Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kötözött gombóc leves

Kötözött gombóc leves
Kötözött gombóc leves
65 perc / előkészület: 25 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A kötözött gombóc leves tartalmas tésztaleves, amelyet leggyakrabban a nyári munkák idején, főleg aratáskor készítettek. Az országban mindenütt gyúrtak különféle házi tésztákat, de a kötözött gombócot (nem az abból főzött levest) jellemzően Baranyában készítettek, bár ismert volt az ország más tájain is. Kétféle töltelékkel tálalták: zsíron dinsztelt, őrölt pirospaprikás hagymával vagy tejföllel, tojással, sóval elkevert túróval.

A kifőtt túrós kötözött gombócot pirospaprikás, hagymás zsírral, a hagymás kötözött gombócot tejföllel, túróval, pirított zsemlemorzsával tálalták. A kifőtt tészta levét sem öntötték ki, hanem levest főztek belőle, hiszen a falusi ember takarékosan élt, nem pazarolt, különösen a nehéz munkával előállított élelmiszert nem.
Nyári időszakban a kötözött gombócot nem külön készítették, hanem levesnek főzték. Nálunk a túrós kötözött tésztából készült leves volt a gyakoribb. Főzés közben a túróból kicsapódott savótól enyhe savanykás ízt kapott a leves. A dédnagymama gazdagabban, újkrumplival, petrezselyemgyökérrel és zöldjével készítette a kötözött gombóc levest, hogy a család férfi tagjai ne reklamáljanak, hogy csak tészta úszik a levesben. Következzék a dédnagymamám túróval töltött kötözött gombóc levese.
A recept a Pécsi Borozó nyári számában jelent meg.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Petrezselyemzölddel szórva, tejföllel kínáljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból kemény tésztát gyúrunk, amelyet vékonyan kinyújtunk.
  2. A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük.
  3. A tészta szélét 2-3 cm szélességben megszórjuk töltelékkel, és háromszor áthajtjuk rajta a tésztát, a hajtás mögött levágjuk.
  4. Az így kapott tésztahurkákból 15-20 cm-es darabokat vágunk, és laza csomókat kötünk belőlük.
  5. Forrásban lévő, sós vízben 15 perc alatt kifőzzük a kötözött tésztát.
  6. A megtisztított hagymát apró kockákra vágjuk.
  7. A zsírt fölhevítjük, és megdinszteljük rajta a hagymát, majd megszórjuk őrölt pirospaprikával, és felöntjük a tészta főzőlevével.
  8. A burgonyát fölkockázzuk, a tisztított petrezselyemgyökereket hosszában négyfelé hasítjuk, és a leveshez adjuk őket a zöldjével együtt.
  9. Ízlés szerint sózzuk. A levest addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak.
  10. Az utolsó 5 percben a kötözött gombócokat a leveshez adjuk, és együtt főzzük. 15 perc pihentetés után petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 566
elküldve: 1
receptkönyvben: 85
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: közepes
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves

receptkategóriák

egyéb elnevezések

leves túrós kötözött gombóccal, kötözött túrós tészta levesben

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Anya-banya
Anya-banya Mon, 2011-09-12 13:00

Nagyon jó a recept, tetszik. Biztosan ki fogom próbálni. Én is készítek hasonlót, de a mi vidékünkön túrós táska levesnek hívják.
Annyiban különbözik, hogy a tészta felcsavarása után nem kell megkötni, hanem kis batyukat kell készíteni. A töltelékébe meg teszek egy kis kaprot.

530
burgonya 5 közepes db
fehérrépa 2 db
petrezselyem 1 csokor
vöröshagyma 1 közepes fej
fűszerpaprika 1.5 teáskanál
mangalica zsír 1 ek
0 ízlés szerint
finomliszt 25 dkg
tojás 1 db
1 kávéskanál
víz 0.5 dl
tehéntúró 25 dkg
tejföl 3 ek
tojás 1 db
1 kávéskanál