Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos burgonyás cipó

Kovászos burgonyás cipó
Kovászos burgonyás cipó
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

3 darab csírázásnak indult krumpli, a hűtőben leselkedő rozskovász és üres kenyértartó - ez éppen elég, hogy ellenállhatatlan vágyam támadjon kenyeret sütni.  A régi jól bevált krumplis kenyér receptem csökkentett szénhidráttartalmú változatát agyaltam ki, az íze fenséges lett, de ahhoz képest, hogy igen hamar a duplájára kelt, sütésnél mégis laposkás lett. Sebaj, így könnyebb szeletelni...

A megadott mennyiségből 2 kisebb, kerek cipót sütöttem, a fotón a kerekebbik látható.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Az általam használt alapanyagokkal számítva 100 gramm kenyér CH-tartalma 39 gramm.

Valószínűleg kovász nélkül is működik ez a recept, mint ahogyan régebben is készítettem, de akkor több élesztőt tegyünk bele.

Egyszerű vajas kenyérnek el se tudok képzelni finomabbat.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovászra 2 dl langyos vizet öntünk és átkevergetjük. Belemorzsoljuk az élesztőt és rászórjuk a porcukrot, megint átkeverjük. Pihentetjük néhány percig, nem baj, ha nem fut fel.
  2. A kelesztőtálba mérjük a liszteket és a sót (normál búzalisztet és diabetikusat használtam), villával (vagy kézzel) alaposan elkeverjük.
  3. A lisztbe keverjük a tört főtt krumplit a főzőlével együtt, a kovászos-élesztős keveréket és még annyi vizet, hogy kemény galuskatészta állagú legyen a kenyéralapunk. A krumplitól ragacsos lesz, ezért a végén beledolgozzuk a kacsazsírt, és langyos helyen letakarva pihentetjük, amíg a duplájára kel.
  4. A sütőt jénaival együtt előmelegítjük 230 fokra. A jénait óvatosan kivesszük, belehelyezzük a tésztát, éles késsel bevagdaljuk a tetejét, és lefedve sütjük 25 percig. A hőfokot 190 fokra csökkentjük, és a fedőt levéve  tovább sütjük, amíg  szép barna lesz a teteje, ez kb. 10 perc.
  5. Rácsra téve hagyjuk hűlni.
  • sütési hőfok: 230°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 650
elküldve: 2
receptkönyvben: 23
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

burgonyás kenyér kovásszal, krumplis kenyér, kovászos cipó

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-03-14 17:59

Szia Évi!
Nagyon guszta! Én emlékszem, hogy ehettem a prototípusból, amitől kedvet kaptam a krumplis kenyér sütéshez. Most is köszönöm neked. Puszi: Évi néni

evapauer
Jolimami / evapauer Fri, 2013-03-15 00:22

Szia Évinéni!
Tényleg emlékszel? Ez nagyon jólesik! A Te csodáidai sose fogom felülmúlni, meg se próbálom, de ez a sütögetés és kísérletezgetés a Diabestar liszttel - nagyon szórakoztat, izgalmas minden sütés. Amit én köszönök Neked, az pedig az, hogy rábeszéltél, tegyem fel ide a műveimet. Puszillak! Éva

430
finomliszt 40 dkg
diabetikus liszt 20 dkg
kovász 10 dkg
friss élesztő 3 dkg
porcukor 0.5 teáskanál
burgonya 20 dkg
víz 3 dl
2 tk
kacsazsír 1 ek