Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos kenyér háromféle lisztből

Kovászos kenyér háromféle lisztből
Kovászos kenyér háromféle lisztből
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Magamtól hozzá nem fogok a kenyérsütéshez a korábbi sikertelenségek miatt. De Évi néni olyan csodálatos saját készítésű kenyerekkel kápráztat el minket hétről-hétre, hogy nem bírtam tovább, muszáj volt kipróbálnom nekem is. Évi néninek köszönhetem, hogy leküzdve a félelmemet attól, hogy nem sikerül, újra rászántam magam. Az első olyan szép lett és finom, hogy még melegen, tyúkzsírral megkenve felfaltuk az egészet. Le sem tudtam fényképezni! A másodiknál már szemfülesebb voltam, addig nem engedtem senkit hozzányúlni, míg el nem készült egy gyors fotó. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült végre. Évi néni! Ezúton is köszönöm!

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elővesszük a hűtőből az öregtésztát és a kovászt. (Az oldalon megtaláljátok a kovász és az öregtészta készítését.) A kenyérsütőgép tartályába tesszük. Hagyjuk egy kicsit szobahőmérsékleten átmelegedni.
  2. A langyos vízbe beletesszük a mézet és az élesztőt. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
  3. A tartályba lévő anyagokhoz mérjük a sót, az olajat és a háromfajta lisztet. Ráöntjük a felfuttatott élesztőt.
  4. A kenyérsütőt elindítjuk és addig hagyjuk dolgozni, míg jól összekeveri és egy kicsit megkeleszti a tésztát.
  5. Lisztezett munkalapra borítjuk, jól kidolgozzuk belőle a levegőt és a szép, kerek tésztát egy vékonyan kiolajozott jénaiba tesszük. (Én egy 25 cm átmérőjű és 8cm magas jénait használok, az pont elég.)
  6. Letakarjuk és a duplájára kelesztjük.
  7. Ha megkelt bevágjuk a tetejét, tejföllel bekenjük, rárakjuk a jénai tetejét, majd 200 fokos előmelegített sütőbe toljuk 30 percre.
  8. 30 perc után levesszük a tetejét és a hőt 180 fokra mérsékeljük. Még kb 10 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.
  9. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 912
elküldve: 0
receptkönyvben: 32
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

fehér kenyér, 3 féle lisztből készült kenyér, rozslisztes kenyér, kovászos kenyér

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Tue, 2012-12-18 10:17

Gratulálok, gyönyörű a kenyér Anci! csak igy tovabb, üdv, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2012-12-16 11:26

Drága Ancikám!

Ez most is gyönyörű, csodálatos. gratulálok hozzá. Remélem ezentúl csak otthon sütöd a kenyereket. Nagyon köszönöm a rólam írt szavaidat,- még zavarba is hoztál vele. Áldott ünnepeket kívánok. Szeretettel: Évi néni

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2012-12-16 15:05

Drága Évi néni !
Valóban tőled kaptam kedvet a kenyérsütéshez !Régen is próbálkoztam, de nem sikerült ilyen jól.
Annyit bosszankodtam miatta, a végén még a kedvem is elment a további kísérletezéstől.
Most viszont megjött a kedvem ! Köszönöm a jókívánságaidat én is Boldog, Békés ünnepeket kívánok szeretettel: Anci

314
kovász 10 dkg
öregtészta 20 dkg
napraforgó olaj 1.5 ek
1 tk
kenyérliszt BL80 10 dkg
finomliszt 10 dkg
rozsliszt 10 dkg
víz 1.3 dl
méz 1 teáskanál
élesztő 1 dkg
tejföl 1 ek