Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos bagel

Kovászos bagel
Kovászos bagel
120 perc / előkészület: 90 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyik legjobban sikerült kovászos kísérletem. Nagyon finom, nagyon laktató, nagyon szép.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző nap vegyük ki a kovászt a hűtőből, etessük meg olyan időpontban, hogy lehetőleg addigra legyen a legaktívabb, mire sütnénk. (Kovász készítésének módja megtalálható a receptjeim között.)
  2. Másnap az összes lisztet és a sikért keverjük el alaposan az összes vízzel, letakarva hagyjuk állni fél-egy órát.
  3. Apránként adjuk a kovászt a lisztes keverékhez, jól dolgozzuk össze, majd hagyjuk állni 10 percet. Utána dagasszuk addig a tésztát, míg rugalmas, egységes és nem túl ragacsos lesz. Pihentessük 10 percig.
  4. Dolgozzuk a tésztához az aszkorbinsavat és a sót, majd az olajat is. Dolgozzuk ki nagyon alaposan, míg selymes, rugalmas, nagyon szép és egyáltalán nem ragacsos tésztát kapunk. Végül formázzuk gombóccá, letakarva pihentessük 10 percet.
  5. Tegyük kilisztezett (rizsliszt a legjobb), fedeles kelesztőedénybe, hintsük meg a tetejét is liszttel, majd takarjuk be, tegyük meleg helyre. Kelesszük 1-2 órát, míg duplájára nem kel.
  6. Fordítsuk a tésztát enyhén lisztezett deszkára, és óvatosan lapogassuk nagyjából téglalappá. Attól függően, hogy kis tenyérnyi vagy csecsemőfej méretű bageleket szeretnénk, vágjuk 8 vagy 4 egyforma darabra.
  7. Minden darabot húzogassunk-lapogassunk óvatosan nagyjából körré, majd egy oldalát hajtsuk középre, kicsit nyomjuk le. Kicsivel a hajtás mellett húzzuk fel a tészta következő szélét, ezt is hajtsuk be középre. Menjünk így körbe, mindig a következő darabkát ráhajtva az előzőre, míg végig nem érünk. Csípjük kicsit össze az illesztéseket, majd fordítsuk meg a gombócot, nyomjuk kicsit le a deszkára, aztán forgassuk körbe-körbe, óvatosan lapogatva oldalról, míg szép, formás cipóvá nem alakítjuk. Ha minden darabbal megvagyunk, letakarva megint pihennek 15 percet.
  8. Szúrjunk lyukat a gombócok közepébe pl. egy fakanál nyelével, majd az ujjunkkal óvatosan tágítgassuk azt, míg már 3 ujjunk is befér. Vegyük figyelembe, hogy a bagelek bőven nőni fognak még, és ha nem elég nagy a lyuk, el fog tűnni, mire megsül a bagel. Helyezzük a kész karikákat egymástól 2-3 ujjnyira egy rizsliszttel erősen megszórt lapra, majd csomagoljuk az egészet zacskóba, zárjuk azt le, és mehet az egész a hűtőbe 4-8 órára.
  9. Mielőtt kivennénk a megkelt bageleket a hűtőből, forraljunk vizet egy nagy lábasban, készítsünk elő sütőrácsokat, szűrőkanalat és lapos szedőlapátot, felvert tojást, ecsetet, szezámmagot, szódabikarbónát. Innentől gyorsan kell majd dolgozni, minden legyen kéznél. Továbbá melegítsük elő a sütőt is, 220 fokra, és tegyünk az aljába egy kis méretű edényt. Ha ezekkel megvagyunk, és forr már a víz, szórjunk bele egy púpos evőkanál szódabikarbónát. Vegyük elő a bageleket, óvatosan emeljünk le egyet a tepsiről, seperjük le az aljáról a felesleges lisztet, majd a lisztes felével felfelé engedjük bele a lobogva forró vízbe. Főzzük 1 percig, fordítsuk meg, így is egy perc, majd szűrőkanállal szedjük ki és tegyük rácsra. Ha mindegyikkel megvagyunk, kenjük le őket tojással, szórjuk rájuk a szezámmagot vagy egyéb, tetszés szerinti feltétet, és lapáttal óvatosan tegyük őket bevizezett sütőpapírral borított tepsire.
  10. Spricceljük le őket vízzel jó alaposan, és öntsünk vizet a sütőbe készített edénybe is. Süssük őket így, 220 fokon, gőzzel 15-20 percig. Aztán ha már nem nőnek, vegyük lejjebb a hőfokon, 180 fokra, és távolítsuk el a vizes edényt. Süssük őket még 15-20 percig, amíg szép sötétbarnára sülnek.
  11. Szedjük őket rácsra, spricceljük le őket vízzel, majd 10 perc múlva takarjuk le őket konyharuhával, amíg teljesen ki nem hűlnek. Csak hidegen szeljük őket fel.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 022
elküldve: 0
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Lousha

Mióta szakács: 2016.06.06.
63 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, tízórai
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
fogás: egyéb fogás
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: bagel
hasonló kategóriák: hamburger-buci, buci, briós, croissant, édes leveles, kifli, zsemle, pita, perec, burek

egyéb elnevezések

beigel, kovászos beigel, kovászos bagel

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

262
kovász 200 g
teljes kiőrlésű liszt 150 g
kenyérliszt BL80 250 g
sikér 10 g
víz 185 g
11 g
aszkorbinsav 1 g
repceolaj 10 g
tojás 0.5 db
szezámmag 30 g
szódabikarbóna 1 ek