Aki már járt Finnországban, biztosan evett már korvapuustit, aki még sosem hallott róla, ajánlom, próbálja ki, garantálom, hogy nem fog csalódni. Én vagy 10 éve ettem először, unitesómnál, aki egy ideig Finnországban élt, és ott tanulta,egy finn háziasszonytól. Rögtön rabul ejtett ez a különleges sütemény.
A korvapuusti - ami szó szerint fülrángatást jelent - egy fahéjas péksütemény, azonban fahéj helyett például kakaóval vagy kakaós-diós töltelékkel is elkészthető. Én most kakaóval készítettem, mert a család nem szereti annyira a fahéjat.
Két dolog miatt korvapuusti a korvapuusti:
1. a sajátos tésztaformázási mód
2. a kardamom (finnül kardemumma), ami fűszeresebbé teszi ezt az egyébként is édes tésztát.
A tetejéről elmaradhatatlan a szórócukor, ezen kívül a finnek még egy jó adag porcukorral is megszórják, mikor kisült, de az szerintem már túlzás...:)
1. a sajátos tésztaformázási mód
2. a kardamom (finnül kardemumma), ami fűszeresebbé teszi ezt az egyébként is édes tésztát.
A tetejéről elmaradhatatlan a szórócukor, ezen kívül a finnek még egy jó adag porcukorral is megszórják, mikor kisült, de az szerintem már túlzás...:)
Szóval így pofozkodnak a finnek. A sütemény neve állítólag onnan ered, hogy a szétlapított tészta két fület formáz.
Hozzászólások (34)
A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!
nekem is kifolyt, de a pihenés után valahogy visszaszívódott, úgyhogy isteni lett. A fiam alig várta, hogy ehessen belőle.
Most sült ki a fahéjas csoda, de én még így nem jártam (alig 40 éve sütök...) .Kifolyt a fahéjas cukor, karamellás fahéjban tocsognak , ami persze nem vész kárba, mert fincsi.
Az arányokat - most újraolvasva is - nem rontottam el . Az íze fínom és tényleg különleges a kardamom miatt . Biztos én rontottam el valamit, mert olvasom, hogy sokaknak remekül sikerült , de fogalmam nincs, hogy mit ?
Nagyon jó a tésztája, könnyű volt dolgozni vele még úgy is, hogy 10dkg lisztet tönköly liszttel helyettesítettem. Én raktam bele 3tojássárgaját.
Cukor helyett xylitolt használtam, nagyon finom lett.
Kedves Szakácsunk!
Receptedet 2014. november 17-én kiemeltük cikkünkben: Heti menü: egy hét Skandinávia
Üdvözlettel, NoSalty
A a trapézforma miatt linkelt recept szerint a tésztában van 3 tojássárgája, az itteniben nincs. Most mi az igazság?
Elkészítettem és nagyon finom lett! Viszont valamit elronthattam,mert mire kihűlt kemény lett a tésztája...sokáig süthettem? Mégegyszer megsütöm és hamarabb kiveszem a sütőből! Hány percig kell kb sütni, hogy puha maradjon a tésztája kihűlés után is? Köszönöm a receptet :-)
Megcsináltam, isteni lett:))) szép nagyra nőttek, egy kicsit hosszúkásabbak, mint a képen, de isteniek! Az elején az élesztőt a langyos tejes cukros lábasba morzsoltam, és csak ezután öntöttem a lisztbe, de minden mást ugyanígy csináltam :) Köszi a receptet!
Nagyon finomságos lett a süti. A lakásban is fantasztikus illat van. Nagyon fini, puha lett a tésztája is. Igaz kardamomot nem tudtam szerezni, de jó sok fahéjat tettem bele és így is nagyon jó lett. Nekem kb. bő 10 perc alatt megsült légkeverésesben. Ja és a tölteléket úgy csináltam (mivel a kakaós csigáknál már megjártam, hogy kiszóródott belőle a kakaó) hogy a puha vajjal kevertem ki a kakaóport és rákentem a tésztára. Köszi a receptet!!! :)
Sziasztok!
Most sül a csigám, de 20 perc elteltével még mindig nagyon puha a teteje, és az alja sem barnás. Meddig süssem szerintetek? Amennyire vékonyra csak bírtam, kinyújtottam a tésztát, de szerintem túl vastag maradt még így is, azért nem sül meg a megadott idő alatt. Vagy ennyire puha kell, hogy legyen?
Köszi előre is a választ.
Oszinten szolva nem ertem a kerdest...:-) nem keksz ez hogy kopogos legyen :-) es az aljanak sem kell barnanak lennie...illetve sutes kozben meg sosem jutott eszembe hogy alanezzek :-)
Szia, amikor a sütési idő elteltével kinyitottam a sütőt, még szinte nyersnek tűnt a tészta. Végül valamennyi időt "ráhúztam", kicsit szerintem többet, mint kellett volna, mert valamennyire kiszáradt, de amúgy nagyon finom volt, és nekem nem is esett szét, bár nem emelkedett meg olyan magasra, mint a Te képeiden látható. Amikor Nagymamám tanított sütni a kelt tésztákat (főleg kifliket sütök) akkor mindig azt mondta, hogy ha az alja barnás, akkor biztos megsült már. Innen az "alánézés" :-) Amúgy osztatlan sikert aratott a süti, még kis laposkásan is, úgyhogy elmentettem a receptet. Köszi!
Én nagyon csalódott voltam! betartottam mindent és az egész szétesett sütés közben és az összes cukros töltelék kifolyt. Biztosan jók ezek az arányok? 3 csomag élesztő? a tasakra az volt írva hogy egy csomag 1 kg liszthez elegendő. Nem vagyok egy kezdő szakácsnő, de szerintem itt vagy valami el van írva vagy nem tudom, biztos nem 1 kg liszt?
Ha valaki tudja mi történhetett vagy hasonlóan járt akkor írja meg! Köszönöm Timi
30 g friss élesztő....sosem használok zacskósat...a 3 csomag az rengeteg. kb. 3x annyi, mint amennyi kell bele :(
Szia!
Köszönöm a választ, de nem hiszem hogy többször elkészítem ezt a receptet. Kérlek javítsd akkor a receptet, hogy friss élesztő hogy mások ne fussanak ebbe a hibába. Timi
Kedves Tímea,
nem akarom megvédeni Jucit mert nem szorul rá. De valószinűleg elkerülte a figyelmedet hogy az élesztős zacskóra az is rá van írva hogy a 7 gr. = 25 gr. friss élesztőnek felel meg. Ha nincs itthon friss élesztőm ezt figyelembe véve használom fel. Így Te a 30 g. helyett kb. 75 gr. tettél bele. Talán ezért nem sikerült és a túlkelesztés miatt esett szét. A recept jó, szerintem adj egy esélyt még:) Szép hétvégét, Gabi
Kedves Szakácsunk!
Receptedet kiemeltük a Facebook oldalunkon!
http://www.facebook.com/Nosalty
Legyél Te is ismerősünk a Facebookon!
NoSalty.hu csapata
Szia!
Holnap szeretném megsütni a csigát. A hagyományos kakaós csiga töltelékébe (ha a recept porcukorral írja is) nem porcukrot, hanem sima cukrot teszek, sütés alatt megolvad. Ebben a receptben van valami jelentősége a darálásnak?
Előre is köszi a segítséget!
Bea
elvileg csinálhatod sima cukorral is
Nagyon finom lett!
Nem porcukorból készítettem végül, egy ici-picit lehetett érzeni a cukor ropogását (lehet azért mert én tudtam).
Focizó fiúk ették meg, 10-ből 10-est kapott a süti :)
Gyors voltál :)
Szuper, így egy kicsit egyszerűbb lesz a dolgom!
Holnap beszámolok :)
Kedves Juci!
Ma elkeszitettem, szuper lett! Isteni konnyu a tesztaja es nagyon fincsi :) Parszor meg gyakorolnom kell, hogy olyan szep legyen, mint a tied, de egyaltalan nem banom nyamiiiiii :)
Koszi ezt a finomsagot (is)!
Chocaholic
Elkészítettem, nagyon finom lett:) Csak sajnos nem olyan szép, mint a képen:( Remélem a következő szebb lesz, mert tuti lesz következő:)
Kedves Szakácsunk!
Receptedet kiemeltük a Facebook oldalunkon!
http://www.facebook.com/Nosalty
Legyél Te is ismerősünk a Facebookon!
NoSalty.hu csapata
Egyszerűen csoda!!!! Imádom. Kakaóval, fahéjjal, mindenhogy.
Szia! Nem tudod, hol lehetne (Szegeden) kardamomot találni? Eddig a hipermarketek fűszerkínálatában keresgéltem, nem találtam. :( A választ előre is köszi.
Kardamomot én vagy bioboltban szoktam venni, vagy nálunk Pécsen pl. van egy arab bolt a belvárosban, ahol mindenféle fűszert lehet kapni, de ne hagyjátok ki, enélkül sosem lesz igazán finn kalács íze!
Nem tudom, hogy kaptál-e már de én a Vidra utcában szoktam venni. A bolt nevét nem írom le, mert nem tudom, hogy szabad-e, de az utca elején van egy olyan épület, aminek a bejáratához lépcsők vezetnek fel, majd a másik oldalon le. Itt volt régen a trolimegálló. Ott tudsz venni. Üdv.:
Betti
Istenem ,de gyönyörű az a tányér és a bögre :)) A csigák sem rosszak:)))))))))) Üdv Edit
Hát ez valami isteni! Tegnap este elkészítettem (kardamom nélkül, vaj helyett margarinnal), és nagyon ízlett nekünk :) Egyszerű és fincsi! Köszönet a receptért!
sziasztok! hétfőn megcsináltam a sütit, az ízével semmi baj, nagyon finom lett, de a kinézete pocsék... tudnátok adni valami ötletet? szinte az összes töltelék kijött belőle sütés közben... :( pedig megkentem a tetejét, és mégis. :(
Ma elkészittem,nagyon finom lett,még nem lett ilyen szép de majd legközelebb. Igazán jó kakaós a töltejék is nem csak mutatóban van benne anyag.Köszi a jó receptet.
Nagyon jól néz ki, egyik nap biztos megsütöm. :)
Szia! Pár perce vettem ki a sütőből ezt a csodát. Régóta keresgélek finom kakaóscsiga receptet, de valahogy egyik sem jött be. Az igazat megvallva kissé gyakorlatlan konyhatündér vagyok :). Ez viszont szuper lett!!! A tészta felét úgy formáztam, ahogy írtad, a másik felét simán csigának vágtam fel. Családom még nem ért haza, meglepi lesz, de én már kettőt megettem :). Kívül ropogós, belül omlós.........a mai napi sikerélményt köszönöm neked!!!
nagyon szép lett a korvapuustid :D én először a gyerekek (akiket bébiszitteltem) nagymamájától láttam, hogy kell csinálni, ő nagyon profi volt már :)
imádom! még a boltban a fagyasztott változatot is képes vagyok megvenni, megsütve az is tökéletes :)
de most nem fér bele a fogyókúrám miatt
(nem kötözködés, de: rae sokeri :))