Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos kifli

Kovászos kifli
Kovászos kifli
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tudom, hogy a kilófaló liszt csak önmagában "falja a kilókat", de azonnal nem akartam friss "Józsimat" annak kitenni, hogy küzdjön a nehezebb liszttel. Józsi egy 4 napos kovász, akit Torma biztatására keltettem életre, mert a kovászkészítésem fulladt néhányszor kudarcba. Tormát szerintem így egymás között kinevezhetjük a kovász nagykövetének, annyira agilisen és segítséget nyújtva terelget mindannyiunkat a kovászkészítés irányába. Köszönöm Torma. Az éterben kerengő kovászok közül én egy gyorsan elkészülőt választottam, akit Józsinak kereszteltem. Tényleg működik a névadó. Józsival nagy terveim vannak. Örömmel látom, hogy a kovásszal sütők tábora, - hála Tormának és mindenki érdeklődésének a kenyérsütés terén-, egyre növekszik. Fogadjátok az enyémet is szeretettel. Igaz, kicsit több folyadékot tettem bele, ezért kicsit ellustult, de legközelebb 20 ml-lel kevesebbet teszek, és biztosan büszkén fognak dagadozni a kiflicskéim.

hozzávalók / 6 adag

  • 1,5 dl meleg víz
  • 1 tk méz
  • 1 tk só
  • 120 ml aktív kovász
  • 200 g kilófaló lisztkeverék kelt tésztához
  • 150 g tönköly fehérliszt
  • 1 ek kukoricacsíraolaj
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat kenyérsütőgép üstjébe tesszük, és a dagasztó-kelesztő programot lejáratjuk (kézzel néhány percig öszedolgozzuk, majd kiolajozott tálba fektetjük, tetejét is megkenjük olajjal, és 4 órát kelesztjük).
  2. A megkelt tésztát liszt nélküli munkalapon olajos kézzel 6 részre osztjuk (elég lágy a tészta), nagyjából háromszög alakúra húzogatjuk, majd feltekerjük kifli formára.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük (utána már nem tudjuk mozgatni).
  4. Leolajozott frissentartó fóliával lefedve kelni hagyjuk néhány órát (én egy éjszakára hagytam magára).
  5. A sütőt felmelegítjük 210 fokra hőlégkeverésen, és 20 perc alatt pirosra sütjük őket.
  6. 6 db 11 dkg-os péksütemény lett belőle.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 038
elküldve: 0
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 30-60 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: briós, buci, perec, zsemle, bagel, édes leveles, pita, burek, croissant, hamburger-buci

egyéb elnevezések

kifli, kovászos kifli, diabetikus lisztkeverékből készült kifli

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-01 04:43

Szia, most olvastam el a Józsi "születését" a blogodon; jókat nevettem rajta! Nagyon jó!
Én is szeretem a Janimat, meg a Rozskámat; kis szív alakú papírra írtam a nevüket, az van az üvegeken. Persze még ha össze is keverném õket, kelesztésnél megismerném a Janit, mert az még mindig gyorsabb! Imádok vadélesztõs kovásszal sütni; hiába könnyebb és gyorsabb a sima élesztõs, ebben van valami titokzatos....T:)

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-01 04:29

Szia Évi néni! Akkora mosoly van a számon, hogy majd' kiesek rajta! Lehetne a dícséretedtõl is (amit köszönök!), de a mosoly a kis "újszülöttet" illeti! Nagyon szép, igazi, könnyû, kovászos kis buci!Gratulálok! Úgy látszik a Józsival máris jól dolgoztok együtt :)
Érdeklõdnék, hogy a kilófaló lisztkeverékben milyen lisztek vannak? Rozs, és tk liszt?
Minden jót a további kovászos-sütögetéssel, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-02-01 18:05

Szia Torma!
A kilófaló kelt tészta lisztkeverékben: zabpehelyliszt, fehér tönkölyliszt, vitális glutén, rostmix (almarost, zabrost, búzarost, burgonyarost), zabkorpa, zabpehely van. /kifejezetten finom/
A kilófaló lisztkeverék kenyérhez összetevői: zabpehelyliszt, búza finomliszt, vitális glutén, zabpehely, teljes kiőrlésű rozsliszt.
Ezeket gondolom otthon is össze lehet állítani, kikísérletezni. Jellemzően az átlagnál nagyobb mennyiségű folyadékot vesznek fel, gondolom a nagy rosttartalom miatt. Mikor megsülnek, akkor pedig fényes lesz a felületük. Biztosan kapsz hasonló lisztkeveréket nálatok is. Szép hétvégét! Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-01 21:33

Szia, ne viccelj, orulok, ha sima kenyerlisztet kapok, azt se mindig! Ez a kilofalo NAGYON jol hangzik; en nagyon szeretnem! Azt hiszem az Internetrol kell rendelnem liszteket, de azt is csak USA, vagy UK foldon talaltam eddig....az ausztralok nem foznek, nemhogy sussenek...
Kellemes hetveget, T:)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Thu, 2013-01-31 13:24

Szia Évi-néni! Nekem nincs kenyérsütő gépem; meg tudod mondani, hogy gép nélkül mennyivel több ideig kellene keleszteni? Nagyon szép lett a kiflid! :) Puszi: Ági

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-02-01 14:43

Szia Ági!

Köszönöm. Tedd simán langyos helyre és várj türelemmel. Nem kell neki nagy kevergetés, kézzel is meg tudod csinálni. Üdv: Évi néni

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2013-01-31 12:25

Kedves Évi néni!
Mindig érdeklődéssel nézegetem a péksüteményeidet. Ez a kifli is szép levegős. Üdv. Piroska

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-02-01 14:55

Kedves Piroska!
Köszönöm szépen, igyekszünk a Józsival. Megpróbáltad már a kovászt? Olvastam, érdeklődsz felőle. Torma úgyis meg fog fűzni. Szép hétvégét!
Üdv: Évi néni