Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Körtés pite

Körtés pite
Körtés pite
95 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor előkerül a konyhámban a körte, az már tagadhatatlanul az ősz kezdetét jelenti. Ez egy nagyon egyszerű vajas pitetészta, amit a fűszeres körte íze emel mennyei magaslatokra. 

A tésztát akár két hónapig is tárolhatjuk a fagyasztóban. 

hozzávalók / 6 adag

Töltelék:

Tészta:

Lekenéshez:

Szólj hozzá!

elkészítés

Töltelék:

  1. A körtéket megmossuk, majd negyedekre szeleteljük. Egy nagy lábosba lereszeljük a citromhéját, belehelyezzük a vajat és a körteszeleteket. (A körteszeleteket egy kis citromlével is meglocsoljuk, hogy ne kezdjen el barnulni.)
  2. A körteszeleteket közepes lángon elkezdjük melegíteni. Közben hozzáadjuk a cukrot és a fűszereket. A lábost lefedjük, és hagyjuk a körteszeleteket párolódni. Időközönként jól átkeverjük.
  3. Amikor a gyümölcsök elkezdenek puhulni, levesszük a fedőt, és így főzzük lassú tűzön tovább, amíg teljesen puhák nem lesznek. Amikor megpuhultak a körteszeletek, fakanállal vagy egy villával összenyomkodjuk. Ezt követően folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. A tölteléknek kompót állagúnak kell lennie.
  4. Végezetül a vanília aromát keverjük hozzá, majd levesszük a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni.

Tészta:

  1. Egy közepes tálba kimérjük a lisztet, a cukrot és a sót. Jól összekeverjük. A hideg vajat összedaraboljuk és a lisztes keverékhez adjuk. A kezünkkel a vajdarabokat a liszttel apróra morzsoljuk.
  2. A tojást 3 evőkanál jéghideg vízzel felverjük és a liszthez adjuk, majd kézzel szép simára összegyúrjuk. Ha a tészta túl száraz, még egy evőkanálnyi vizet adunk hozzá.
  3. A tésztát két gombóccá formázzuk és folpackba (frissen tartó fóliába) csomagoljuk. A gombócokat minimum egy órára a hűtőszekrénybe tesszük.
  4. A piteformát kivajazzuk és meglisztezzük. A tésztát a meglisztezett deszkán a piteformának megfelelő nagyságúra nyújtjuk. A sodrófára lazán feltekerjük és a formába fektetjük. A tésztán egyenletesen eloszlatjuk a kihűlt tölteléket.
  5. Kisodorjuk a másik tésztát is, amivel a tölteléket fedjük le. A tészta lelógó részeit levágjuk. A tészták szélét az ujjainkkal összenyomkodjuk, hogy jól összetapadjanak.

Lekenéshez:

  1. A tészta tetejére négy darab bemetszést készítünk, majd megkenjük a felvert tojással.
  2. A 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 14 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 064
elküldve: 4
receptkönyvben: 60
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

La fée de cuisine

Mióta szakács: 2014.06.16.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

körtés szelet, gyümölcsös pite, körtével töltött süti

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evacili
evacili Thu, 2015-09-24 18:10

Köszi Anita a gyors választ. Feltétlenül meg kell csinálni, így ránézésre is eszméletlen finom lehet! Üdv: Cili

evacili
evacili Thu, 2015-09-24 10:58

Nagyon tetszik a recept! Mekkora piteformába sütötted?
Üdv: Cili

1148
citromhéj 1 citromból nyert
körte 9 közepes db
cukor 115 g
barna cukor 115 g
fahéj 1 tk
gyömbérpor 0.5 teáskanál
szerecsendió 1 teáskanál
vaj 100 g
finomliszt 4 evőkanál
vanília kivonat 0.5 teáskanál
finomliszt 500 g
cukor 100 g
1 tk
tojás 1 db
víz 4 ek
vaj 250 g
tojás 1 db