Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovásszal készült foszlós kalács

Kovásszal készült foszlós kalács
Kovásszal készült foszlós kalács
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Valahogy így képzelem el a régi, békebeli kalácsokat. Foszlós, a belseje puha és könnyed, a héja szép piros, megfelelő vastagságú. Még két nap után is nagyon finom, ennek az eltarthatóságnak és csodás állagnak a titka pedig a gyors, egyéjszakás kovász. 
Én húsvétra készítettem, de tökéletes karácsonyra is... vagy ráérős hétvégéken, reggeliként fogyasztva, vajjal, tejeskávéval vagy kakaóval. :)

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Kovász

Lekenés

ajánlat

A kalács ízesítése is kedvünkre variálható. Ha egy csipetnyi sáfrányt keverünk a tésztába, gyönyörű színe lesz és enyhén egzotikus mellékíze, de a klasszikus dió vagy kakaó is csodát művel vele.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kovász elkészítése: A langyos vízben keverjük el az élesztőt, és adjuk hozzá a lisztet, keverjük el azzal is csomómentesre. Fóliával takarjuk le, és pihentessük szobahőmérsékleten legalább 8 órát.
  2. A tészta összeállításakor a langyos tejbe belekeverünk egy kávéskanálnyi porcukrot (a porcukor nem szerepel külön a hozzávalók között), és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben egy nagy tálba halmozzuk a maradék hozzávalókat (a lisztet keverjük el a sütőporral és szitáljuk le), valamint a kovászt és az élesztős tejet. Nagyon fontos, hogy minden hozzávalónak legalább SZOBA-HŐMÉRSÉKLETŰNEK kell lennie. Robotgéppel kezdjük el dagasztani, ha összeállt, kézzel folytassuk a dagasztást, legalább 5-10 percen keresztül. A tészta kicsit lágy és ragadós, de ez ne riasszon meg senkit, a kalácsunk csak így lesz könnyű és levegős (ha nagyon ragad, pótoljuk a lisztet, de vigyázzunk, ne adjunk hozzá sokat, mert attól kemény lehet).
  3. Ha a tésztát elkészítettük, a kelesztőtálat kenjük ki egy evőkanál olajjal. Ezután helyezzük bele a tésztát, letakarjuk, és 45 percig kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát négy egyenlő részre osztjuk, és megfonjuk (természetesen készülhet 3-as vagy akár 6-os fonással is). Rakjuk sütőpapíros tepsire, és további 30 percet kelesszük. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
  5. Ezután kenjük meg a felvert tojás és a cukor keverékével, és 10 percig hagyjuk rászáradni.
  6. Ezután toljuk a sütőbe, és süssük aranyszínűre (kb. 25-30 perc). Amennyiben túl gyorsan pirulna, az utolsó 10 percben csökkentsük a sütési hőmérsékletet 160 fokra. Akármennyire is csábító, hagyjuk hűlni 15-20 percet, mert csak ekkor lesz jól szeletelhető! ;)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 078
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: húsvét
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

békebeli kalács, foszlós kalács, kalács éjszakás kovásszal készítve

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

medea_89
medea / medea_89 Wed, 2015-04-15 08:19

Kedves Zilka! Megnéztem a mazsolás kovászt és fantasztikusnak találom. Mindenképpen szeretném kipróbálni, úgyis tervezek mazsolás kalácsbucikat készíteni, ez a kovász pedig tökéletesnek tűnik hozzá...köszönöm a tippet! :) Szép napot! M.

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sat, 2015-04-18 12:09

Majd írd meg, bevált-e. Úgy is készítheted, hogy először a mazsolát vízbe áztatod, amíg meg nem erjed egy kissé, és ezzel a vízzel indítod el a kovászt. Tehát magát a mazsolát nem teszed bele. Általában így szokták készíteni a gyümölcsös kovászokat, de én kíváncsi voltam, milyen lesz, ha bennemarad a mazsola is. üdv, Zilka

389
finomliszt 30 dkg
friss élesztő 3 dkg
tej 1.5 dl
napraforgó olaj 1 ek
porcukor 4 ek
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
sütőpor 1 kk
1 kávéskanál
vaj 5 dkg
friss élesztő 3 g
víz 1 dl
finomliszt 10 dkg
tojás 1 db
porcukor 1 dkg