Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos burgonyás kenyér

Kovászos burgonyás kenyér
Kovászos burgonyás kenyér
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám régi szakácsfüzetét leltük fel költözködés alkalmából, és mivel találtunk benne egy "krumplis kenyér" receptet, gondoltuk megnézzük, mit tudtak régen, mivel mindannyian szeretjük. A receptet a mai anyagokhoz igazítottam, illetve az élesztő és aszkorbinsav a sietősebb időben jó szolgálatot tesz, de ha ráérek elvan magában is. Kemencében is süthető.

Hosszútávú eltarthatóságról nem tudok nyilatkozni, mivel eddig a másnap reggelnél tovább nem sikerült túlélnie egyetlen egynek sem :).

hozzávalók / 4 adag

A kenyérhez

Az öregtésztához

ajánlat

Önmagában, kis vajjal, esetleg felvágott és hagyma kíséretében.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is öregtésztát vagy kovászt készítünk, túlzásba nem kell esni, előző nap este összekeverjük, majd zárható edényben (nagy edényben) hagyjuk másnapig dolgozni szobahőmérsékleten. Hűtőben tárolva még 1 bő hétig eláll.
  2. Mindent előkészítünk: a liszteket, a sót összekeverjük egy nagyobb tálban (esetleg az aszkorbinsavat is); a kovászt (ha hűtőben volt) kivesszük, hogy megmelegedjen és magához térjen egy kicsit; a dl tejet kézmelegre melegítjük és a cukorral együtt felfuttatjuk vele az élesztőt (ha tisztán kovászost akarunk elhagyható, de akkor kétszerezzük a kelési időt).
  3. A két kisebb krumplit átpaszírozzuk (illetve szétpaszíroztam, mert párom nem szereti darabosan), de simán reszelni is lehet.
  4. Ha az élesztő felfutott kezdjük dagasztani a tésztát. A kovászt és a krumplit hozzáadjuk a liszthez, nagyjából eldolgozzuk, majd hozzáadjuk az olajat. Annyi vizet adunk csak hozzá, hogy kellemes állaga legyen tőle. Jó 20 percig dagasztjuk, majd letakarva meleg helyen egy 20 percet kelesztjük.
  5. Ha ez letelt, újra jól megdagasztjuk a tésztát (kellemes gumiszerű állaga kell, hogy legyen), kettészedjük és ízlés szerinti formára gyúrjuk/hajtogatjuk/formába rakjuk, éppen melyik kellemes (általában csak gyúrom), sütőpapírral letakart sütőlapra rakjuk, majd lefedve hagyjuk legalább 1 órát kelni (ha élesztő és aszkorbinsav nélküli, ennek a dupláját hagyjuk neki). Lefedés előtt a tetejét vízzel lespricceljük, és az oldalán hosszában egy helyen bevágjuk.
  6. Miután megkelt (legalább a kétszeresére) félig előmelegített sütőbe tesszük egy (hőálló) bögre víz kíséretében. 210°C-ra hagyjuk felmenni a hőmérsékletet, majd 10 perc után ezt visszavesszük 180°C-ra, és sütőtől és célközönségtől függően 30-40 percig továbbsütjük. Kivétel után vízzel lespricceljük a tetejét és rácson hagyjuk kihűlni. 15 perc után vágható és élvezhető.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 198
elküldve: 2
receptkönyvben: 29
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Ken-Shi_Kun

Mióta szakács: 2012.08.09.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

kovászos burgonyás kenyér - nagyanyánk konyhájából, burgonyás kenyér, burgonyás cipó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1228
kenyérliszt BL80 500 g
rétesliszt 100 g
öregtészta 250 g
élesztő 10 g
cukor 1 ek
1 ek
burgonya 2 db
tej 1 dl
víz 1 dl
napraforgó olaj 2 ek
aszkorbinsav 1 csipet
kenyérliszt BL80 500 g
élesztő 10 g
cukor 1 csipet
víz 3 dl