Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos croissant

Kovászos croissant
Kovászos croissant
70 perc / előkészület: 45 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Újra a kovász szerelmese lettem. Mióta chef kovászt nevelek, használok, újra nagyon élvezem a kenyérsütést. A tésztához használtam 30 g tangzhongot is, amit itt már számtalanszor leírtam. Segít abban, hogy tovább friss maradjon a kenyér, péksütemény. Erre most nem volt módja, mivel kis mennyiséggel próbálkoztam (6 db), így már csak az emléke él közöttünk. Még magyarázatképpen annyi, hogy a kovász hatékonyságát javítja a gyümölcsvíz is. Vízben megmosott, feldarabolt gyümölcsöket vagy aszalt gyümölcsöket érlelünk, erjesztünk, és ebből is adunk a folyadékmennyiséghez. Én például egy kiváló rozskovászt neveltem musttal.

A kovászolás nem macerásabb, mint az élesztős sütés, csak jóval hosszabb folyamat. Ha felvesszük a ritmusát, nem igen jár több munkával, törődéssel, de a végeredmény egy természetes, kiváló ízű, állagú pékáru. Nagyon fontos még hozzá a jó minőségű, adalékmentes liszt, amit ma már minden nehézség nélkül be lehet szerezni.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Hajtogatás

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A lisztet és a folyadékot összekeverjük, letakarva pihentetjük (autolízis - itt 2 óra volt).
  2. A tésztához hozzákeverjük a kovászt, tangzhongot, cukrot, alaposan összedagasztjuk.
  3. Mikor szép sima, hozzáadjuk a sót, és avval is dagasztjuk 4-5 percet, majd letakarva fél óra pihentetés következik.

Hajtogatás

  1. A hideg vajat (szigorúan vajat) két réteg folpack között vékony, négyszög alakú lappá nyújtjuk.
  2. A tésztát szintén szögletesre, téglalappá nyújtjuk (másfélszerese legyen, mint a vajas kocka).
  3. A vajat a tésztára fektetjük, a tészta egyik végébe, majd a kimaradó tésztalapot (fele akkora, mint a vajas rész), ráhajtjuk a vajra, majd folytatjuk a hajtogatást. Így lesz 3 réteg tészta között két réteg vajunk. Ezt még két alkalommal elvégezzük, mindig 90 fokot elfordítva a tésztán. Közben 20-30 percre letakarva hűtőbe tesszük.
  4. Az utolsó hajtás után folpackba csomagolva 9 órára (lehet több is) hűtőbe tesszük.
  5. A hűtőből kivett tésztát téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 30x60 cm), és hat darab háromszögre vágjuk. A háromszögeket szorosan feltekerjük úgy, hogy a végük alulra kerüljön.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és fóliával letakarva pihentetjük. A hőmérséklettől függően, míg 2/3-ukra vagy duplájukra nőnek. A croissant-nak jót tesz a hidegben kelesztés, evvel azonban alaposan megnyúlik a kelesztési idő.
  7. Ha megkeltek, 200 fokra előmelegített sütőben letakarva 15 percig hőlégkeverésen, majd a tetőt levéve, alul-felül sütésen még 10 percig sütjük.
  8. Rácsra téve hűtjük.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x28 cm
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 364
elküldve: 0
receptkönyvben: 5
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
konyha: osztrák
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: pita, zsemle, briós, hamburger-buci, édes leveles, burek, buci, bagel, perec, kifli

egyéb elnevezések

francia péksütemény, vajas croissant

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

372
kenyérliszt BL80 250 g
víz 60 g
tej 80 ml
kovász 100 g
barna cukor 10 g
4 g
vaj 150 g