseresznyepálinkát találtam otthon, még Szerbiából érkezett ínyencségként. Különlegessé tette a süteményt. A citromlével azonban teljesen ki is váltható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Meghámozzuk a körtéinket, kivágjuk a magházukat, majd kis kockákra vágjuk őket. A körtét kisebb lábosba helyezzük, összekeverjük vaníliás cukorral, kevés citromlével, és ízlés szerint tehetünk bele körtepálinkát is. A cukros gyümölcsöt felforraljuk, majd alacsony lángon rotyogtatjuk, közben időnként megkavarjuk, hogy illatozzon.
  2. Ha megpuhultak a körtekockák, hozzáadjuk a mogyorókrémet, mely édesen megszínezi a masszánkat. Hagyjuk kicsit kihűlni.
  3. A tésztához a tojásokat felverjük a cukorral, hozzáadjuk a joghurtot és az olajat is. Használhatunk robotgépet a gyors és egynemű eredményhez.
  4. Nem késlekedünk, gyorsan belekeverjük a lisztet, végül a mogyorókrémes, körtés masszát is. (Ínyencek ennél a pontnál apró darabokra tördelt/vágott étcsokoládét adhatnak a tésztához.)
  5. Közben nem felejtjük el előmelegíteni a sütőt sem. Addig is papírformákat helyezünk a muffinsütő mélyedéseibe. Az ujjbegyeinket bevizezzük, és bele-belespriccelünk a papírkosarak aljába. A kis vízcseppek süléskor segítenek abban, hogy majd le tudjuk fejteni a megsült, de már némiképp kihűlt tésztát a papírról.
  6. A muffinokat betesszük sülni, sülésüket csakis kívülről személjük, mert ha nyitogatjuk a sütőt, összeesik a tetejük. Ha kész, tűpróbával ellenőrizhetjük, és mielőtt bekapjuk a próbafalatot, hagyjuk kissé hűlni, hogy könnyedén lehúzhassuk a papírt.

  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 567
elküldve: 1
receptkönyvben: 69
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Hangya6

Mióta szakács: 2011.09.13.
9 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: könnyű
kategória: muffin
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

körtés sütemény nutellával, csokoládés-körtés muffin körtepálinkával

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tiderle
tiderle Tue, 2013-12-24 18:58

Elkészítettem, nagyon finom volt, csak nem volt elég édes nekem. Legközelebb picit több cukrot teszek bele. és a leírásban nem találtam meg a sütőport és a kakaót, de azért beletettem. köszi a receptet

526
körte 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromlé 0.25 citromból nyert
pálinka 2 teáskanál
nutella 8 dkg
finomliszt 18 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 ek
sütőpor 0.5 csomag
tojás 2 db
cukor 6 dkg
joghurt 150 g
napraforgó olaj 0.5 dl