Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovász Juditta konyhájából

Kovász Juditta konyhájából
Kovász Juditta konyhájából
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van-e finomabb, mint egy hagyományos kovászos kenyér?!

hozzávalók / 1 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat összedolgozzuk, amíg egy sima kis golyót nem kapunk. Van aki géppel dolgozza össze, a türelmesebb kézzel. Ezt a tésztát NE műanyag edényben tároljuk. Konyharuhával letakarva 48 óráig langyos helyen kelesztjük. (Konyhában pl. egy polcon, ahol nem zavar.)
  2. 48 óra elteltével (inkább több legyen, mint kevesebb) ebből a tésztából kiveszünk 200 g-t, hozzáadunk 100 g langyos vizet, jól eldolgozzuk, és hozzáadunk 200 g lisztet. Jól összegyúrjuk, és újra 48 óráig hagyjuk langyos helyen letakarva pihenni. Ezzel a művelettel felfrissítettük a kovászt. Az olaszok Pasta Madre-nak hívják, és etetésnek a frissítést.:)
  3. Ezt a 48 óránkénti frissítést (tehát a 2. ponttól) addig kell ismételni, amíg azt nem látjuk, hogy 4 óra alatt a duplájára kel a kovász. (Függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, tehát ha nem megy, mint a karikacsapás, nem azt jelenti, hogy nem csináltunk jól valamit.)
  4. Ha ez megtörtént, akkor kész a kovászunk.   
  5. Légmentesen záródó üvegbe tehetjük, és be a hűtőbe. Az üveg jóval nagyobb legyen, mert a hűtőben is kelni fog.
  6. Aztán minden alkalommal , amikor sütni akarunk belőle, előző este elővesszük, „megetetjük”, és reggel kiveszünk belőle annyit, amennyi szükséges a sütéshez. A többit üvegbe, hűtőbe tesszük. Hetente egyszer akkor is fel kell frissíteni, ha nem akarjuk használni. Ha ügyesek vagyunk, rövid időn belül ajándékozhatunk is kovászt mindenkinek, mert annyi lesz.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 29 674
elküldve: 17
receptkönyvben: 445
elkészítve: 15/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Juditta

Mióta szakács: 2012.06.28.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

házi készítésű kovász, kovász házilag, házilag gyártott kovász

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kuktalbi
kuktalbi / kuktalbi Sun, 2017-08-13 21:21

Kedves Juditta!
A 200 g finomliszt,100 ml víz (langyos),0.5 teáskanál méz-ből kettő nap múlva vegyünk ki 200 grammot, és mi marad belőle miután kivettük, 2 gramm? Azzal mit csináljunk?
A fél teáskanál méz az mennyi gramm? (nincs teáskanalam)
Egy püspök kenyér forma tepsinyi rozskenyérhez, mennyi kovász kell?
Köszönöm!

Accca
Accca Thu, 2017-08-17 15:11

Szia!
200 g lisz és 100 ml víz az összesen 300 g, ha abból elveszünk 200 g-ot akkor még marad 100 g-nyi kovászunk. Viszont mivel az etetés alkalmával újra 100 ml vizet és 200 g lisztet kell hozzáadni így utána már 400 g-nyi kovászkezdeményünk lesz :)
A kedvedért lemértem egy fél teáskanál mézet, az olyan 6-7 g csupán :)

kuktalbi
kuktalbi / kuktalbi Mon, 2017-08-21 19:43

Köszönöm Kedves Accca!
Minden segítséget köszönök....
Tehát a kb. 206 gramm kovászomból kiveszek 200 grammot, a 6 grammot kidobom, és ahhoz teszek megint vizet és lisztet?
Az a 6 gramm nem maradhat?
Fél kiló rozskenyérhez mennyi kovász kell?

kenyereserika
kenyereserika Sat, 2016-11-12 16:17

Kedves Juditta! Kb.2 hete kész a kovászom.Meseszép! Sajna nem értem, ha pl.vasárnap reggel szeretnék sütni vele kenyeret akkor este etessem meg az egész üvegben lévő kovászt? És az után vegyem ki belőle a szűkséges mennyiségű kovászt?

Judit7
Juditta / Judit7 Sat, 2016-11-12 17:06

Igen, azt is lehet. Vagy csak vegyél ki belőle annyit, hogyha megeteted akkor elegendő lesz a kenyérhez. A többit el is ajándékozhatod.

maya53
maya53 Sun, 2015-10-18 23:37

Kedves Judit ha ne műanyag tálba , akkor mibe lehet tárolni? üvegbe?
Köszönöm a választ

samu49
samu49 Mon, 2015-01-05 14:54

Olvasom hogy hogy kiveszünk belőle egy adagot majd etetjük tovább??Hova tegyük amit kiveszünk??Én kicsinyenként etetgetem,kb 1 hét alatt remek kovászom lett,és nem vettem ki belőle semennyit.Tökéletesen szuperál így is,remek anyag.Kivenni belőle??-miért és hova tegyem ezen gondolkodtam mindig,nem értem.Választ várva türelmesen.Üdv,Zoli

Senga88
Senga / Senga88 Wed, 2013-08-28 14:52

Kedves Judit!

Nekem is az problémám, hogy a koväszom úgy fut, mint hegyen a lavina! Egyetlen egy nap telt még el, de a a beföttes üvegem kicsinek bizonyul! Pedig a közepes méretü savanyú ubis üvegemet használtam hozzá. Azt szeretném kérdezni, hogy lesz-e valami baja, ha átöntöm egy nagyobb üvegbe? Szabad ilyet?

Üdv,
Àgi

csokiscsoki
csokiscsoki Mon, 2013-01-28 22:44

nem próbáltátok kiszárítva és úgy eltenni. valamikor régen szárítva rakták el ....

Herczegnő
Herczegnő Mon, 2013-01-28 10:01

Kedves Juditta!
Elkezdtem a kovász gyártást!Most tartok az első 48 óra letelténél. Kivettem az írt mennyiséget, és hozzáadtam amit kellett. Nekem most még "tésztagolyó" állaga van. Ez így jó? Többször sütök kenyeret itthon. Már több receptet kipróbáltam, ehetőek, de soha nem az igazi, ezért gondoltam a kovászos eljárásra. Remélem sikerül majd. Ha használható állapotba kerül, akkor onnantól mindig hűtőben tarthatom? Az etetések előtt mindig ki kell venni az írt 200g-ot belőle?

Judit7
Juditta / Judit7 Wed, 2012-11-14 21:11

A nyáron, arról írtam, hogy 2 hét is eltelt anélkül, hogy a kovászommal foglalkozni tudtam volna....most újabb jó hírem van. Óriási változáson ment keresztül az életem, költözés, munka és minden cécó ami ezzel jár. ( NEM EZ A HÍR :D ) Szeptember utolsó napjaiban frissítettem a kovászomat és tegnap jutottam hozzá újra. Szinte lelkiismeret furdalásom volt, hogy hagytam " meghalni " a pasta madret, tettem egy próbát és szinte számomra is hihetetlen, de ugyanolyan szépen megkelt, mintha csak pár nap telt volna el. Tehát semmi pánik, ha sokáig nem tudtok foglalkozni vele, elég csak jól lezárva hűtőben tartani.

tatuli
tatuli Wed, 2012-11-14 15:16

Judit! SOS segítsééég!!!
Hétfőn összeraktam a kovászt, és állandóan lestem, babusgattam, hogy hogy halad, és szépen megerjedt és feljött. Ma reggel "megetettem", ketté vettem (mert az eredeti üvegben nem fért volna el egyben) ugyan úgy félreraktam, letakartam. Az előbb ránéztem, hogy halad, és azt látom, hogy máris mászik ki az üvegből, meg a tálból (kb. duplája, mint volt!).
Most mit csináljak vele? Ha ezt így hagyom péntek reggelig, az egész nappali kovászban fog úszni! Azt írtad, hogy kétszer kell a 48 órás etetést megcsinálni, és utána addig, amíg négy óra alatt a duplájára nem kel. Hát, ez itt nekem úgy beindult, hogy azt sem tudom, mit csináljak vele!? Süssek vele kenyeret? :))) (Nincs is római tálam! :( )
Segítségedet előre is köszönöm!!!
Gabi

Judit7
Juditta / Judit7 Wed, 2012-11-14 21:03

:) :) :) Kedves Gabi!

Te valamit nagyon tudsz!!! :) :) :)

Tudod, hány hölgyet kellett türelemre kérnem? A tiéd meg fut a világba!!!!

Nyugodtan süss belőle! Ha nincs római tálad, kipróbálhatsz nyugodtan bármit amihez élesztő kellene.

Én kenyeret csak római tálban sütöttem eddig, de talán találsz receptet más módon is a neten.
Vagy ajándékozhatsz is el a kovászból, ha nem akarod mind megtartani.

Ügyes vagy mindenesetre! :) :) :)

Zsogi
sutemeny / Zsogi Fri, 2012-10-12 10:23

Nagyon koszonom a receptet. Epp az elobb tettem meg az elso lepest :) most 48 ora piheno... na deee mi lesz utanna? ha jol ertettem 48 ora mulva es utanna minden sutes elotti este ki kell venni belole 200 g-t? es mit csinaljak azzal a 200 g-mal? dobjam ki?

boribakter
boribakter / boribakter Wed, 2012-08-29 20:43

Ez nagyon jól néz ki :) De mit csináljak, ha már nem tudom, vagy nem akarom tovább etetni a kovászt? (Pl. elmegy az ember nyaralni egy-két hétre.) Egyszerűen csak szépen feléli az összeset addig?

Judit7
Juditta / Judit7 Thu, 2012-08-30 07:46

Kedves Boribaker! Időközben nekem is voltak időszakaim, amikor nem tudtam etetni a kovászt. Csak hagytam a hűtőben pihizni. 2 hét is eltelt, mire újra foglalkozni tudtam vele. Semmi probléma! 2 hét után is ugyan olyan szépen megkelt reggelre. Keresgéltem a neten, az egyik kovász szakértő szerint az 5 hete nyugvó kovászt is sikerült életre keltenie. Mondjuk, meglepődtem nagyon, mert a 2 hét után kinyitott befőttesüvegben jól felgyűlt a gáz, ami erjedéskor keletkezik és erős szúrós savanykás illata volt, de úgy gondoltam egy próbát megér az etetés.... és nem is volt hiábavaló. Sütni rég nem sütöttem , úgyhogy most van 3 db 1 l-es üvegben, és 3 db fél literesben. Ezekben a napokban pizzat készülök sütni vele.

Judit7
Juditta / Judit7 Tue, 2012-08-14 19:59

Kedves Dia! Köszönöm szépen! Sok sikert neked is, ha kipróbálod!
Üdv: Judit

Kolonicsné Horváth Zsuzsa
Kolonicsné Horváth Zsuzsa Mon, 2012-08-13 08:39

Kedves Juditta!
Szoktam sütni kenyeret, kovászos is készült,de az más recept volt és nem az igazi. Itt egy kicsit mindig elakadok ott,hogy vegyünk ki 200 grammot. A többi masszát dobjuk ki?
Köszi ,ha válaszolsz!
Üdv. Zsuzsa

Judit7
Juditta / Judit7 Tue, 2012-08-14 20:03

Kedves Zsuzsa!
Azért írtam így, mert én ott akadtam el néhányszor, hogy valószínűleg nem jól magyaráztam el az adagokat és volt aki nem értette, hogy mihez képest ugyanannyi liszt..vízzel együtt? dehogy! Ezért, ha így írom, mindenki számára egyértelmű. Természetesen én sem dobom ki a maradékot... én lemérem az összeset, annak fele mennyiségű vízzel és ugyanannyi mennyiségű liszttel csinálom meg.
Üdvözlettel Judit

diavega
DiaNatura / diavega Sun, 2012-08-12 09:11

Kedves Juditta!
Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a jó kis kovász receptet!
Jó alternatívája az élesztős kenyérnek és szerintem egészségesebb is!
A kovászos kenyered is nagyon szép!
Üdv,
Dia

Judit7
Juditta / Judit7 Mon, 2012-09-24 08:52

Kedves Dia!
Koszonom a hozzaszolasodat! Kiprobaltam a pizzat is kovasszal....... mit is mondjak...nem keszult foto, mert senki nem hagyta, hogy a geppel pepecseljek :) . ugy elfogyott, mint a sicc :)

739
finomliszt 200 g
víz 100 ml
méz 0.5 teáskanál