Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos káposzta Torma konyhájából

Kovászos káposzta Torma konyhájából
Kovászos káposzta Torma konyhájából
20 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon ritkán jutok savanyú káposztához, úgyhogy lelkesedéssel olvastam Limara weboldalán a kovászos káposztáról! Nekünk annyira bejött, hogy folytonosan "savanyítok-erjesztek", amíg napos, meleg az idő.... És jobban is szeretjük most, mint a kovászos uborkát!

Ezer bocsánat a kovi-ubi kedvelőknek!!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az üveg aljára tesszük a kaprot, 3 gerezd fokhagymát és 1 tk borsot.
  2. Szorosan rányomkodjuk a gyalult káposztát, közé szórva a másik 3 fokit, a maradék borsot, chilit és a babérleveleket.
  3. Üvegmérettől függően kb. 3 liter vizet felforralunk, beleszórjuk a sót, majd ha kissé lehűlt, ráöntjük a káposztára.
  4. Tetejére tesszük a pirított kenyeret, lefedjük egy kis tányérral, és tálcára téve (mert könnyen kifut erjedés közben) napra tesszük.
  5. 3-4 nap múlva kész az ízletes, roppanós, kovászos káposztánk!
  6. A kenyeret levesszük a tetejéről, átszűrjük, és hűtőben tartjuk fogyasztásig. Hetekig eláll. Ugyanúgy használhatjuk receptekhez, mint a savanyú káposztát. :)
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 887
elküldve: 6
receptkönyvben: 112
elkészítve: 3/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovászolt káposzta, kovászos savanyúság, nyers káposzta savanyítva

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sándor Gyuláné
Sándor Gyuláné Mon, 2016-08-15 06:50

Édesanyámtol tanultam ezt a fajta savanyitást a káposztábol. sok sok éve alaklamzom mindenkinek tudom ajánlani probálja ki. isteni fincsi.

Meli717
Elaichi / Meli717 Mon, 2015-08-31 11:17

Szia Torma! Jó ötletet adtál ezzel a vázás kovászolással! Én is az 5 literes üveg fellelésével vesződtem eddig, aztán megláttam ezt a receptet és beugrott, hogy nekem is van nagy üvegvázám, más alakú ugyan, de a célre tökéletesen megfelel! :) Egyelőre uborkák kovászolódnak benne, de mihelyst azok elkészültek tuti átadják a helyüket a káposztának, mert bár ilyet még sosem csináltam, a Tied annyira guszta, hogy muszáj kipróbálnom! :) üdv, Meli

evanana
evanana Mon, 2014-09-15 17:14

Elkészítettem, nagyon finom töltöttkáposzta lett belőle!
Évanana

Torma
Torma / Torma Tue, 2014-09-16 03:58

Köszönöm a visszajelzést a sikerről evanana :) örülök, hogy sikerült egy jó töltött káposztát készíteni ezzel a módszerrel!! jó emlékeztető nekem; akkor én is odadobok egy adagot!!! Üdv, Torma :)

Miss Sweetly
Miss Sweetly / Miss Sweetly Thu, 2014-06-12 18:58

Kedves Torma!

VARÁZSGÖMB!! Minden értelemben! :) Nagyon csodás és gusztusos, szívesen megkóstolnám!

Üdvözlettel: Miss Sweetly

Torma
Torma / Torma Mon, 2014-06-16 08:13

Koszonom a kedves hozzaszolast Miss Sweetly :) Szivesen megkinalnalak, de egyszeru a keszites is!! Udv, Torma :)

witch
witch / witch Mon, 2013-02-18 14:42

Nahat, ezt mar csak a latvany miatt is erdemes elkesziteni!*+*
Az a baj, hogy nalunk csak egy nyuszi van a csaladban, de
toltott kaposztakent talan en is el tudom adni a tobbieknek. :)
udv:witch

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-02-19 00:03

Szia witch; hat nem tudom hova kene menjek egy nagy befottes uvegert...valoszinu MO-ra....orultem, hogy ez volt itthon (mivel uveg-maniasak vagyunk).
Mi imadjuk; nagyon ajanlom mindenkinek, aki szereti a savanykas, pikans eteleket. Persze magaban is jo, mert nem olyan savanyu, mint a savanyu kaposzta. Meg nem is olyan sos, tehat nem kell kimosni a sok jot belole. Irto finom magyaros-kolbaszos krumplilevesbe is; friss kovaszos, vagy piritott kenyerrel....mmmmm :)) Puszillak, T:)

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Mon, 2013-02-18 14:36

Kedves Torma.
Remek!!!! Remek, Remek.
A pavlovi reflexek hevesen működnek, én meg csak irigykedek, irigykedek, irigy......
Puszi. Marcsi

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-18 23:57

Jot nevettem, Marcsi!!! :)))) Nem csodalom, hogy kedved lenne csinalni, mert jo :) Neked is fent van itt egy ilyen recepted, meg van egy oruletesen finom bogracsos kovaszos toltott kaposzta recepted is a NS-in, ha jol emlekszem!!! Egy nyalcsorgatoan jo fotoval!!!! Akkor meg nekem ugrottak be a pavlovi reflexeim ;) Puszillak, Torma :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2013-02-18 11:09

Szia Tormi! De jo, hogy feltetted ezt a receptet, en is akarok ilyet csinalni, csak egyenlore meg nem tudom, hogy honnan vegyek egy ilyen klassz uveget. Nagyon jol nez ki a kaposztad, es a foto is perfect. Gratula, puszi, Csuki:)))

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-18 12:46

Próbáld ki Csuki! Mi székelykáposztát bográcsoztunk belőle. Lehet egész leveleket is beletenni, akkor lehet töltött káposztát is csinálni :) puszi, T :)

Koszider
koszider / Koszider Mon, 2013-02-18 09:31

Áááá! De gyönyörű ebben a gömb alakú vázában! Hasonló nekem is van, karácsonyi asztaldísz, gömb karácsonyfa-díszeket tartok benne, húsvétkor meg piros tojást, de a káposzta kovászolás még nem jutott eszembe. Pedig milyen jó is, a rakott káposzta sokkal finomabb, mint a hagyományos savanyítottból! Most már csak egy kis nap kéne, és én is beindítom a gömbkáposzta-projektet!
Üdvözöl: Koszider
Ui. Azon csodálkoztam, hogy hogy a bánatba kovászolsz te februárban? Aztán megnéztem a lapodat és mindent értek!

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-02-18 12:30

Köszi Koszider:) igazán nem a szépségért tettem a vázába, hanem ez volt a legnagyobb üveg edényem :) de jól bejött! Üdv Neked is, Torma :)

90
káposzta 1 közepes fej
2 ek
kapor 1 csokor
fokhagyma 6 gerezd
babérlevél 6 db
bors 1 ek
chili 3 db
kenyér 1 szelet
víz 3 l