Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kőtés

Kőtés
Kőtés
200 perc / előkészület: 50 perc sütés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (34)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már hónapok óta szerettem volna megsütni. Amint sikerült búzát venni, nekiálltam a csíráztatásnak. Előtte való nap átválogattam, majd beáztattam, másnap kiterítettem tálcákra, és naponta 2-4-szer is spriccelni kellett, mert ha melegebb van, akkor kiszáradna és nem csírázna ki. Kézzel ellenőriztem, hogy nyirkosak vagy szárazabbak a magvak. Nekem 7 nap alatt sikerült kicsíráztatni. Régen kemencében sütötték, és nádszálakat nyomtak elszórva bele, mert a sütésnél forr, prüszköl, és így kijön belőle a levegő.

Nekem erről a gyerekkorom jut az eszembe, még a mi szüleink, nagyszüleink készítették ezt a nagyon finom és egészséges édességet. Csodálatosan édes és kellemes az íze, hát sajnos ezt nem lehet leírni, de megéri vele dolgozni. Már áztatom a másik adagot. Nem lehet vele betelni, vagy csak én vagyok ennyire kiéhezve rá??

hozzávalók / 6 adag

  • 50 dkg finomliszt (szükség szetint)
  • 100 dkg búzacsíra (árpa és búza keveréke, 1 kg)
  • 3 l víz (forró víz szükség szerint (3-4 l))

ajánlat

Amikor ledaráltam, felöntöttem kb. 1,5-2 liter forró vízzel, és pár percig hagytam állni. Majd szitán átszűrtem, jól kinyomkodtam, és ezután kevertem bele a lisztet. Piskóta állagú legyen a masszánk. 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A búzát, árpát átválogatjuk, mert csak az egészséges szemek csíráznak ki.
  2. Átmossuk, és legalább 12 órán keresztül vízben áztatjuk.
  3. Szétterítjük egy tálcán, csak egy rétegben legyenek a szemek.
  4. Naponta legalább 2-szer megspricceljük, de ne álljon rajta a víz, mert akkor megpenészedik.Én most csak búzából készítettem.
  5. Amikor szépen kicsírázott, húsdarálón ledaráljuk, forró vízzel átmossuk, leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk a ledarált búzát, itt csak a levet használjuk fel és annyi lisztet keverünk bele, hogy nokedli állagú legyen. Túl sok vizet ne használjunk, inkább ha sűrűnek tűnik a massza, akkor is hígíthatjuk. Cukor  valójában nem kell bele, mert ez édes.
  6. Mélyebb edényekbe vagy egy mélyebb tepsibe, esetleg jénai tálba öntjük, mert sütés közben kirotyoghat a tepsiből a sütőbe. (Én kacsasütő tepsiben sütöttem meg, ami jó magas, 7 cm.)
  7. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 170°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 17 528
elküldve: 3
receptkönyvben: 50
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, tízórai, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kőtés vagy más néven biracs, biracs, csiripiszli, a szegények süteménye, öntött tésztájú édes parasztsütemény, szalados, köttes, méra, csíramálé, héjas szalados

Hozzászólások (34)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tundike180
tundike180 Wed, 2017-02-22 18:04

Mi kőtésnek hívjuk. Minden évbe megsütöm, amit a nagyitól tanultam el. Búza és rozs! Isteni finom!!!

boyka
boyka Mon, 2014-05-26 18:32

hello
én is kipróbálnám, de akivel hozattam, tönkölybúzát hozott. avval mi a helyzet? az is jó a célra ?

helena26
helena26 / helena26 Fri, 2014-05-30 21:45

Sajnos erre nem tudok válaszolni. Valójában a magcsíráztatásról van szó és biztosan megfelel.

boyka
boyka Sun, 2014-06-01 17:42

hát köszönöm, de végül suereutem imkább sima búzát. Viszont a sütés az nem teljesen világos, kb fél óra után felhígult az egész anyu meg aztán kivette, hogy nem lett jó. Hogy kellene kinéznie a sütésnek?

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sun, 2014-04-13 11:09

Kedves helena26!
Kíváncsiságból beírtam a "keresőbe" , hogy -"csiripiszli"-, -őszintén szólva, biztos voltam benne, hogy nem találok semmi ilyesmit...-DE:
Neked köszönhetően, -"fent van", -ez, a -szerintem igen-igen régi, - (nálunk, Győrben, kizárólag nagyböjtben készült, nagyon finom, különleges édesség)
-én, sajnos csak nagyon kicsi koromból emlékszem rá: -a nagymamám és a nagynéném csinálták, még a 60-as években is...-úgy emlékszem, hogy egy darabig el lehetett vinni egy maszek pékhez, aki kemencében kisütötte (sokaknak)...-azt hiszem, később a "sparheltben" készült...
-sajnos anyukám nem csinálta, -azt mondta, nagyon-nagy "lutri", - igen sok mindentől függ, hogy finom legyen: - milyen a búza minősége, mindent pontosan be kell tartani, -csíráztatás, mosogatás, kezelés + sok szerencse is kell hozzá....

A lényeg: Kedves "helena26", -én, rendkívül hálás vagyok neked, hogy feltetted ezt az "ősi" receptet!
Mindenki előtt "megemelem a kalapomat", aki megpróbálkozik vele!

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2014-04-13 16:53

Kedves Zsuzsa!
Már ezért is megérte,hogy feltettem a receptet!
Valóban nem könnyű elkészíteni,mert tapasztalni kell a csíráztatást, és sok mindentől függ a végeredmény,ahogy az anyukád is mondta. Én már fiatalasszony voltam,mikor megismertem. Egyik szomszédasszonyom kapott az anyósától, és én is kaptam kóstolót. Hát el voltam ájulva ettől a csodálatos édességtől. Édesanyám nem készítette soha,így én sem ismertem. Amikor elkészítettem,nem tudtam vele betelni. Ízlett,de amit kaptam,az sokkal finomabbnak tűnt.Jó ideje készülök, hogy elkészítsem újra. Neki is állok,mert megéri a munkát,fenségesen finom!
Üdvözlettel,Helena

marusko
marusko Fri, 2014-04-04 22:06

Én is készítek kőtést, de én mindig hideg vízben mosom ki a ledarált búzacsírát, 3x annyi vizzel mint a búzacsíra, annyi lisztet használok fel ,hogy hígabb legyen mint a nokedli állaga, de sűrűbb mint a palacsinta tészta állaga, cukrot nem szabad beletenni !!! soha, mikor sütöd félig tedd a lábast ,mert kifut és nádból rövid pálcákat teszek bele 1 drbot lábasonként ,hogy kijöjjön a gőz közepéből is... épp holnap fogom megsütni ,mert aktuális bőjti eledel :)

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Mon, 2014-04-14 10:39

-Ahogy fentebb írtam, nekem ez, igencsak kisgyerek kori élmény, de erre a "nádügyre", is, meg a "mosogatásra" pl., határozottan emlékszem!
-Kedves "marusko", ahogy "helenának" is írtam, legmélyebb tiszteletem, (és irigységem, -bocs.), mindeteknek, akik megcsináljátok...

Monagel
Monagel Mon, 2014-02-17 21:42

Kedves Helena, szerintem te is felvidéki vagy (de ez csak tipp, én az vagyok....:-)) Most készülök készíteni először...a zsenge csírát hogyan tudom megkülönböztetni nem zsengétől? Kb. hány napig csírázik a búza, és meddig zsenge? Válaszodat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Moni

helena26
helena26 / helena26 Tue, 2014-04-08 22:38

Kedves Moni!

A kicsírázott növény zsenge,világos legyen és édes, kb 1 cm . Szerintem legjobb, ha megkóstolod. Ha nagyobb ,akkor már fű ízű. Azért olvass utánna,mert néha jól jön.
Üdvözlettel,Helena

marusko
marusko Fri, 2014-04-04 22:16

Jómagam is felvidéki vagyok, Kürti származású.Bocsi ,hogy hozzászólok. Én a tálcára fél cm max 1cm vastagon szétterítem a búzát , majd spricceléssel tartom nedvesen, mikor már kezd kinőni a zöld csírája (1cm)és a gyökerek fehérek és egybenőttek , és mikor már feltudod emelni az egész tábla csírát egybe, akkor már darálhatod( kb egy hét max 10 nap a csíráztatás) :)

helena26
helena26 / helena26 Tue, 2014-02-18 11:44

Kedves Moni!
Ajánlanám az interneten áttanulmányozni. ,,Csíráztatás otthon ,,vannak képek és láthatod, hogy a világosnak milyennek kell lenni, meg milyen mikor zöld. A zsenge édes, de a zöld fű ízű. Függ a csíráztatás ideje a helyiségtől. Pl. a napos melegebb szobában kb. 4-5 nap. Legjobb, ha saját szemeddel látod a külömbségeket. Remélem,hogy sikered lesz ,jó csíráztatást kívánok!!
Helena

Monagel
Monagel Wed, 2014-02-19 18:04

Köszönöm szépen mindkét választ...:-). Közben rátaláltam az interneten, remélem sikerülni fog.

helena26
helena26 / helena26 Thu, 2014-02-20 13:15

Tanulmányozd át és biztos sikerülni fog. Megéri vele ,,bajlódni,,,mert isteni! Nekem is kéne ,már megenném!!
Sok sikert!!
Helena

helena26
helena26 / helena26 Tue, 2014-02-18 11:46

Kedves Moni! Nehéz így megmondani, attól függ,hogy milyen meleg, napos helyiségben csíráztatod.Legjobb ha megnézed az interneten. A legvilágosabb a zsenge, ne legyen zöld,mert az már inkább fű ízű. A zsenge édes, a zöld már nem.Attól függ,hogy mire szeretnéd használni. A ,,csíráztatás otthon,, oldalon nézd át, szerintem segít . 2x is elküldtem a választ. Azt hittem,hogy nem ment el.
Üdv.:Helena

dadimami
dadimami Mon, 2014-01-06 14:06

Kedves Helena!

Kérlek, hogy áruld el, milyen helyeken lehet a csíráztatáshoz való búzát beszerezni.

Menyem szereti a csíramálét, őt szeretném meglepni vele egyszer, ha jól sikerül, bizonyára örülne neki.

Klepinek javaslat az étkezési búzacsíra (mert bizonyára azt vett) felhasználására, különböző gyümölcsös piték alsó tészta rétegének szórására szoktam használni, esetleg bele is lehet tenni, pl. almába, jobb mint a zsemlemorzsa.

Válaszodat várom, és előre is megköszönöm.

Üdvözlettel: Margó

Phhugi
Manka / Phhugi Tue, 2014-01-07 19:25

Kedves Margó,
szerintem bioboltokban nézz szét, én most neten rákerestem és az ilyen boltokban kapható bio búzára azt írják alkalmas csíráztatásra. Fél kiló kb 300 Ft.

dadimami
dadimami Tue, 2014-01-07 21:26

Kedves Phhugi!
Köszönöm, a tippet, már megtettem, és találtam is beszerző helyet (igaz pillanatnyilag nem volt) ez egy gazdabolt (kertészeti áruda), de itt a XI. kerületben a Szabolcska Mihály utcában is van egy Nap-ra Bio élelmiszerbolt, nekik is van, bár azt mondták, hogynem csíráztatásra való, de volt aki kipróbálta és tökéletesen kicsírázott. Első helyen 320 Ft/kg, utóbbinál 350 Ft/kg áron kínálják. Össze fog ez jönni.
Te készítettél már ilyen csíramálét, - én annak hallottam emlegetni, - de még eddig sohasem csináltam. Valóban nem kell bele a liszten kívül más, tojás sem? Minden jó tanácsnak örülök, mert kissé félek, hogy fog ez nekem sikerülni, majd akarok egy főpróbát tartani, mielőtt a menyemnek elkészíteném.
Köszönettel, és üdvözlettel: Margó

helena26
helena26 / helena26 Wed, 2014-01-08 11:34

Hihetetlen,de valóban nem kell bele tojás, cukor, csak liszt. A csírának édesnek kell lennie,szép gyöngének. Megkóstolhatod, és amikor édes már darálhatod, nem jó tovább várni vele,mert az öregebb csírák elvesztik az édesságüket. Velem már megtörtént és bizony ki kellett dobnom az egészet. Megéri vele dolgozni,erre akkor jövünk rá,ha már esszük. Azért a csíráztatásra ráolvasthatsz az interneten. Egyszer valóban jobb lenne,kisebb adagban kicsíráztatni.Kívánom,hogy könnyen menjen! Üdvözlettel:Helena

tilia
tilia Tue, 2014-01-07 22:21

Kedves Margó!
Ezt a különleges csemegét a nagymamám csiripiszlinek hívta, de sajnos már nem tudom megkérdezni, hogy ő hogyan készítette. Egyszer találtam egy receptet, én azóta eszerint sütöm: az 1 kg darált búzát 1,5 l vízzel kell átmosni, ebbe 4 tojást kell ütni és annyi liszt megy még bele, hogy nokedlitészta keménységű legyen. Azt tartják, azon kívül hogy finom, betegség után segíti a lábadozást.
Majd egyszer kipróbálom tojás nélkül is, de szerintem mindkettő variáció jó lehet, és ha ilyen gondosan készíted, biztosan sikerülni fog, drukkolok! Nekem amúgy a csíráztatása nagyobb macera volt, mint maga a sütés...
Megyek és be is áztatom a búzát:)
Üdvözlettel: Ildi

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Sun, 2014-04-13 10:25

Kedves tilia!
Nem tudom, te hová valósi vagy, de ezt nálunk, Győrben, hívták csiripiszlinek.
Kíváncsiságból írtam be a keresőbe, ezen a néven, és nagyon megdöbbentem, hogy "talált".

Phhugi
Manka / Phhugi Tue, 2014-01-07 21:36

Még sosem csináltam én magam házilag, nálunk csak a nagymamám szereti. (eredetileg orosházi vagyok, ott lehet néha kapni a piacon :) )

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2014-01-06 19:58

Kedves Margó!
Szívesen segítenék,de én nem élek Magyarországon. A szárított csírát én is használom, fasírozottba, levesekbe. Finom és sűríti a levest. Remélem,hogy valaki tud ebben segíteni.
Üdvözlettel:Helena

dadimami
dadimami Mon, 2014-01-06 20:59

Kedves Helena!
Köszönöm a gyors válaszodat, majd tájékozódom, még van idő nem sürgős annyira. Viszont ha valaki tudja hol lehet beszerezni, örömet szerezne vele, ha itt feltünteti és köszönet érte.
üdvözlettel: Margó

klepi
klepi Sat, 2013-11-23 18:36

Ma vettem úgynevezett búzacsírát. Ilyen sárga valami.De arra rá van írva,csak hidegen fogyasztható.Melegen elveszti tápértékét.Akkor most mi van? Valamit nem jól értelmezek?

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2013-11-24 18:20

A búzát otthon kell kicsíráztatni és ledarálni,majd vízzel átmosni és annak a levét használjuk fel.Abba keverjük a lisztet. Ennek a lének édesnek kell lennie,mert cukor nem kell bele.

fogeling
fogeling Mon, 2013-10-14 22:05

Én ezt nem ismerem, és nem értem az elkészítést. Mi az hogy csak a levet használjuk? Nincs passzírozóm, gondoltam leturmixolom, de akkor hogy lesz leve? Leírnád pontosan, hogy is kell készíteni? Előre is köszönöm.Ildikó

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2013-10-14 22:17

Kedves Ildiko!
A kicsírázott búzát ledarálni húsdarálóval, és engedni rá meleg vizet és jól átmosni, átgyúrni, szitán átszűrni és jól kinyomkodni belőle a levet.
Üdvözlettel: Helena

fogeling
fogeling Mon, 2013-10-14 22:54

Jól értem, hogy a mosóvizét használjuk, és nem magát a ledarált csírás búzát??? A mosóvízbe rakjuk a lisztet, és azt főzzük meg??? Vagy teljesen félreértettem?

Aval
Aval / Aval Thu, 2013-09-26 13:41

Mifelénk (Szentes és Csongrád környéke) Csíramálénak hívják, és IMÁDJUK!!!! :)

helena26
helena26 / helena26 Thu, 2013-09-26 13:50

Nálunk is bizonyos helyeken Málénak hívják. Valóban isteni,már megint csíráztattam,alig várom,hogy süthessem. Megéri vele dolgozni,de valójában nem macerás.
Üdv.:Helena

903
finomliszt 50 dkg
búzacsíra 100 dkg
víz 3 l