Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos kalács szilvalekvárral töltve

Kovászos kalács szilvalekvárral töltve
Kovászos kalács szilvalekvárral töltve
70 perc / előkészület: 15 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Izgultam az új kovászomért, ami végül szuperhősként viselkedett, és egy nagyon finom, illatos, őszi sütit kerekített.

hozzávalók / 4 adag

A kalácshoz

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovászt összegyúrjuk a langyos tejjel, íróval és egy kevés liszttel. Lefedve állni hagyjuk egy félórát.
  2. Ezután hozzádolgozzuk a lágy vajat, lisztet, sót, mézet, majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat. Rugalmas, fényes tésztává gyúrjuk, ami szépen elválik a tál falától.
  3. Lefedve min. 12 órát kelesztjük kiolajozott tálban. 
  4. Kiborítjuk, kissé átgyúrjuk liszttel, majd párszor áthajtogatjuk, és még 2 órát pihenni hagyjuk.
  5. A már duplájára nőtt tésztát óvatosan, éppen csak átpofozgatjuk, majd 2 cm vastagságúra nyújtjuk. Nagyobb köröket szaggatunk belőle, közepükre sűrű szilvalekvárt teszünk, és gombóccá formáljuk.
  6. Kivajazott, liszttel megszórt, nagyobb méretű muffin formába tesszük a tésztát. Pihenni hagyjuk így 15 percet.
  7. Előmelegített sütőben 10 percig sütjük nagy lángon (220 C°), majd a lángot közepesre véve további 40 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 460
elküldve: 0
receptkönyvben: 46
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

ZilkaZil

Mióta szakács: 2013.01.21.
127 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

szilvalekváros kalács, muffin sütőben sült kalács, lekvárral töltött muffin

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-09-19 22:00

Azta de jók lettek!!! Fantasztikus jó az összeállítása is a receptnek!!! Guszta a fotó is! Be tudsz ide bombázni Te Leány!!! Gratulálok Zilka, puszi, Torma :))))

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Fri, 2013-09-20 11:56

A receptet a nagymamámtól örököltem, de abban több tojás van. Általában szép nagy csigákká szoktam feltekerni, ahogy ő csinálta. Olyankor a sütés közben kibugyogó szilvalekvár valami csodásan ropogós kéregként rásül a tetejére...viszont az csak frissen finom szerintem, ezért találtam ki most ezt töltött változatot, amit másnap is lehet vinni reggelire :)

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-09-20 13:14

Nálam is nagy a nagymama-nosztalgia :))) mindent imádtam, amit főzött, sütött! Szerencsések vagyunk, hogy ilyen emlékeink lehetnek!

878
finomliszt 40 dkg
vaj 10 dkg
tojás 5 db
méz 5 dkg
1 csipet
kovász 20 dkg
tej 1.5 dl
író 2 dl
szilvalekvár 20 dkg