Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos cukkini uborkával és gyöngyhagymával

Kovászos cukkini uborkával és gyöngyhagymával
Kovászos cukkini uborkával és gyöngyhagymával
35 perc / előkészület: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy kedvencünk a kovászos uborka - minden évben csinálok a nagymamámtól tanult módon. Idén nagyon sok cukkinink termett, így kipróbáltam ezt a vegyes kovászost: minden alkotó eleme nagyon-nagyon finom lett!

Természetesen kihagyható akár az uborka, akár a gyöngyhagyma, úgy is tökéletes eredményt kapunk.

Nekem ez az üvegem egy kicsit kisebb, mint 5 liter.

hozzávalók / 10 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, az uborkát különösen alaposan megsikáljuk (én erre külön félretett súrolóval szoktam), az üveget is jól átmossuk, öblítjük. A vizet a sóval feltesszük melegedni.
  2. Az üveg aljába tesszük a kaprot - a legjobb, ami a piacokon teljes szárral együtt kapható. A cukkinik két végét levágjuk és egyforma darabokra vágjuk, a darabokat is hosszában négybe, majd szépen rápakoljuk a kaporra. A megtisztított fokhagymát is közédobjuk.
  3. A gyöngyhagymát a tetejére rakjuk.
  4. Az uborkák két végét is levágjuk, és hegyes késsel két-három hosszanti bemetszést teszünk rajtuk úgy, hogy az uborka alján és tetején ne vágjuk szét - így szépen egyben marad az uborka, viszont megfelelően érlelődik a közepe is. Szépen ráfektetjük őket a hagymákra. Annyi zöldség legyen az üvegben, hogy még legyen helye a kenyérnek.
  5. A forró vizet (nem kell forrásban lennie) óvatosan rámerjük a zöldségekre (az üveg alá én konyharuhát szoktam tenni, nehogy elrepedjen a hirtelen hőtől). Mielőtt teljesen megtöltjük belehelyezzük a kenyeret vagy zsemlét (sokan tüllbe csomagolják, hogy ne essen szét - nekem nem szokott szétmenni a kenyér), és azon keresztül töltjük tele az üveget. A maradék vizet érdemes eltenni, mert ha kifut, akkor ebből tudjuk pótolni.
  6. Célszerű az üveget tálcára tenni és a tetejét egy tányérral, műanyag tállal lefedni. Meleg helyre tesszük, és kb 3 napig hagyjuk érni. (Ez az idő időjárás függő, minél melegebb van, annál gyorsabban kész.) Ha közben nagyon kifutna és lecsökkenne a lé, akkor a megmaradt sós vízzel pótolhatjuk - nagyon fontos, hogy az uborka ne lógjon ki a vízből! Nem kell napos helyre tenni, a meleg a fontos.
  7. Ha készen van, akkor a kenyeret kidobjuk, a zöldségeket, hagymát, fokhagymát (aki szereti) tálba szedjük, majd a levet átszűrjük, és ráöntjük. Hűtőben letakarva tároljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 7 472
elküldve: 1
receptkönyvben: 55
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Sylvia

Mióta szakács: 2013.10.01.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovászolt cukkini, gyöngyhagymás kovászos uborka cukkinivel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

55
cukkini 2 közepes db
gyöngyhagyma 35 db
uborka 50 dkg
kapor 1 csokor
fokhagyma 2 gerezd
2 ek
víz 2 l
kenyér 1 szelet