Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kovászos lángos Évi néni konyhájából

Kovászos lángos Évi néni konyhájából
Kovászos lángos Évi néni konyhájából
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Néhány hete nevelek újra kovászt. Chef kovászt használok, mert az jól eltartható, nem igényel napi törődést, és eddig minden kelt tésztám nagyon jól sikerült vele. Egy titka van a kovászos tésztának, hogy türelem kell hozzá. Erről nem vagyok híres, de mégis meg kell tanuljam, mert ha ráhagyom a szükséges időt, szenzációs ízű és állagú tésztákat sütök.

hozzávalók / 6 adag

Sütőzsiradék

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet és a vizet összekeverjük (nem dagasztjuk ), -ezt autolízisnek hívjuk -, egy órát pihentetjük.
  2. A pihentetett tésztát és a kovászt összedagasztjuk, legalább 10-15 percet dagasztjuk, majd hozzáadjuk a sót és az olajat. Újra pihentetjük fél órát. Nagyon híg tésztát kapunk.
  3. Úgy tudjuk a tészta állagát erősíteni, hogy fél óránként sziromhajtással hajtogatjuk. A tésztát vizezett/olajozott kézzel egyik oldalon jól kiemeljük, áthajtjuk a másik oldalra, majd 90 fokkal mindig elforgatva ugyanígy áthajtjuk a tésztát, majd lefedve pihen. Ezt megismételjük 3-4-5 alkalommal, majd újra pihen fél órát, áttesszük egy olajjal kikent fedhető tálba, és a hűtőbe tesszük pihenni, kelni. Nekem kb. 20 órát volt a hűtőben.
  4. A tésztát kitesszük felengedni a konyhapultra, majd egy óra múlva adagokra osztjuk, meghajtogatjuk labda formájúra, és olajozott tálcára félretesszük újra kelni, pihenni.
  5. Egy lábasban olajat hevítünk. A tésztát olajozott kezünkbe vesszük, óvatosan kihúzogatjuk, és a forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
  • tepsi mérete: 20x20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 3 882
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: lángos
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kovásszal készített lángos

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

dadimami
dadimami Thu, 2019-01-24 01:29

Kedves Évi!
Már régen megihletett ez a recepted, most jött el az ideje, hogy elkészítettem, nagyon finom lett,nálam (kényszerből ugyan) vagy 30 órát dekkolt a hűtőben a tészta, de nem vált kárára.
Érdeklődök, hogy krumplis változatot próbáltál el kovásszal készíteni? van e tapasztalat ez ügyben, mert legközelebb ki szeretném próbálni.
Én is arra gondoltam, hogy fánkot is érdemes lenne kovásszal készíteni, és rákerestem, látom te már túl is vagy rajta, megtaláltam a receptedet (csodás), jön a farsang, legközelebb sorra kerítem.
puszillak: Margó

üdvözlettel: Margó

dadimami
dadimami Mon, 2018-11-05 23:32

Elnézést, hogy én válaszolok (Évi néni bizonyára akadályoztatva van, mert nem szokása a kérdések figyelmen kívül hagyása). Engem is ez a recept ihletett meg, hogy megkeressem a chef kovász leírását, itt találtam meg: http://www.boldogbrios.hu/kovasz-keszitese/
remélem segítettem, tapasztalatom még nincs vele kapcsolatban, ma vettem hozzá meg a teljes kiőrlésű rozslisztet, ezután jön a kísérlet.

427
kovász 15 dkg
finomliszt 50 dkg
ásványvíz 4 dl
8 g
szőlőmagolaj 1 ek