Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Körtés túróval töltött kalács

Körtés túróval töltött kalács
Körtés túróval töltött kalács
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valahol láttam így elkészíteni a fonott kalácsot, és azonnal megkívántam. Nem is vártam sokáig, hanem elszaladtam a piacra házi túróért, miközben már kelt is a tészta.

hozzávalók / 5 adag

Kelt tészta

Túrós töltelék

Szólj hozzá!

elkészítés

Kelt tészta

  1. A tejszínt meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt, és felfuttatjuk.
  2. A dagasztógépbe öntjük a megkelesztett élesztőt, az írót, a szobahőmérsékletű vajat, a tojássárgáját, a citrom levét és reszelt héját, a cukrot, a lisztet és egy csipet sót. 10 perc alatt ruganyos, fényes tésztát dagasztunk belőle, amit egy óra alatt langyos helyen a duplájára kelesztünk.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kb. 50x25 cm-es téglalappá nyújtjuk.
  4. A tésztán eloszlatjuk a gyümölcsös túrót, és hosszában a két szélét összenyomjuk. Középen tenyerünk élével a töltelék közepénél két irányba szétnyomjuk a tölteléket úgy, hogy a közepén csak tészta maradjon. Itt hosszában kettévágjuk a tésztát, és maga körül csavarva összefonjuk.
  5. Szilikon kuglófformába fektetjük a fonatot, és két végét összecsípjük vagy hajtogatjuk.
  6. A maradék tojásfehérjével megkenjük a kalácsot, és addig kelesztjük, míg a sütő előmelegszik 180 fokra. Alul-felül sütésen 45-50 perc alatt megsütjük.

Túrós töltelék

  1. A túrót a cukorral, a citrommal, vaníliával, mazsolával és a búzadarával összekeverjük.
  2. A körtét meghámozzuk, magházát kivágjuk, és kisebb kockákra vágjuk, melyeket a túróba keverünk, majd megtöltjük vele a tésztát.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26x26 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 273
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túróval töltött kalács, körtés túrós kalács, gyümölcsös túrós kalácskoszorú

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fearsandhopes
fearsandhopes Mon, 2014-08-18 13:55

Elkészítettem, nagyon finom lett! Bár író helyett sima tejet tettem bele. Elsőre kicsit lágy lett a tészta, de gyúrás közben kipótoltam liszttel és így már tökéletes lett. Köszi a receptet! :)

690
tönkölybúza liszt 40 dkg
dupla tejszín 1 dl
író 1 dl
vaj 6 dkg
friss élesztő 2 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
citromlé 0.5 citromból nyert
gyümölcscukor 5 dkg
tojássárgája 1 db
tehéntúró 30 dkg
körte 1 nagy db
gyümölcscukor 4 dkg
vanília kivonat 1 teáskanál
búzadara 2 evőkanál
mazsola 1 marék
citromhéj 0.5 citromból nyert
citromlé 0.5 citromból nyert