Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos kalács

Kovászos kalács
Kovászos kalács
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Jenőt, a kovászomat mindenben próbálom felhasználni, dolgoztatni. Torma nagy kedvet csinált a kovásszal való sütéshez és megmutatta, mennyi ételhez használhatjuk a kovászunkat. Isteni ízt és állagot nyerünk vele. Én nagy bolondja lettem a kovászos ételeknek. Remélem, Torma is büszkén nézegeti ezt a kalácsot. Köszönöm neki a buzdítást. Omlós, puha, lágy, illatos vacsoránk lett belőle.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

A tönköly vadkovász receptje ITT.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Minden hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe mérünk ki, melyet dagasztó programra állítunk, és magára hagyunk 4-6 órára (függ a kovász erősségétől és az időjárástól, a liszt állapotától).
  2. A duplájára megkelt tésztát olajos kézzel áthajtogatjuk, és kenyérformába fektetjük.
  3. Tetejét megkenjük tojással/ tejföllel/ cukros vízzel, és folpackkal letakarva újabb 2-3 órát kelesztjük.
  4. A sütő aljába bekészítünk kevés vizet, még hidegen betesszük a megkelt kalácstésztát, és beállítjuk 160 fokra hőlégkeverésre (alul-felül sütésnél 180 fokra), kb 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38x14 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 065
elküldve: 1
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - szénhidrátnap
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, újév
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

kovászos tésztájú kalács, vaníliás kalács kovásszal készítve, kovászolt kalács

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-07-23 18:32

Igen láttam. Szerintem addig, amíg valaki nem próbálja ki, nem is hiszi el, hogy milyen jó és könnyű dolgozni vele, és mennyire finom. Mindjárt teszem fel ennek a kenyér párját. Valóban nagyon pengék vagyunk a Jenővel. Élvezem, mi tagadás. Köszönöm még egyszer. Puszi: Vass

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-07-23 15:09

Szia Vass! Hát büszkén nézegetem az bizony igaz, de jó lenne megkóstolni is! Szép lett és könnyű; nagyon remekelsz a Jenőddel!!! További kellemes kovász-kalandozásokat kívánok, Torma :)

>Láttad, hogy Zilka is gyúrt vadkovászos tésztát sok finomsággal gazdagítva? Örülök, hogy terjed az érdeklődés :)))

340
kovász 13 dkg
tönkölybúza liszt 30 dkg
tojássárgája 1 db
tej 3 dl
vaj 5 dkg
1 csipet
nádcukor 5 dkg
citromlé 0.5 citromból nyert
citromhéj 0.5 citromból nyert
vanília kivonat 1 tk